OPINIONS

Η Τζένη Μπότση και τα ψέματα μιας εγκυμοσύνης

instagram.com/jennybotsi

Η Τζένη Μπότση μετά τη γέννηση της κόρης της μιλά για τον λόγο που κράτησε την εγκυμοσύνη της μυστική, τη μητρότητα και τα ψέματα για την εμπειρία της εγκυμοσύνης που μεγάλωσαν γενιές γυναικών. Μαθήματα αλήθειας και ειλικρίνειας.

Η Τζένη Μπότση είναι η τρανή απόδειξη πως όποιος θέλει να διαφυλάξει την ιδιωτικότητά του μπορεί να το επιτύχει. Διάσημος και μη. Αν συνειδητά αποφασίσεις να κρατήσεις κάμερες και φωτογράφους μακριά από την προσωπική σου ζωή, υπάρχει τρόπος να παραμείνουν μακριά. Δύσκολο, μα εφικτό. Πόρτες κλειστές. Και παράθυρα. Ούτε χαραμάδες. Πλήρης διαχωρισμός της επαγγελματικής ζωής και της έκθεσης που ανά περιπτώσεις αυτή επιφέρει και της ζωής εν γένει.

Η Τζένη Μπότση κινείται χρόνια τώρα διακριτικά. «Είμαι πολύ ερωτευμένη μαζί του, αλλά δε διαφημίζω ποτέ τις σχέσεις μου και δε θα το κάνω ούτε τώρα» είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη για τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Μιχαλά. Η εγκυμοσύνη της κρατήθηκε μυστική. Ιδιωτικότητα. Κλειδί. Οι πρώτες (και τελευταίες μάλλον) δηλώσεις έγιναν στο asist.gr και τη Μαίρη Αυγερινοπούλου.

Οι πρώτες της δηλώσεις

«Δεν πιστεύω ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο ωραία περίοδος στη ζωή της γυναίκας. Μας έχουν μεγαλώσει μέσα στο ψέμα. Από την αρχή επέλεξα να μοιραστώ αυτό που μου συνέβαινε με ανθρώπους που δεν θα το έλεγαν πουθενά και θα σεβόντουσαν το θέλω μου. Δημιούργησα ένα πολύ ωραίο πυρήνα γύρω μου, είχα ωραία παρέα και βίωσα την εγκυμοσύνη μου όπως ήθελα. Δεν συνηθίζω να μιλώ για την προσωπική μου ζωή. Το ξέρεις. Πιστεύω βαθιά ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι κάνω.

Έχουμε μάθει, τα τελευταία χρόνια, να μας αρέσει να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων, χωρίς ωστόσο να δίνουμε σημασία. Για πρώτη και τελευταία φορά μιλάω σε εσάς για την περίοδο αυτή της ζωής μου, καθώς ήσασταν πάντα δίπλα μου και όπως εγώ αποκτήσατε πρόσφατα το δικό σας ‘’μωρό’’ και θέλω να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Η μητρότητα δεν είναι προνόμιο δικό μου.

Είμαι ευγνώμων που την έζησα αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι το ίδιο σημαντικές είναι και οι γυναίκες που δεν την έχουν ζήσει. Δεν περίμενα την εγκυμοσύνη για να αποκτήσει νόημα η ζωή μου, μιας και είχε από πριν, ούτε θα φορτώσω την ευτυχία μου σε ένα μικρό πλασματάκι. Ήμασταν ευτυχισμένοι με τον Αλέξανδρο και η μικρή ήρθε να προστεθεί στη δική μας ευτυχία και ταυτόχρονα να αντλήσει από τη δική μας για τη ζωή της».

Η ευθύνη του δημόσιου λόγου

Δεν μπορείς να με δεις αλλά θα ήθελα να σου κάνω μία πολύ σύντομη περιγραφή της εικόνας μου. Όρθια μπροστά στον υπολογιστή ενώ ακούγεται παρατεταμένο χειροκρότημα. Ο δημόσιος λόγος αποτελεί προνόμιο αλλά και ευθύνη. Όποιος τον κατέχει οφείλει να αναλαμβάνει το κόστος της αλήθειας. Τι να την κάνουμε την ωραιοποιημένη πραγματικότητα. Κι εμείς τα ίδια ζούμε. Γιατί να ντύσεις με κίτρινο μετάλλικ περιτύλιγμα και φιόγκο δώρου τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζεις. Αλήθεια, η επικερδής.

«Δεν πιστεύω ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο ωραία περίοδος στη ζωή της γυναίκας». Ναι, το ‘πε. Γιατί να μην το πει. Την κάνει λιγότερο καλή μάνα η ειλικρίνεια; Ζαλάδες, εμετοί, πρηξίματα, φουσκώματα, κατακράτηση, αλλαγή διάθεσης, ψυχολογικές μεταπτώσεις, νευρικότητα, είναι κάποια από τα συμπτώματα. «Δεν πιστεύω ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο ωραία περίοδος στη ζωή της γυναίκας». Ναι, το ‘πε. Έκανε πολύ καλά. Πέτα τον φιόγκο και δες το εσωτερικό του κουτιού με μάτια καθαρά.

Τα χειροκροτήματα δεν έχουν σταματήσει. Είναι της ίδιας έντασης. «Είμαι ευγνώμων που την έζησα αλλά συνεχίζω να πιστεύω ότι το ίδιο σημαντικές είναι και οι γυναίκες που δεν την έχουν ζήσει. Δεν περίμενα την εγκυμοσύνη για να αποκτήσει νόημα η ζωή μου, μιας και είχε από πριν». Γυναίκες σημαντικές. Άντρες σημαντικοί. Άνθρωποι σημαντικοί. Για λίγους. Για πολλούς. Για έναν μόνο.

Ταμπέλες και λοιπές συμβάσεις

Δεν είναι η συνέχειά σου. Είναι κομμάτι σου αλλά δεν είναι εσύ. Δεν πρέπει να είναι εσύ. Δεν πρέπει να έρθει στον κόσμο με το βάρος αυτής της ευθύνης. Δεν μπορείς να του το κάνεις αυτό. Δεν ήρθε για να εκπληρώσεις μέσω αυτού τα δικά σου ανεκπλήρωτα όνειρα. Τα δικά σου απωθημένα δεν είναι δικές του επιθυμίες. Ίσως, να ταυτιστείτε. Ίσως, και όχι. Άνθρωποι γεμάτοι. Πλήρεις.

Τα παιδιά δεν γεμίζουν κενά. Αν τα προορίζεις για αρμό τότε ξεκινάς από λάθος βάση. «Ήμασταν ευτυχισμένοι με τον Αλέξανδρο και η μικρή ήρθε να προστεθεί στη δική μας ευτυχία». Πρόσεξε την επιλογή ρήματος. Να προστεθεί. Όχι, να συμπληρώσει. Να προστεθεί.

Η Τζένη Μπότση μίλησε για ψέματα. Ναι, τα χειροκροτήματα είναι τώρα λιγάκι πιο δυνατά. Ταμπέλες και φορετοί κανόνες ευτυχίας που επιβάλλονται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφού φέρουν το παιδί τους στον κόσμο. Ας τους αποβάλλουμε κι ας αφήσουμε τη ζωή μας να κινηθεί ελεύθερα και ανεξάρτητα από κοινωνικά πρέπει και κοινωνικές προσδοκίες.