OPINIONS

Άγγελος Λάτσιος: Η αποκαλυπτική φωτογραφία του και τα σχόλια που έστειλαν την αυτοδιάθεση ξανά για περίπατο

Instagram.com/aggelos_latsios

Ο Άγγελος Λάτσιος αποφάσισε το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουνίου να αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, μία artistic, ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία ήταν ένα βήμα πριν το ολόγυμνος. Συγκεκριμένα στη φωτογραφία διακρινόταν η γυμνή του πλάτη και τα οπίσθιά του.

Ο γιος της Ελένης Μενεγάκη και του Γιάννη Λάτσιου, δημοσιεύσε τη φωτογραφία του κι έγραψε στη λεζάντα “Jusaliltoomuch”, πράγμα που σε ελέυθερη απόδοση στην αγγλική γλώσσα σημαίνει “Just a little too much” υπονοώντας ότι η φωτογραφία του είναι αποκαλυτπική. Ναι ήταν, ο Άγγελος Λάτσιος το ήξερε και τη δημοσίευσε γιατί αυτός είναι ο προσωπικός του λογαριασμός στο Instagram και αυτή ήταν η προσωπική του έκφραση για το βράδυ του Σαββάτου. Κι ίσως υπέθεσε ότι κανείς δεν κόπτεται για τη δική του προσωπική έκφραση. Αμ δε.

Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Άγγελος Λάτσιος και η αρνητική κριτική

Κάτω από τη φωτογραφία του 19χρονου γιου της Ελένης Μενεγάκη και του Γιάννη Λάτσιου άρχισαν τα σχόλια να πέφτουν βροχή. Άλλα θετικά κι άλλα αρνητικά. Κάποιοι ένιωσαν την ανάγκη να συνδέσουν τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Άγγελος Λάτσιος με το γεγονός ότι μεγάλωσε έχοντας δύο γνωστούς και ισχυρούς στον κόσμο της τηλεόρασης γονείς. Άλλοι με τα υλικά αγαθά, που σκέφτονται ότι θα είχε, κατά την ανατροφή του.

Άλλοι του είπαν ότι τους αρέσουν τα γκέι αγόρια, άλλοι συμπέραναν ότι είναι βαριεστημένος από την προνομιούχα ζωή του και γι’ αυτό δημοσίευσε την εν λόγω φωτογραφία. Άλλοι έγραψαν ντροπή κι αναρωτήθηκαν γιατί έπρεπε να δουν αυτή τη φωτογραφία. Αυτό το τελευταίο σχόλιο είναι που μου θύμισε έντονα κι όλη τη συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας με τις δηλώσεις της Αφροδίτης Λανιτοπούλου. Τίποτα δεν πρέπει παιδιά, εσείς τον ακολουθείτε τον Άγγελο Λάτσιο κι όποιο άλλο προφίλ θέλετε. Δεν σας ανάγκασε κανείς.

Κάποιοι απλά έκαναν το μόνο λογικό όσο κι αχρείαστο επίσης σχόλιο. Η φωτογραφία που δημοσίευσε ο Άγγελος Λάτσιος ήταν δική του, το σώμα του είναι δικό του και ο λογαριασμός του στο Instagram επίσης. Και το λέω αχρείαστο γιατί αυτό, το προφανές, θα έπρεπε να είναι και το αυτονόητο. Λέγεται αυτοδιάθεση και αν πρέπει κάπου να μπει η λέξη πρέπει σε αυτό το κείμενο, τότε να: Πρέπει να αποδεχτούμε την αυτοδιάθεση για εμάς και για τους γύρω μας.

Αντίθετα αυτονόητη για όλους μας στα social media, φαίνεται πώς έχει γίνει η άνευ καμίας ενσυναίσθησης κριτική. Με πόση ευκολία κρίνουμε, έναν άνθρωπο για τις προσωπικές του επιλογές; Αν μία φωτογραφία αντιβαίνει στους όρους της πλατφόρμας, κατεβαίνει. Αν όχι, μένει στη θέση της για όσο καιρό ο χρήστης, στην προκειμένη ο Άγγελος Λάτσιος, το επιθυμεί. Εμάς τι λόγος μας πέφτει τέλος πάντων;

Ο 19χρονος κρίνεται για τη ζωή που υποθέτουμε ότι ζει

Στην περίπτωση του Άγγελου Λάτσιου δε, τα πράγματα είναι ακόμα πιο παράξενα. Ο 19χρονος με τους 61,6 χιλιάδες followers στο Instagram, κρίνεται όχι μόνο για μια απλούστατη επιλογή που έχει να κάνει με την εικόνα του στα social media κι όχι με την πραγματική του ζωή, αλλά και για τη ζώη που το κοινό του στην πλατφόρμα πιστεύει ότι έζησε και ζει. Δέχεται κριτική από έναν κόσμο που δεν τον ξέρει αλλά νομίζει ταυτόχρονα ότι ξέρει τα πάντα γι’ αυτόν γιατί γνωρίζει τη δουλειά -κι όχι την προσωπικότητα ξανά- των γονιών του. Χάθηκες; Κι εγω.

Χάνομαι κάθε φορά που διαπιστώνω την ευκολία με την οποία μπορεί ο καθένας να κρίνει ανώνυμα συχνότατα, τη ζωή ενός αγνώστου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δε, ενός παντελώς αγνώστου που δεν έχει δώσει ποτέ ούτε μία συνέντευξη, δεν έχει εκτεθεί με τη δουλειά του στα Μέσα, δεν γράφει μακροσκελείς εξομολογήσεις στα social media, ζει μια ζωή τελείως ιδιωτική ως ώρας.

Χάνομαι κάθε φορά που διαπιστώνω ότι κάποιοι νομίζουν ότι όσοι εκθέτουν τη ζωή τους στα social media, είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν στωικά την οποιαδήποτε αρνητική κριτική για την εικόνα τους, τις επιλογές τους, το σώμα τους, την καταγωγή τους, τις τρίχες τους, τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το φύλο τους. Κι αυτό, αν θες την άποψή μου, αυτό είναι just a little too much.