OPINIONS

Η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας επέκρινε τη «γύμνια» της Meghan Markle, αλλά οι γυναίκες στη χώρα συνεχίζουν να κακοποιούνται

AP Photo/Sunday Alamba

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry πραγματοποίησαν μια τριήμερη -οριακά βασιλική- περιοδεία στη Νιγηρία. Έγιναν δεκτοί με βασιλικές τιμές στην επίσκεψή τους σε ένα σχολείο που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα τους, Archewell, δείπνησαν με επιφανείς βασιλιάδες της Αφρικής, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της χώρας και ντόπιους και έδωσαν το παρών σε επίσημες εκδηλώσεις. Τα μέτρα ασφαλείας δεν ήταν λιγότερο υπερβολικά. Μυστικοί πράκτορες, οπλισμένοι αστυνομικοί και στρατιώτες ειδικών δυνάμεων τούς συνόδευαν παντού. Κι όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να έχουν αναγνωρισμένους βασιλικούς τίτλους, εδώ και χρόνια.

Η βασιλική νοοτροπία, λοιπόν, φαίνεται να έχει «μείνει» στο πρώην βασιλικό ζεύγος, με τη Meghan Markle και τον Πρίγκιπα Harry να μας θυμίζουν τις εποχές που «έτρεχαν» απ’ άκρη σ’ άκρη της γης για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας και την ενίσχυση του θεσμού του μοναρχίας της Αγγλίας. Ο λόγος της επίσκεψής τους στην Αφρική ήταν η ενίσχυση ενός ακόμα φιλανθρωπικού έργου τους και συγκεκριμένα η προώθηση των Αγώνων Invictus στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, έπειτα από πρωτοβουλία του πρίγκιπα Harry.

Το ζεύγος άρπαξε την ευκαιρία να λάβει δημοσιότητα με λαμπερές και μεγαλειώδεις εμφανίσεις. Το θέμα μας, όμως δεν είναι τόσο αυτό όσο οι στιλιστικές επιλογές της Meghan Markle που εκτός από τα φλας, τράβηξαν και αρνητικά σχόλια. Ανάμεσά σε όσους κατέκριναν, η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας. Η τελευταία επέκρινε τις εμφανίσεις της Δούκισσας του Sussex, η οποία κατά την άποψή της δεν τήρησε το dress code της χώρας, παρόλο που υιοθέτησε πολύ πιο έντονα χρώματα και prints απ’ ότι συνήθως κάνει.

Η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας επέκρινε τη «γύμνια» της Meghan Markle αλλά οι γυναίκες στη χώρα συνεχίζουν να κακοποιούνται

«Δεν αποδεχόμαστε τη γύμνια», είπε μεταξύ άλλων η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας και γερουσιαστής, Oluremi Tinubu, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας της. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με αφορμή τον εορτασμό του πρώτου χρόνου του προέδρου Bola Tinubu στην εξουσία, η ίδια δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Απευθυνόμενη στο πλήθος, η γερουσιαστής είπε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες στη Νιγηρία δεν χρειάζεται να μιμηθούν τις star του Hollywood με τη «γύμνια» τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα The Sun, στην ομιλία της, όπου αναγνώρισε ότι οι γυναίκες έχουν συνεισφέρει σε όλους τους τομείς της ζωής, η Oluremi Tinubu μίλησε για τις πολιτιστικές αξίες της Νιγηρίας και τη διαφορά που έχουν από τις αμερικανικές – όπως το τι θεωρείται κατάλληλο ντύσιμο και σεμνότητα.

«Το μήνυμα εδώ είναι ότι πρέπει να σώσουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται... Εμείς δεν κάνουμε Met GalaΔεν δεχόμαστε τη γύμνια στον πολιτισμό και την κουλτούρα μας γιατί αυτό δεν είναι όμορφο. Δεν είναι καθόλου όμορφο…. Δεν χρειάζεται να μιμούμαστε τους αστέρες του κινηματογράφου από την Αμερική. Δεν ξέρουν από πού προέρχονται. Γιατί η Meghan ήρθε εδώ ψάχνοντας για την Αφρική; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να πάρουμε μαζί μας. Ξέρουμε ποιοι είμαστε. Μη χάνετε αυτό που είστε», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, βλέπεις μερικά από τα outfits που η ίδια επέλεξε ενώ σε αυτό εδώ το προφίλ στο Instagram μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε μερικές ακόμα εμφανίσεις της από το tour στη Νιγηρία. Άλλοτε σχολιάστηκαν ως ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και άλλοτε ως «άκυρες» για την περίσταση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας.

Meghan Markle Andrew Esiebo/Getty Images for The Archewell Foundation/Ideal Images

Τα ρούχα της γι’ αυτό το ταξίδι υπολογίζεται ότι κόστισαν συνολικά 120.000 λίρες. 

Meghan Markle AP Photo/Sunday Alamba

Η σύζυγος του Νιγηριανού προέδρου δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στη Meghan Markle ως «αντάρτισσα των βρετανικών ανακτόρων» με αφορμή το βάπτισμα της Νιγηρίας ως «χώρας της» έπειτα από διεξαγωγή τεστ DNA που αποκάλυψε ότι είναι κατά 43% Νιγηριανή. Στο μεταξύ η Meghan Markle υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Στρατηγείου Άμυνας της Νιγηρίας, ευχαριστώντας τους αξιωματούχους που την «καλωσόρισαν στο σπίτι της».

Τα αρνητικά σχόλια στα social media, πάντως, φάνηκε να πήραν το μέρος της Νιγηριανής Πρώτης Κυρίας. Συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικά από αυτά:

«Η γυναίκα δεν έχει ενσυναίσθηση και σεβασμό! Δεν πας σε άλλη χώρα και ντύνεσαι τόσο λιτά! Δεν έδειξε τίποτα παρά μόνο ασέβεια Ήταν ντροπή!».

«Η αλαζονεία και η αναισθησία είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Meghan».

«Είναι προσβλητικό. Γιατί η Markle δεν γνωρίζει την κουλτούρα με την οποία φέρεται να είναι τόσο συνδεδεμένη; Η Αμερική είναι ο περίγελος του κόσμου. Πολιτικά και κοινωνικά. Πόσο ντροπιαστικό».

«Η ασέβεια είναι το μεσαίο όνομα της Meghan».

«Όταν δεν μαθαίνεις απολύτως τίποτα για τη χώρα που πρόκειται να επισκεφθείς, δείχνεις την έλλειψη σεβασμού για την εν λόγω χώρα».

«Πριν πας σε άλλη χώρα, μάθε για τον πολιτισμό τους. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Δείξε σεβασμό για τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους καθώς και για τη χώρα τους».

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η Πρώτη Κυρία της Νιγηρίας δεν συνάντησε το ζεύγος σε αυτό το ταξίδι του. Οι δηλώσεις της μπορεί στα αφτιά μερικών να ακούγονται «σεξιστικές» και να εκλαμβάνονται ως ένα ακόμα ένα παράδειγμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού -που είναι- αλλά το πολιτιστικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της χώρας δεν πρέπει να παραβλεφθεί.

Οι δηλώσεις της δεν μπορούν να απογυμνωθούν από αυτά τα πλαίσια και να κριθούν ωμά, με βάση τα πρότυπα, τις αξίες και τις απόψεις που κυριαρχούν στις δυτικές κοινωνίες παρόλο που ακούγονται πολύ λάθος.

Επειδή, όμως, όλα τα νομίσματα έχουν 2 όψεις, η δυσμενής θέση των γυναικών της Νιγηρίας, που ζουν μέσα σε μια εδραιωμένη πατριαρχία, δεν μπορούν να παραβλεφθούν.

Σε μια χώρα που μεταξύ άλλων οι τζιχαντιστές είναι παρόντες, οι παράνομες αμβλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί είναι χιλιάδες, τα ποσοστά βιασμών και εξαφανίσεων γυναικών βρίσκονται σε κρίσιμα επίπεδα και οι αναγκαστικοί γάμοι συνεχίζονται, η «γύμνια» της Meghan Markle δεν είναι το βασικό ατόπημα.

Η Meghan Markle με τις στιλιστικές επιλογές της, ενδεχομένως θέλησε να στείλει με τον τρόπο της  ένα μήνυμα υπέρ των γυναικών και των δικαιωμάτων τους που στη συγκεκριμένη χώρα καταπατώνται συστηματικά.

Όπως και να ‘χει, η Meghan Markle και ο Πρίγκιπας Harry συνεχίζουν να είναι επιφανή άτομα, να ασκούν επιρροή και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου σε κάθε εμφάνισή τους κι ας μην ανήκουν πλέον στο Παλάτι. Επομένως, οι κάθε είδους αντιδράσεις είναι αναμενώμενες- ειδικότερο όταν και οι καταστάσεις τις ευνοούν, όπως και σε αυτήν την περίπτωση.