OPINIONS

H Kim Kardashian και τα σκ@@ά που λέει και ευχαρίστως θα έτρωγε

ⓒ 2022 Jose Luis Magana/AP IMAGES

Που είναι το χειρόφρενο; Ποιος θα το τραβήξει; Πότε θα σταματήσουμε να ακούμε παλαβομάρες από την Kim Kardashian και θα λέμε «εντάξει μωρέ η Kardashian είναι;». Η Kim Kardashian έκανε πάλι το θαύμα της με μία ατάκα της στη συνέντευξή της στους New York Times. Εκεί παραδέχτηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν ήξερε ότι αυτό θα την έκανε να δείχνει νεότερη, τότε θα έτρωγε σκ@@ά κάθε μέρα.

Θυμάσαι όλα αυτά που λέμε για την ηλικία που είναι απλά ένας αριθμός, για τον ηλικιακό ρατσισμό που πρέπει επιτέλους να εξαφανιστεί, για το γεγονός ότι οι γυναίκες από μία ηλικία και μετά μοιάζουν αόρατες για την κοινωνία κι αυτό πρέπει να αλλάξει; Ε, ξέχνα τα όλα, διάγραψέ τα. Ένα από τα σημαντικότερα icons της εποχής μας, η Kim Kardashian είναι έτοιμη να θυσιάσει κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον βωμό της νιότης.

«Θα δοκίμαζα τα πάντα», είπε η 41χρονη Kim Kardashian στους New York Times. «Αν μου έλεγες ότι κυριολεκτικά έπρεπε να τρώω σκ@@ά κάθε μέρα και θα έδειχνα νεότερη, ίσως το έκανα. Απλά θα μπορούσα να το κάνω», συμπλήρωσε η δισεκατομμυριούχος της οικογένειας Kardashian.

Αφορμή γι’ αυτή τη δήλωση που μάλλον δεν περίμενες ποτέ να διαβάσεις, είναι η κυκλοφορία της νέας της σειράς πολυτελών προϊόντων skincare, SKKN.

Τι είναι αυτό που κάνει την Kim Kardashian να λέει τη μία ασυναίσθητη ανοησία μετά την άλλη; Μετά τα συμπεράσματά της περί καριέρας για τους ανθρώπους που απλά δεν θέλουν να δουλέψουν αρκετά, μετά την εξαντλητική δίαιτα που έκανε για να χωρέσει στο φόρεμα της Marilyn Monroe, έρχεται τώρα το επόμενο απόφθεγμα να μας «διδάξει» πως αξίζει να κάνεις τα πάντα για να δείχνεις πιο νέα.

«Αηδιαστικοί άνθρωποι με τόσο πολύ χρόνο και τόσα χρήματα στα χέρια τους», σχολίασε κάποιος στο Twitter. «Το γεγονός ότι είπε ότι θα έτρωγε σκ@@ά για τη ματαιοδοξία της, λέει όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι’ αυτήν», πρόσθεσε ένας ακόμα χρήστης της πλατφόρμας.

H beauty critic των New York Times, Jessico DeFino, θέλησε με ένα δικό της tweet να δώσει μία ακόμα διάσταση στο πρόβλημα που αναδεικνύεται μέσα από τη δήλωση της Kim Kardashian. «Η κουλτούρα της ομορφιάς έχει συνδεθεί με το άγχος, την κατάθλιψη, τη δυσμορφία σώματος και προσώπου, τις εμμονικές σκέψεις για την εξωτερική εμφάνιση, τους αυτοτραυματισμούς, με πολλές ψυχικές διαταραχές και νόσους. Η κουλτούρα της ομορφιάς κυριολεκτικά διαλύει το μυαλό μας και η Kim είναι αυτή τη στιγμή η ηγέτιδα με το διαλυμένο μυαλό», σημείωσε.

Η παραδοχή της Kim Kardashian μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η γυναίκα που κάποτε αποφάσισε να ακολουθήσει την τακτική του «διάσημος επειδή είναι διάσημος» και την ανέβασε σε νέο επίπεδο, επηρεάζει την κουλτούρα μας με τρόπους που ίσως δεν έχεις φανταστεί ως τώρα. Όπως αναφέρει το Fair Observer οι γυναίκες και τα κορίτσια, δεν μιμούνται μόνο την εξωτερική εμφάνιση της Kim Kardashian και των αδερφών της, αλλά και τη φωνή της (η τεχνική λέγεται vocal fry) και τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματά τους (ξοδεύοντας στα προϊόντα που εκείνη χρησιμοποιεί). Η Kim Kardashian με 314 εκατομμύρια followers στο Instagram και 72,5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter είναι μάλλον η πιο πραγματική influencer της εποχής μας.

Η παραδοχή της μας οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια, λοιπόν, όχι επειδή ξαφνικά όλοι θα αρχίσουν να τρώνε σκ@@ά επειδή εκείνη το σκέφτηκε σε ένα υποθετικό σενάριο, αλλά επειδή όλοι ακούν τα σκ@@ά που λέει. Επειδή όταν η Kim Kardashian λέει ότι το να δείχνεις νεότερος είναι τόσο σημαντικό ώστε να κάνεις κάτι τόσο άρρωστο, ε θα είναι.

Εμπρός πίσω, λοιπόν, δέκα βήματα, στην εποχή που αξίζαμε μόνο όσο το πρόσωπό μας κρατούσε το baby fat του και που έμοιαζε τίποτα να μην μπορεί να το τσαλακώσει, ούτε το γέλιο μας, ούτε η συνοφρύωση, ούτε και η βαρύτητα. Εμπρός πίσω στις εποχές που η γυναίκα έχει αξία μόνο όταν δείχνει νέα, αλλιώς ας μείνει αόρατη.

Κι αν πιστεύεις ότι η Kim Kardashian δεν έχει και τόση επιρροή, να σου θυμίσω ότι είχε βρεθεί να μιλά μέχρι και στη Washington για τις αλλαγές που χρειάζεται το σωφρονιστικό σύστημα της ΗΠΑ και ακούστηκε, συναντήθηκε μάλιστα με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump. Παράλληλα συνέχιζε (και καλά έκανε) να πρωταγωνιστεί σε reality με θέμα τη ζωή της και να βγάζει εκατομμύρια με τα προϊόντα ομορφιάς της.

Αυτά τα νέα προϊόντα ομορφιάς ήταν και ο λόγος που η Kim Kardashian θέλει να μας πείσει για την ανάγκη να δείχνουμε νέες με κάθε κόστος. Βλέπεις η σειρά προϊόντων της, μιλώντας για κόστος, αξίζει 630 δολάρια (9 προϊόντα, μεταξύ των οποίων ένα προϊόν καθαρισμού, ένα toner κι ένα exfoliator). Η Kim Kardashian δεν θα ήθελε να φάει σκ@@ά για να δείξει πιο νέα, ούτε εσύ θα ήθελε να το κάνεις, τα προϊόντα της θέλει να αγοράσεις και πρέπει να βρει και πάλι έναν τρόπο να σε πείσει γι’ αυτό.