OPINIONS

Η Άννα Μαρία Βέλλη δεν είναι η μόνη που δεν κάνει στοματικό σεξ από αντίδραση 

Instagram @amiyiami

Στον θαυμαστό κόσμο του Διαδικτύου και των social media, μπορείς να πέσεις πάνω σε πολλά πράγματα. Κάπως έτσι, τις προηγούμενες μέρες έπεσα πάνω σε ένα βίντεο της Άννας Μαρίας Βέλλη. Να πέσει το βίντεο:

Η Βέλλη, γνωστή και ως AmiYiami στα social media, βρέθηκε καλεσμένη στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη, το οποίο διατείνεται πως «φέρνει στη σέντρα το σεξ», καλώντας λιγότερο ή περισσότερο γνωστές προσωπικότητες της ελληνικής showbiz, να μιλήσουν για τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, βιώματα, φόβους κλπ. Δεν θα σταθώ πολύ στην εξόφθαλμα ηδονοβλεπτική σκοπιά μιας τέτοιας εκπομπής, που αμφισβητώ βαθύτατα το κατά πόσο ουσιαστικά προσθέτει στο δημόσιο διάλογο περί σεξουαλικότητας. Το σεξ πουλάει, το γνωρίζουμε όλοι και φευ δεν υπάρχει κανένα σημείο αμφιβολίας. Θα μοιραστώ μαζί σου ωστόσο, μια-δυο σκέψεις.

Σκέψη #1  – Σεξ δεν κάνουν μόνο οι celebs

Ένα podcast, μια δημοσιογραφική στήλη, μια εκπομπή, οτιδήποτε τέλος πάντων καταπιάνεται με το σεξ, θα πρέπει να είναι συμπεριληπτικό. Χωρίς εξαιρέσεις. Αν λείπει πραγματικά κάτι στο κόσμο των παραδοσιακών και νέων media, είναι περιεχόμενο που να προσθέτει στην ενημέρωση του κοινού γύρω από θέματα σεξουαλικότητας, σεξουαλικής υγείας και απόλαυσης. Και αυτή είναι μια συζήτηση που δεν είναι ανάγκη να γίνεται μόνο με διασήμους. Μοιραία, ένα απαίδευτο σε θέματα σεξουαλικής αγωγής κοινό, θα αποπροσανατολιστεί από την ουσία του πράγματος, όσο αγαθοί κι αν είναι οι σκοποί οποιοδήποτε τέτοιου εγχειρήματος. Υπάρχουν ειδικοί, επιστήμονες και τόσοι άλλοι απλοί άνθρωποι που μπορούν να μας προσφέρουν σίγουρα πιο χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τη σεξουαλική ζωή.

Σκέψη #2 – Το στίγμα της σεξουαλικότητας

Είτε πρόκειται για δηλώσεις όπως αυτή της Άννας Μαρίας Βέλλη, η οποία εξομολογήθηκε ότι για πολλά χρόνια απείχε από το στοματικό σεξ, είτε για αυτή του Γιώργου Κοψιδά ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως πρώτα έκανε σεξ και μετά αυνανίστηκε, δεν γίνεται να μη σταθώ και στο στίγμα που υπάρχει γύρω από θέματα σεξουαλικότητας. Οι αντιδράσεις και τα σχόλια στα social media, είναι το κλασικό «καζάνι» τοξικότητας, στο οποίο πολλοί είναι πρόθυμοι να βουτήξουν. Και συγχώρεσέ με, αλλά δεν θα τούς κάνω τη χάρη να τα αναπαράγω.

Όταν μιλάω για στίγμα, εννοώ τη δαιμονοποίηση οποιασδήποτε σεξουαλικής προτίμησης, ή συμπεριφοράς μπορεί να παρεκκλίνει από τη νόρμα. Εννοώ την εσκεμμένη ή ακούσια γελοιοποίηση οποιουδήποτε μη στερεοτυπικού τρόπου στο δικαίωμα της σεξουαλικής απόλαυσης.

Σκέψη #3 Προβληματικές αντιλήψεις για το στοματικό σεξ και η περιθωριοποίηση της γυναικείας απόλαυσης

Η Άννα Μαρία Βέλλη δεν εξομολογήθηκε κάτι περίεργο. Μίλησε απλώς για κάτι που πολλοί επιμένουν να αγνοούν. Η έμφυλη αφήγηση του στοματικού σεξ, που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες βλέπουν τα γεννητικά τους όργανα και την ευχαρίστησή τους, δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

Μελέτες δείχνουν ότι οι στοματικές σεξουαλικές επαφές αυξάνονται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν παρέχουν στοιχεία για την πραγματικότητα των έμφυλων και πολιτισμικών εμπειριών και αντιλήψεων αυτής της πρακτικής.

Οι επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν την εμπλοκή του στοματικού σεξ από άνδρες και γυναίκες, συχνά δεν κάνουν διάκριση μεταξύ λήψης και προσφοράς, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να παρερμηνεύονται εύκολα. Επιπλέον, το στοματικό σεξ από γυναίκες σε άντρες έχει κανονικοποιηθεί από την pop κουλτούρα, ενώ οι αραιές απεικονίσεις ανδρών να προσφέρουν στοματικό σεξ σε γυναίκες, συχνά επικεντρώνονται στις σεξουαλικές τους ικανότητες και όχι στη γυναικεία απόλαυση.

Περιθωριοποιώντας τη γυναικεία ηδονή, στιγματίζονται επίσης και τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Πάρε για παράδειγμα, τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής που εμφανίζονται παντού γύρω μας: Σαπούνια, σπρέι, ακόμη και αποσμητικά και αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις για τον κόλπο μας. Υπάρχει αναμφισβήτητα μια θέση για αυτά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην κοινωνία, αλλά οι σκοποί τους παρουσιάζονται επικίνδυνα γενικοί και απαραίτητοι για τον μέσο άνθρωπο.

Αυτά τα προϊόντα στέλνουν ένα μήνυμα σε υγιείς γυναίκες και άνδρες, ότι ο τρόπος με τον οποίο ο κόλπος μυρίζει και φαίνεται, είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί.

Όλες αυτές οι αντιλήψεις και τα ιδανικά του στοματικού σεξ και των γεννητικών οργάνων μεταφέρονται στον εγκέφαλο των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, διαμορφώνοντας την επόμενη γενιά δοτών και αποδεκτών σεξουαλικής ευχαρίστησης.

Η περιθωριοποίηση της γυναικείας απόλαυσης δημιουργεί τελικά έναν φαύλο κύκλο ανισότητας στις σεξουαλικές επαφές και τις σεξουαλικές αντιλήψεις της κοινωνίας.

Επιστημονική έρευνα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες έχουν γενικά αρνητικές αντιλήψεις για τα γεννητικά τους όργανα και ντρέπονται να έχουν το πρόσωπο ενός άνδρα τόσο κοντά τους. Κάτι που τις οδηγεί σε λιγότερους οργασμούς λόγω αμηχανίας. Σε αντίστοιχη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες εξέφραζαν μεγαλύτερη αίσθηση υποβάθμισης κάνοντας και λαμβάνοντας στοματικό σεξ.

Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει μια αφήγηση στην οποία το δικαίωμα μιας γυναίκας στην σεξουαλική ευχαρίστηση έχει προτεραιότητα μόνο στο πλαίσιο μιας σταθερής σχέσης και όχι στις περιστασιακές σεξουαλικές επαφές.

Θα σε αφήσω με το εξής ερώτημα: Γιατί η Άννα Μαρία και η κάθε Άννα Μαρία πρέπει να ντρέπεται να ζήσει την ίδια σεξουαλική ευχαρίστηση που οι άντρες δέχονται τόσο ανοιχτά και περήφανα από τις σεξουαλικές τους παρτενέρ;

Η επιθυμία των αμοιβαίων οργασμών και η προβληματική φύση του μη αμοιβαίου σεξ, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ψευδείς έννοιες ισότητας και συναίνεσης. Και μπορεί το ίδιο εύκολα να αποσπάσει επικίνδυνα την προσοχή μας από το πρόβλημα της ανταπόδοσης, λόγω ενός αισθήματος υποχρέωσης και όχι αυθεντικής σεξουαλικής επιθυμίας.