OPINIONS

Η Μαρία Σολωμού μίλησε για γυναίκες «Β κατηγορίας» με όχι και τόσο Α τρόπο

Instagram.com/mariasolomou_official

Ένα κομμάτι του podcast της Μαρίας Σολωμού, προβλήθηκε σήμερα στην εκπομπή Πρωινό μας. Σε αυτό η Μαρία Σολωμού μιλούσε για το καυτό ζήτημα της απιστίας. Όπως ανέφερε και ο δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης προλογίζοντας το θέμα, σε αυτό το κομμάτι του podcast της, η Μαρία Σολωμού διαχώρισε τις γυναίκες σε Α και Β.

«Και μια που λέμε για απάτη δεν έχει σημασία αν είσαι ωραίος ή άσχημος. Δεν έχει σημασία αν πάνε με καλύτερη ή με χειρότερη. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα αφενός και αφετέρου, όλοι το παθαίνουμε. Δηλαδή και η Angelina (Jolie) κερατώνεται φαντάζομαι. Και η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου θα κερατωθεί, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν έχει να κάνει με αυτό», είπε αρχικά η Μαρία Σολωμού. Κι έπειτα προχώρησε στον δικό της διαχωρισμό.

«Είπα κάποια στιγμή ότι οι γυναίκες τις οποίες επιλέγουν συνήθως οι άντρες να μας κερατώσουν, να μας απατήσουν είναι β, δεύτερες. Κι αυτό ίσως ακούστηκε κάπως περίεργα», σημείωσε έπειτα η Μαρία Σολωμού και μέχρι εδώ τα πράγματα θα παρέμεναν καλά, αν η συνέχεια ήταν μια άλλου τύπου διευκρίνιση από αυτή που έκανε.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που για μένα ξεχωρίζουν τους ανθρώπους, τίποτα άλλο. Το μορφωτικό επίπεδο και μιλώ ξεκάθαρα για τη μόρφωση, όχι για την εξυπνάδα γιατί η μόρφωση μπορεί να δημιουργήσει status και η αισθητική που επίσης μπορεί να δημιουργήσει status. Τίποτα άλλο για μένα, ούτε τα λεφτά ούτε τα αμάξια, ούτε το επάγγελμα.

Για μένα status είναι η μόρφωση ενός ανθρώπου που μπορεί να τον διαφοροποιήσει στα μάτια μου και να έχει άλλο level και η αισθητική του. Όταν είπα β δεν εννοούσα οι β ότι είναι χαζές. Οι περισσότερες β γυναίκες είναι πολύ πιο έξυπνες από εμάς που θεωρούμαστε α. Κι όταν λέω α δεν εννοώ καλύτερες, η αισθητική όμως και ο τρόπος που φέρεσαι και ο τρόπος που είναι το απέξω σου είναι πάρα πολύ σημαντικό να ταιριάζει με την αισθητική που βλέπεις. Πιστεψέ με έχω γνωρίσει πολύ μορφωμένους βλάκες και αμόρφωτους πανέξυπνους», σημείωσε η Μαρία Σολωμού.

Πήγε, λοιπόν, να διευκρινίσει κάποια παλιότερη δήλωσή της για τις γυναίκες α και τις γυναίκες β, αλλά η διευκρίνιση συνέχιζε να υπολογίζει έναν διαχωρισμό. Τον διαχωρισμό σε κατηγορίες που συνδέονται με την αξία των ανθρώπων. Όσο και αν η Μαρία Σολωμού τονίζει ότι «δεν εννοεί πως οι α είναι καλύτερες από τις β», δεν μπορεί να μην ξέρει ότι η λέξη «δεύτερες» έχει μία κάποια αρνητική χροιά. Ακόμα κι αν δεν λέγεται, η αρνητική χροιά υπονοείται.

Κι έπειτα εδώ που τα λέμε, κάπου τα μπερδεύει, καθώς λέει ότι οι μορφωμένοι μπορούν να είναι βλάκες και οι αμόρφωτοι πανέξυπνοι. Και μένουμε να αναρωτιόμαστε σε αυτή την περίπτωση ποιοι είναι οι α και ποιοι οι β άνθρωποι;

Το αλφαβητάρι του εσωτερικευμένου μισογυνισμού

Ποιος ο λόγος να διαχωρίζονται οι άνθρωποι σε α και β; Ποιος ο λόγος να χαρακτηρίζονται οι γυναίκες πρώτες και δεύτερες; Ποιος ο λόγος να πρέπει να χαρακτηριστεί μία γυναίκα οτιδήποτε στην απιστία ενός άντρα, που είναι ο μόνος τελικά που πρόδωσε μία σχέση όταν τα δύο μέλη της είχαν συμφωνήσει στο θέμα της αποκλειστικότητας; Ποια είναι η Μαρία Σολωμού να κατατάξει τελικά τη δική μου και τη δική σου αισθητική σε πρώτη και δεύτερη; Πρώτες και δεύτερες στο κάτω κάτω σε τι; Στις προτιμήσεις των αντρών; Στον τρόπο που η πατριαρχία μας βλέπει; Τι μας νοιάζει; Ειλικρινής είναι η απορία μου. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετεί όλο αυτό.

Τι μανία είναι αυτή να πρέπει να ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από τις άλλες γυναίκες, να πρέπει να αποδεικνύουμε ότι εμείς είμαστε cool, ωραίες, οι καλύτερες, οι αξιότερες να αγαπηθούμε σε σχέση με τις άλλες γυναίκες; Όλοι είμαστε άξιοι να αγαπηθούμε, όλοι είμαστε ωραίοι, μοναδικοί, γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι.

Το αλφαβητάρι του εσωτερικευμένου μισογυνισμού, όσο κι αν δεν θέλω να το λέω αυτό για τη Μαρία Σολωμού που κατά καιρούς έχει πει πολλά πράγματα που προσωπικά βρίσκω απελευθερωτικά, σίγουρα περιλαμβάνει αυτά τα δύο γράμματα, τα α και τα β, όταν αυτά διαχωρίζουν τις γυναίκες. Η Μαρία Σολωμού θέλησε να δώσει διευκρινίσεις αλλά αυτές οι διευκρινίσεις τα έκαναν όλα Ώπα.

Όλοι οι α και β τρόποι που η Μαρία Σολωμού θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει τις γυναίκες χωρίς να είναι φάουλ

Αν κάπου την εξυπηρετεί αυτός ο διαχωρισμός όταν μιλάει για το θέμα «απιστία» την Μαρία Σολωμού, εμείς είμαστε εδώ να της προτείνουμε ποια α και β θα μπορούσε να πει χωρίς να πέφτει πάνω στον σκόπελο του σεξισμού.

Υπάρχει το α και β της χρονολογικής σειράς. Η γυναίκα α είναι αυτή που πρώτη γνώρισε τον άπιστο και η γυναίκα β αυτή που χρονικά ήρθε έπειτα στη ζωή του.

Το α και το β της χρονικής διάρκειας. Η γυναίκα με την οποία περνάει ο άπιστος περισσότερο χρόνο μαζί είναι η α και αυτή που αφιερώνει λιγότερο χρόνο στις επαφές τους είναι η β.

Υπάρχει το α και το β των ονομάτων. Οι γυναίκες από α είναι οι Αλεξάνδρες, οι Ανδρομάχες, οι Αμαλίες, οι Αλίκες κ.ο.κ. και οι γυναίκες από β είναι οι Βαλέριες, Βασιλικές, Βαλεντίνες κ.ο.κ.

Το α και το β των μαθηματικών που κάναμε στο σχολείο. Που τα α και β ήταν απλά σημεία που δήλωναν την απόσταση ή παράγοντες εξισώσεων και η ονοματοδοσία τους δεν είχε καμία σχέση με την αξία τους. Οι α και β γυναίκες θα είναι οι τυχαίοι παράγοντες μίας εξίσωσης των ανθρώπινων σχέσεων ή απλά τα δύο σημεία στον χωροχρόνο που ο άπιστος ένωσε άθελά τους μεταξύ τους.