CELEBRITIES

Η Kim Kardashian «έπαθε» Ιωάννα Τούνη. Η εξοργιστική συμβουλή καριέρας και η απάντηση πρώην εργαζόμενής της

@2022 Evan Agostini/Invision/AP, File/ AP Images

Ένα video στο οποίο η Kim Kardashian μιλά για τις εργαζόμενες γυναίκες έκανε τον γύρο του διαδικτύου την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, προκαλώντας ένα κύμα οργής εναντίον της reality tv star και δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία. Το απόσπασμα προέρχεται από συνέντευξη που παραχώρησε η Kim Kardashian με τις αδερφές της στο περιοδικό Variety στο πλαίσιο της προώθησης του νέου reality show τους με τίτλο The Kardashians. Και σε αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, έδωσε μία συμβουλή που φωνάζει από μακριά ότι η Kim Kardashian βρίσκεται «εκτός πραγματικότητας».

«Έχω την καλύτερη συμβουλή για τις γυναίκες και τις επιχειρήσεις. Σηκώστε τον γα@@@@@@ τον κ@@@ σας και δουλέψτε. Μου φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να δουλέψει στην εποχή μας», είπε η Kim Kardashian και η αδερφή της Kourtney συμφώνησε «Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια». «Πρέπει να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που θέλουν να δουλεύουν», πρόσθεσε η Kim Kardashian.

«Να έχεις ένα καλό, εργασιακό περιβάλλον όπου όλοι αγαπούν αυτό που κάνουν. Όχι τοξικά, εργασιακά περιβάλλοντα», είπε στη συνέχεια, ενώ όλη η οικογένεια συμφωνούσε μαζί της και ο πανικός ξεκίνησε.

Στα ελληνικά δεδομένα, είμαστε εκπαιδευμένοι σε τέτοια σχόλια. Έχουμε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο, με την ανάρτηση της Ιωάννας Τούνη από τους Παξούς, τότε που κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών είχε φτάσει κι εκείνη στην διαπίστωση ότι «ο κόσμος δεν θέλει να δουλέψει» όταν είχε βρει κλειστά τα ταβερνάκια του νησιού ένα μεσημέρι εν μέσω καύσωνα. Για το Hollywood, το «σοκ» ήρθε διά στόματος της Kim Kardashian.

Τα σχόλια έπεσαν βροχή και πολλοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν εξοργισμένοι, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Kim Kardashian προέρχεται από μία εύπορη οικογένεια. Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Jameela Jamil το έθεσε σπουδαία μέσω Twitter.

«Νομίζω ότι αν μεγάλωσες στο Beverly Hills με υπερεπιτυχημένους γονείς σε ένα σπίτι που θα χαρακτήριζε κανείς μία μικρότερη έπαυλη, κανείς δεν χρειάζεται να ακούσει τις σκέψεις σου για την επιτυχία και την εργασιακή ηθική», έγραψε η Jameela Jamil και τα είπε όλα. «Αυτές οι ίδιες 24 ώρες της ημέρας είναι εφιάλτης. 99,9% του κόσμου μεγάλωσε με πολύ διαφορετικό 24ωρο», πρόσθεσε.

Παρόμοια σχόλια διατυπώθηκαν από πολλούς χρήστες του Twitter, άλλα σε πιο επιθετικό κι άλλα σε πιο ήρεμο τόνο. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι νέοι Αμερικανοί ξεκινούν την καριέρα τους με δουλειές που τους δίνουν τον βασικό μισθό, ενώ ταυτόχρονα χρωστούν πολλά χρήματα στα φοιτητικά τους δάνεια, που είναι για πολλούς ο μόνος τρόπος να καταφέρουν να σπουδάσουν. Το 2022, σύμφωνα με το studentloanhero, το συνολικό ποσό που εκτιμάται να χρωστούν οι αμερικανοί σε φοιτητικά δάνεια είναι 126 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότεροι λοιπόν, αναγκάζονται δουλεύοντας σκληρά να αποπληρώνουν με τον βασικό μισθό τα δάνειά τους και παράλληλα να επιβιώνουν. Οι εργατοώρες μπορεί να σωρεύονται, η «επιτυχία» όμως με την έννοια της δημιουργίας, μίας μικρής ή μεγάλης περιουσίας, φαντάζει εξαιρετικά μακριά.

«Είναι μάλλον αλήθεια ότι οι Kardashians δουλεύουν πολύ κι η Kim περισσότερο απ’ όλους. Αλλά το να αγνοεί το προνόμιο που είχε πριν την καριέρα της -έναν διάσημο, πλούσιο μπαμπά και ένα τεράστιο δίκτυο στο LA που περιλάμβανε και την Paris Hilton στο απόγειο της φήμης της- είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας, ως και προσβλητικό», έγραψε μία χρήστης του Twitter.

«Το αγαπώ όταν άνθρωποι που γεννήθηκαν από εξωφρενικά πλούσιους, καλά δικτυωμένους γονείς, κηρύττουν τη σημασία της εργασίας», σημείωσε κάποιος ακόμα.

Άλλοι πάλι ανέφεραν ότι δηλώσεις σαν αυτές της Kim Kardashian προωθούν ένα βλαβερό, καπιταλιστικό αφήγημα, που υποστηρίζει ότι η εργασιακή ηθική κάποιου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική του επιτυχία, αγνοώντας τον αριθμό των οικονομικών και συστημικών παραγόντων που επηρεάζουν την πρόσβαση των ανθρώπων στον πλούτο και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

«Είναι εύκολο να δουλεύεις σκληρά όταν δουλεύεις για την ευχαρίστησή σου αντί για την επιβίωση, όταν είσαι ελεύθερος να πάρεις άδεια για διακοπές ή μία μέρα ρεπό για την ψυχική σου υγεία όποτε το θες, χωρίς να φοβάσαι ότι θα χάσεις το σπίτι σου, ή ότι θα πεινάσεις ή ότι θα σου πάρουν τα παιδιά σου επειδή δεν μπορείς να τους προσφέρεις όσα έχουν ανάγκη», ήταν ένα από αυτά τα σχόλια.

Ήταν όμως το σχόλιο μίας πρώην εργαζόμενης για τις εφαρμογές που είχαν λανσάρει οι Kardashians, το οποίο κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση. Γιατί είναι το σχόλιο που δείχνει πώς η «σκληρή δουλειά» πολλές φορές δεν είναι καθόλου αρκετή για την επιτυχία, ακόμα και μέσα στο ίδιο το περιβάλλον του ανθρώπου που πιστεύει στη σημασία της εργατικότητας.

«Ήμουν συντάκτρια στις εφαρμογές των Kardashians το 2015 στο LA, δούλευα συνεχόμενα μέρες και νύχτες, μπορούσα μόνο να αγοράσω τρόφιμα από τα καταστήματα “Όλα 99 cents”, επικαλέστηκα ασθένεια περισσότερες από μία φορές γιατί δεν είχα λεφτά να βάλω βενζίνη και μου έκαναν και παρατήρηση όταν προσπάθησα να βρω και άλλες δουλειές ημιαπασχόλησης παράλληλα», έγραψε η Jessica DeFino.