OPINIONS

Hawk Tuah: Το πιο viral φτύσιμο γυναίκας στο TikTok είναι ένα πάρτι σεξισμού

YouTube

Καλώς ήρθες στην εποχή των social media, όπου ένα βίντεο με μια κοπέλα που «φτύνει» και λέει “Hawk Tuah” μπορεί να γίνει αφορμή για μαζικό slut shaming και σεξισμό. Ποιος θα το φανταζόταν ότι το να κάνει κάποιος- για την ακρίβεια, κάποια- μια απλή κίνηση μπροστά στην κάμερα θα οδηγούσε σε τέτοιο κύμα αρνητικής προσοχής; Κι αν δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάω, απλά πάτα play στο παρακάτω βίντεο.

Η ιστορία πάει κάπως έτσι: Πριν λίγο καιρό, το κανάλι Tim & Dee TV στο YouTube, δημοσίευσε το παραπάνω βίντεο, μέσα από το οποίο γεννήθηκε το απόλυτο viral “Hawk Tuah”. Ποια ήταν η ερώτηση που οδήγησε στη συγκεκριμένη απάντηση μιας νεαρής γυναίκας; «Τι είναι αυτό που μπορεί να τρελάνει έναν άντρα στο κρεβάτι». Η κοπέλα λοιπόν μιμήθηκε τον ήχο ενός φτυσίματος και απάντησε «Πρέπει να του δώσεις αυτό το hawk tuhh και να φτύσεις αυτό το πράγμα». Αυτό βέβαια που μάλλον δεν είχε υπολογίσει (όχι ότι θα ‘πρεπε) ήταν ότι αυτή η γλαφυρή απάντηση θα δημιουργούσε ένα διαδικτυακό ντελίριο.

Με ταχύτητα φωτός το TikTok γέμισε με memes της πρωταγωνίστριας του βίντεο, που τιτλοφορείται Hawk Tuah Girl Original Video και μετρά εκατομμύρια προβολές. Fun fact: Το κανάλι έχει ήδη δημιουργήσει για το Hawk Tuah Girl το δικό του merch, με καπέλα jokey και t-shirts, με τη viral φράση τυπωμένη. Φυσικά μαζί με το virality του βίντεο, ξεκίνησε και ένα online «κυνήγι» για την ταυτότητα της κοπέλας. Slut shaming; Τσεκ. Σεξισμός; Διπλό τσεκ.

 Hawk Tuah: Σεξισμός για φτύσιμο

Το slut shaming δεν είναι κάτι νέο, αλλά η ταχύτητα και η ένταση με την οποία διαδίδεται στα social media είναι τρομακτική. Η κοπέλα στο βίντεο “Hawk Tuah” είναι απλώς ο πιο πρόσφατος στόχος άμεσης και σφοδρής κριτικής, με σχόλια που υποτιμούν και προσβάλλουν τη θηλυκότητά της.

Φαίνεται ότι για κάποιους, το να είσαι γυναίκα και να εκφράζεσαι με οποιονδήποτε τρόπο, είναι αρκετό για να προκαλέσει την ηθική τους.

Ειρωνεία; Ασφαλώς, ιδίως όταν οι κριτές πιθανότατα έχουν κάνει τα ίδια ή και χειρότερα μπροστά από μια κάμερα.

Οι 2 όψεις του virality

Ας μην ξεχνάμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Το virality, αν και μπορεί να προσφέρει αναγνωρισιμότητα, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά καταστροφικό. Εν προκειμένω, το βίντεο με το “Hawk Tuah” έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους, κυρίως όμως επειδή προσέφερε στους χρήστες των social media έναν εύκολο στόχο για να εκτονώσουν την κακεντρέχειά τους. Η πραγματική ειρωνεία; Μια πλατφόρμα που υποτίθεται ότι προωθεί τη δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης, γίνεται μέσο καταπίεσης και εξευτελισμού.

Το βίντεο με το “Hawk Tuah” και η επακόλουθη καταιγίδα κριτικής και slut shaming, είναι απόδειξη της υποκρισίας των social media. Σε μια πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι υποτίθεται ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, βλέπουμε ότι η ελευθερία έκφρασης είναι τελικά επιλεκτική.

Αν είσαι γυναίκα και τολμάς να ξεφύγεις από τα στερεότυπα, ετοιμάσου να γίνεις ο επόμενος viral στόχος.

Hawk Tuah: Μια viral ιστορία σύγχρονης καταπίεσης της γυναικείας σεξουαλικότητας

Σήμερα, η καταπίεση της γυναικείας σεξουαλικότητας έχει βρει νέο τρόπο για να εξαπλωθεί και να κανονικοποιηθεί μέσω meme, viral βίντεο και social media. Το βίντεο “Hawk Tuah” δεν είναι παρά ένα παράδειγμα αυτού του φαινομένου. Με την ταχύτητα και την εμβέλεια των σύγχρονων τεχνολογιών, ο κοινωνικός έλεγχος και η καταπίεση των γυναικών επιτυγχάνονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά καταλήγουν να είναι πλατφόρμες εκφοβισμού και συστηματικής υποβάθμισης της γυναικείας αξιοπρέπειας.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Ίσως αντί να κρίνουμε και να ντροπιάζουμε, θα ήταν καλύτερα να αναλογιστούμε τη δική μας συμπεριφορά και τη δική μας συμμετοχή σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο viral φαινόμενο θα έχει κάτι περισσότερο να προσφέρει από το να εκθέτει και να ταπεινώνει . Μέχρι τότε, ας κρατήσουμε το “Hawk Tuah” ως υπενθύμιση του πόσα scroll μακριά βρισκόμαστε από μια πραγματικά δίκαιη και ελεύθερη κοινωνία.