OPINIONS

Η Κατερίνα Καινούργιου, η Ελένη Μενεγάκη κι ένας οδηγός για τη σωστή παρουσιάστρια από παρουσιάστριες

Instagram.com/katken85

Νιώθω ότι αυτή προεκλογική περίοδος είναι για τις ψυχαγωγικές εκπομπές ένας νέος Αύγουστος, μία εποχή χωρίς ειδήσεις δηλαδή πραγματικές για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο τους. Τι θα γίνει όμως; Πρέπει να γεμίσει ο χρόνος. Και γεμίζει με αυτό που η τηλεόραση ξέρει να κάνει καλύτερα απ’ όλα. Αυτοαναφορά και αυτοανάλυση. Η Κατερίνα Καινούργιου έδωσε μία συνέντευξη στον Νίκο Μουτσινά, μίλησε για την επαγγελματική και την προσωπική της ζωή και οι υπόλοιπες εκπομπές έσυραν τον χορό του σχολιασμού.

Δεν ήταν τόσο αυτά που είπε η Κατερίνα Καινούργιου για την επαγγελματική της ζωή, ούτε καν η ατάκα της «αφού είμαι η καλύτερη γιατί να μην το κάνω», που αναφερόταν στο πρωινό και την επιθυμία της να συνεχίσει να είναι σε αυτήν την τηλεοπτική ζώνη, που συζητήθηκε. Κυρίως ήταν όσα είπε για τους συντρόφους της που κατά τα λεγόμενά της «έκανε μάγκες», η άποψή της ότι «νιώθει λίγη» δίπλα τους, αλλά και τα λεγομένα του ψυχιάτρου της που μετέφερε στον «αέρα» που αναλύθηκαν από τις υπόλοιπες ψυχαγωγικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.

«Έχω πει ότι δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ για τις σχέσεις μου αλλά για το πώς τις χειρίζομαι εγώ, αυτό θα το λέω. Πάντα στην προσωπική μου ζωή το παθαίνω, πάντα νιώθω λίγη δίπλα στον άλλο. Ή είναι πιο μορφωμένος, πιο ωραίος, μειώνω τον εαυτό μου, νιώθω λίγη, λίγη, τους κάνω τους άλλους μάγκες και γνωστούς», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Καινούργιου στην εκπομπή Καλό Μεσημεράκι του Νίκου Μουτσινά πριν από μερικές ημέρες.

«Αυτή η τρομερή ανασφάλεια που έχεις μέσα σου σε έχει πάει ψηλά στην επαγγελματική σου ζωή. Στην προσωπική σου ζωή όμως σε έχει πάει πίσω. Γιατί δείχνεις στους άλλους σαν να είσαι λίγη δίπλα τους ενώ ουσιαστικά είσαι πιο πάνω από αυτούς. Τους κάνεις μάγκες», σημείωσε αργότερα για όσα της λέει ο ψυχίατρός της η Κατερίνα Καινούργιου.

Ήταν κομψές οι δηλώσεις της; Σίγουρα όχι. Μαρτυρούσαν μία έλλειψη σεβασμού για τους ανθρώπους που πέρασαν κι έφυγαν από τη ζωή της; Σίγουρα ναι. Ήταν αναγκαίο να τα ξέρουμε όλα αυτά; Αν ρωτάς εμένα προσωπικά, όχι και πάλι όχι. Αν ρωτάς τους τηλεθεατές και τους followers της Κατερίνας Καινούργιου μάλλον ναι, μιας και αυτός ο λόγος και αυτές οι αποκαλύψεις δεν είναι μη συνηθισμένες για εκείνη από την αρχή της πορείας της μέχρι σήμερα. Είναι δικαίωμά της να μιλά για το πώς χειρίζεται τις σχέσεις της; Είναι και κατά τα λεγόμενά της αυτό έκανε.

Αυτό το «τους κάνω/κάνεις/κάνει μάγκες» ήταν που από την επομένη κιόλας συζητήθηκαν. Πρώτη τοποθετήθηκε η Έλενα Χριστοπούλου από την εκπομπή Πρωινό μας, με τη Φαίη Σκορδά.

«Ατυχέστατη δήλωση. Το “κάνω μάγκα έναν σύντροφο” δεν είναι ωραία φράση. Αν δεν θέλεις να κάνεις τη σχέση σου γνωστή, θα την κρατήσεις εκεί που πρέπει, και θα τη ζήσεις μόνος ή μόνη σου. Όταν εσύ ο ίδιος δημοσιοποιείς τις σχέσεις σου συνέχεια, προφανώς μετά κάποιον θα κάνεις μάγκα. Τα εν οίκω μη εν δήμω», σχολίασε η Έλενα Χριστοπούλου επικαλούμενη το αρχαίο ρητό. Η ίδια τόνισε ότι ξέρει πολλές παρουσιάστριες που έχουν σχέσεις και δεν τις έχει δει ποτέ κανείς δημόσια. Κράτα σημειώσεις, λοιπόν:

Η σωστή παρουσιάστρια προστατεύει την ιδιωτική της ζωή όσο μπορεί.

Τη σκυτάλη πήρε η Ελένη Μενεγάκη που έδωσε (άθελα της μάλλον) κι άλλο νόημα στον περαιτέρω σχολιασμό. Βλέπεις το 2017 η Ελένη Μενεγάκη είχε κάνει unfollow την Κατερίνα Καινούργιου, αφού η τελευταία πρόβαλε στην εκπομπή της ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η πρώτη ετοιμαζόταν να αγοράσει το σπίτι των κουμπάρων της, Πέτρου Κωστόπουλου και Τζένης Μπαλατσινού. Η Ελένη Μενεγάκη τοποθετήθηκε μέσω της εκπομπής της δείχνοντας την ενόχλησή της για το ρεπορτάζ και διαψεύδοντάς το, μετά έκανε unfollow την Κατερίνα Καινούργιου κι εκείνη μοιράστηκε το παράπονό της στον «αέρα» της δικής της εκπομπής.

Η Ελένη Μενεγάκη χωρίς να μαρτυρά κάτι από αυτό το παρελθόν που μόλις σου περιέγραψα στο ύφος της, θέλησε μέσα από την εκπομπή Ελένη του Mega να δώσει τη δική της «συμβουλή» στην Κατερίνα Καινούργιου με αφορμή όσα είπε ο Νίκος Μουτσινάς.

«Πραγματικά, επειδή θυμάμαι όταν είχα καλεσμένη την Κατερίνα στην εκπομπή και μιλούσε πάντα έτσι ανοιχτά, σε βαθμό που κάποιες φορές με έπιαναν τα γέλια και της έλεγα Κατερίνα μου, γιατί τα λες αυτά ή άλλες φορές που την κοιτούσα κι έλεγα: ενώ είναι έμπειρη τηλεοπτικά ή θέλει και τα λέει ή έχει και μικρές στιγμές που δείχνει σαν να είναι πιο φρέσκο παιδί μέσα στην τηλεόραση.

Κάποια πράγματα που είναι τελείως για τον εαυτό μας, για τις σχέσεις μας, πολύ δικά μας, δεν χρειάζεται νομίζω να τα λέμε. Όχι να μην μιλάς για τον εαυτό σου, αλλά άλλο τι λες με τους φίλους σου, στο σπίτι σου, ή με έναν ειδικό. Κάποια πράγματα μπορεί να μη χρειάζεται να αναφέρονται στην τηλεόραση», είπε η Ελένη Μενεγάκη. Η έμπειρη και πολύ επιτυχημένη παρουσιάστρια συμφώνησε με τον τρόπο της με την Έλενα Χριστοπούλου. Τα εν οίκω μη εν δήμω κι από εδώ. Κράτα σημειώσεις και πάλι:

Η σωστή παρουσιάστρια μιλά για τον εαυτό της, αλλά με μέτρο.

Με την ίδια άποψη συμφώνησε και η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μιλώντας για ένα μήνυμα που ήθελε να περάσει και στα παιδιά της, αλλά και σε όλους τους νέους ανθρώπους μέσω της δικής της εκπομπής Happy Day, για τα social media και την υπερέκθεση που χαρακτηρίζει την προσωπική ζωή όλων μας πια μέσω αυτών. «Δεν είμαι πουριτανή και συντηρητική, λέω την προσωπική μου γνώμη», σημείωσε μιλώντας για τις εικόνες του Instagram, τις δηλώσεις και τα πλάνα των ερώτων που ζουν τα δημόσια πρόσωπα και που αφού λήξουν αυτοί, παραμένουν να τους θυμίζουν όσα έζησαν.

«Πώς είπε χθες η Μενεγάκη μια ατάκα με αφορμή την Κατερίνα και την αθωότητά της, που λέει ότι κάποια πράγματα για τα προσωπικά σου δεν χρειάζεται να τα λες στην τηλεόραση. Η Κατερίνα τα είπε γιατί είναι ένας πολύ αυθόρμητος άνθρωπος, αυτολογοκρίνεται και αυτοψυχαναλύεται πολλές φορές και μπροστά στην κάμερα. Αλλά η Μενεγάκη ως πιο παλιά τι είπε; Ότι κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να τα λες, πρέπει να τα κρατάς και για τον εαυτό σου», είπε τηρώντας μία διπλωματική στάση η Σταματίνα Τσιμτσιλή, συμφωνώντας και με τον αυθορμητισμό, αλλά και με το «φίλτρο στον αυθορμητισμό» που πρότεινε η Ελένη Μενεγάκη. Κράτα σημειώσεις κι από εδώ:

Η σωστή παρουσιάστρια είναι αυθόρμητη, αλλά αυτολογοκρίνεται όταν πρέπει.

Λίγη ώρα μετά στην εκπομπή [email protected] μίλησε η παρουσιάστρια, Ελένη Χατζίδου, για το θέμα. Ως πιο νέα απ’ όλες τις προηγούμενες στην παρουσίαση η Ελένη Χατζίδου είδε τα πράγματα μάλλον από την ίδια απόσταση που τα βλέπουμε κι εμείς. Η απορία της, στα δικά μου μάτια εύλογη. Η Ελένη Μενεγάκη (αλλά και όλες οι υπόλοιπες που μίλησαν για το θέμα) έχουν μοιραστεί λιγότερα πράγματα για την προσωπική τους ζωή απ’ ότι η Κατερίνα Καινούργιου τελικά;

«Εμένα μου έκανε εντύπωση που το είπε αυτό η Ελένη Μενεγάκη για την Κατερίνα, ενώ της Ελένης τα ξέρουμε όλα. Είναι μια παρουσιάστρια που πάντα έλεγε πράγματα για την οικογένειά της, τα παιδιά της», είπε αρχικά η Ελένη Χατζίδου, ενώ ο σύζυγός της και συμπαρουσιαστής της, Ετεοκλής Παύλου, σχολίασε: «Αυτός είναι και ο λόγος που την έχει αγαπήσει πολύ και ο κόσμος. Το ότι έχει πει τα πάντα για την προσωπική της ζωή την έχει κάνει τόσο αγαπητή».

«Η Ελένη μπορεί να έχει ένα αυτόματο φίλτρο, ενώ η Κατερίνα όχι. Πάντως, η Ελένη Μενεγάκη δεν έδειξε εμπάθεια», κατέληξε στον σχολιασμό της η Ελένη Χατζίδου. Κράτα και μία σημείωση ακόμα:

Η σωστή παρουσιάστρια βγαίνει με αυτόματο φίλτρο.

Η τηλεόραση αυτοαναλύεται και αναφέρεται στον εαυτό της αυτό το διάστημα όπως κάνει άλλωστε ξανά και ξανά κατά καιρούς. Οι σκαλέτες των τηλεοπτικών εκπομπών γεμίζουν και η μία παρουσίαστρια εκθέτει την άποψή της για τα λεγόμενα μιας άλλης, δίνοντας άτυπα ένα δικό της προσωπικό «οδηγό καλής παρουσιάστριας» στον αέρα.

Ο αυθορμητισμός, το να είσαι προσιτός, το να μπορεί ο τηλεθεατής να ανοίγει το κουτί του στο σπίτι του και να νιώθει ότι είναι σαν εσένα, ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με σένα, ότι τα βάσανα του είναι όσο πιο ίδια γίνεται με τα δικά σου, είναι σίγουρα κάτι που η ελληνική τηλεόραση έχει αποδείξει ότι το επιζητά. Έχει άλλη εμπορική αξία κάποιος με τον οποίο το κοινό μπορεί να ταυτιστεί κι άλλη κάποιος που μοιάζει λες και ζει σε έναν δικό του ιδανικό κόσμο σαν αυτόν τον ανέφελο κόσμο των διαφημίσεων.

Το μοίρασμα ήταν πάντα το ζητούμενο στην ελληνική τηλεόραση, λοιπόν. Κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι τώρα να το οριοθετήσει αυτό το μοίρασμα. Κανέναν δεν ενοχλούσε να ζει έρωτες, χωρισμούς, γάμους, εγκυμοσύνες, πρώτα γενέθλια, βαφτίσεις, απώλειες, δυσκολίες, νεύρα και χαρές μαζί με τις παρουσιάστριες και τους παρουσιαστές του ψυχαγωγικού προγράμματος ενός καναλιού. Αλλά μάλλον το ξεχάσαμε. Όχι εμείς δηλαδή, αλλά οι παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης.

Η ελληνική τηλεόραση παραείναι αυτοαναφορική. Τόσο που το όριο μεταξύ του πόσα μοιράζεσαι και πόσα όχι, είναι μάλλον δυσδιάκριτο.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αλλάζει, να αποφασίζει για τον εαυτό του πόσα νιώθει άνετα να μοιραστεί και ποια θα κρατήσει για τον εαυτό του. Αρκεί να έχει υπόψη του ότι σε αυτόν τον δρόμο του μοιράσματος έβαλε κι εκείνος το δικό του λιθαράκι. Και να αναγνωρίζει ότι οι επόμενοι θα βαδίσουν σε αυτόν κρατώντας τα δικά τους λιθαράκια. Το πόσα από αυτά τα εντελώς προσωπικά τους λιθαράκια θα ρίξουν στο διάβα τους στον ίδιο αυτό δρόμο, είναι δικό τους θέμα τελικά.

Η σωστή παρουσιάστρια σύμφωνα με δεκάδες άρθρα στο google που διαφημίζουν masterclasses για να αποκτήσεις το δικό σου show στην τηλεόρασης θα πρέπει να έχει ικανότητες επικοινωνίας, παρουσίασης, δημιουργικότητας, ομαδικής δουλειάς, ηγεσίας, έρευνας, συνεντεύξεων, καλής μνήμης, διαπροσωπικές, δουλειάς ύπο πίεση και εγγραμματοσύνη. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς των media, «Ένας σπουδαίος παρουσιαστής είναι αυτός που έχει τον τρόπο να συνδέεται με το ακροατήριο. Δεν νιώθει ότι η δουλειά του αφορά τον εαυτό του αλλά το κοινό το οποίο θέλει να έχει μία σπουδαία εμπειρία. Βάζει το κοινό πριν το εγώ του. Νιώθει άνετα με τον εαυτό του και διατηρεί μία έντονη αίσθηση του εαυτού του».

«Δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά με τον θεατή. Κανείς δεν νοιάζεται πόσο έξυπνος, γοητευτικός ή αστείος είσαι, αν πιάνουν το vibe ότι όλη αυτή η εκπομπή είναι για σένα. Οι θεατές θέλουν να νιώθουν ότι είσαι εκεί για να τους διασκεδάσεις, να τους εμπνεύσεις να τους βοηθήσεις να κάνουν κάτι», αναφέρει άλλος ειδικός.

Είδες πουθενά σε όλα αυτά, το μοίρασμα με όριο ή τον αυθορμητισμό με φίλτρο ή χωρίς; Μάλλον όχι.