OPINIONS

Η αλληλεγγύη στην Ντάο είναι η απάντηση στα φασιστικά πογκρόμ

NurPhoto via Getty Images Kostas Pikoulas

Ντροπή, σοκ και ενοχές. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση στη δακρυσμένη εικόνα της Ντάο, της μετανάστριας από το Βιετνάμ που είδε το περίπτερό της στην Κύπρο να καταστρέφεται από το ρατσιστικό πογκρόμ κουκουλοφόρων φασιστών την Παρασκευή στη Λεμεσό.

Η φωτογραφία της Βιετναμέζας Ντάο να κλαίει ανάμεσα στα συντρίμμια της επιχείρησης που διέλυσαν με ρόπαλα και λοστούς οι φασίστες έγινε viral. Αυτή τη φορά όμως δεν αρκεστήκαμε σε δακρύβρεχτα, επικολυρικά ποσταρίσματα που καταδίκασαν το γεγονός.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για να ξαναστήσει την μικρή επιχείρησή της (και πολλά παραπάνω) χάρη σε crowdfunding. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ανακοίνωσε πως θα παράσχει οικονομική και ψυχοκοινωνική στήριξη στην ίδια και στην οικογένειά της.

Υπάρχουν φασίστες, αλλά είμαστε περισσότεροι. Κι αυτό το μήνυμα είναι πιο ισχυρό. Το κλάμα της Ντάο δεν μας ράγισε απλά τις καρδιές, ξύπνησε τα αντανακλαστικά όλων μας απέναντι σε χυδαίες, ρατσιστικές επιθέσεις. Θυμώσαμε με τις εικόνες των ανυποψίαστων μεταναστών με ανοιγμένα κεφάλια και με τους βανδαλισμούς της περιουσίας των ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ πολλά χρήματα.Φυσικά οι φασίστες επιτίθενται στους φτωχούς μετανάστες και όχι βέβαια στις γνωστές «χρυσές βίζες», βάζουν ταξικό πρόσημο στον φασισμό τους.

Αηδιάσαμε με τα ρατσιστικά συνθήματα, τη ρητορική μίσους  («αυτή η γη δεν σας ανήκει»)  και τις άγριες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και μέλη συνεργείων τηλεοπτικών σταθμών. Οι φασίστες χτύπησαν βάναυσα αλλοδαπούς διανομείς, τους πήραν τα χρήματα, τα κινητά και τα μηχανάκια τους.

Τα πογκρόμ των φασιστών της 1/9 διοργανώθηκαν μέσα από διάφορες ακροδεξιές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αστυνομία εκ των υστέρων παραδέχθηκε ότι γνώριζε.  Η πορεία των 200 περίπου φασιστών οργανώθηκε στον βασικό, παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, όπου τα περισσότερα καταστήματα έχουν εργαζόμενους μετανάστες ή ανήκουν σε μετανάστες.

Η Ντάο δεν παλεύει πλέον μόνη της στην Κύπρο 

Η συμπαράσταση προς την Ντάο, την μετανάστρια από το Βιετνάμ που συγκλόνισε με το σπαρακτικό κλάμα της όταν αντίκρισε το κατεστραμμένο από φασίστες κατάστημά της στη Λεμεσό είναι το αντιφασιστικό μήνυμα που είχαμε ανάγκη. Η σελίδα «Μοναδικοί άνθρωποι» επικοινώνησε με τη γυναίκα που είδε τους κουκουλοφόρους να καταστρέφουν με μένος το μαγαζί της και ξεκίνησαν τον διαδικτυακό έρανο στο gogetfunding για να ξαναστήσει την επιχείρησή της. 

«Στο πρόσωπο της όλος ο πόνος κάθε ανθρώπου που αναζήτησε ένα καλύτερο αύριο, μία αξιοπρεπή ζωή για εκείνον και την οικογένεια του. Στο πρόσωπο της ο πόνος κάθε ανθρώπου που παλεύει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Στο πρόσωπο της ο πόνος κάθε ανθρώπου που δεν νιώθει ποτέ ευπρόσδεκτος όπου κι αν σταθεί. Στο πρόσωπο της ο πόνος που προκαλεί κάθε ιδεολογία που εναντιώνεται του ανθρώπου και της υπόστασης του…», γράφουν στην ανάρτηση τους.