OPINIONS

Girl Math: Πώς οι γυναίκες στο TikTok σού μαθαίνουν να κάνεις οικονομία (ψωνίζοντας);

iSTOCK

Αν χρησιμοποιείς το TikTok στην τουαλέτα, στο λεωφορείο για να σκοτώσεις χρόνο ή λίγο πριν κοιμηθείς μπας και σε πάρει ο ύπνος από την ανίατη πλήξη που σου προκαλούν τα χαζοχαρούμενα βίντεο (κάποια βέβαια είναι αριστουργήματα, cringe ή και απλά αριστουργήματα) δεν θα έχεις ξεφύγει από τα Girl Math βιντεάκια. Με κάποια ταυτίστηκα.

Το Girl Math είναι ένα επινοημένο σύνολο «κανόνων» που υποτίθεται ότι τηρούν οι γυναίκες όταν δικαιολογούν τις παρορμητικές δαπάνες (τα ψώνια δηλαδή). Βοηθούν τις γυναίκες να δικαιολογήσουν τις αγορές που έκαναν και θέλουν να μας πείσουν ότι έχουμε ουσιαστικά εξοικονομήσει χρήματα, ξοδεύοντας χρήματα.

Το Girl Math μιλά για τις γυναίκες που υπολογίζουν -ειρωνικά- πώς γλιτώνουν χρήματα ψωνίζοντας ρούχα, καλλυντικά ή τα πάντα. Είναι λιγότερο «πραγματικά» μαθηματικά και περισσότερο, μια εσωτερική γυναικεία λογική, συχνά αδιαφανής, αλλά πάντα διασκεδαστική. Γεμίζεις κι εσύ το διαδικτυακό καλάθι σου για να αποφύγεις να πληρώσεις 3€ μεταφορικά, σωστά; Οτιδήποτε κάτω από 5€ είναι σαν να είναι σχεδόν δωρεάν, λέει μια ακόμη Girl Math λογική. Οι αγορές που επιστρέφονται για επιστροφή χρημάτων δεν είναι απλώς δωρεάν, αλλά κερδοφόρες, σύμφωνα με την delulu λογική του Girl Math. Μπορεί να έχεις δει τον όρο «Boy Math» να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τελευταία, κοροϊδεύοντας τις ανόητες αποφάσεις που παίρνουν οι άνδρες (τουλάχιστον, σύμφωνα με τις γυναίκες).

Αλλά, το Girl Math κάποιοι το πήραν πιο σοβαρά από όσο θα έπρεπε. Δεν είναι λίγα τα σχόλια για βαθύ οικονομικό αναλφαβητισμό και μη ανάληψη ευθυνών.

Πολλά σχόλια λένε ότι η viral τάση νομιμοποιεί τα σεξιστικά στερεότυπα για τις σπάταλες γυναίκες. Η τάση του Girl Math είναι αστεία, αρκεί όλοι να γελάνε. Και πέρα από αστεία TikTok τάση, βασίζεται σε πραγματικές αρχές οικονομίας

Cost-per-wear

Το κόστος ενός αντικειμένου διαιρούμενο με τη συχνότητα χρήσης του. Όσο χαμηλότερο είναι το κόστος per wear, τόσο πιο οικονομική είναι η αγορά. Αν θέλεις ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια, αλλά τα φοράς σχεδόν καθημερινά, μάλλον αξίζουν τα χρήματά τους. Girl Math all the way. 

Sunk cost

Χρήματα που δαπανήθηκαν και δεν μπορούν να ανακτηθούν. Αν επιστρέψεις τα ρούχα στο κατάστημα, ό,τι αγοράσεις με τα ίδια χρήματα είναι σχεδόν δωρεάν. Ναι. 

Prospective cost

Μελλοντικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί εάν ληφθούν μέτρα τώρα. Αν ένα παλτό που θέλω έχει έκπτωση 70% κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η αγορά του σημαίνει ότι αποφεύγω το μελλοντικό κόστος της full price #GirlMath. Και την αναμονή. 

Πολλές γυναίκες αισθάνονται την ανάγκη να δικαιολογήσουν τις δαπάνες τους με αυτόν τον τρόπο (Girl Math), λόγω των πατριαρχικών προτύπων και της ντροπής που συχνά συνοδεύουν οι τρόποι που επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα. Όλες οι δαπάνες είναι συναισθηματικές, ακόμη και η αγορά βιολογικών τροφίμων για τα παιδιά μας ή η επιλογή του ταχυδρομικού μας κώδικα. Είναι επιλογές που ενισχύουν τις αξίες, τις ταυτότητες, τις πεποιθήσεις μας. Ναι, οι αισθητικές επεμβάσεις είναι μια «επένδυση στον μελλοντικό σου εαυτό», δεν χρειαζόμαστε τα Girl Math βίντεο για να πείσουμε τους άλλους. 

Οι γυναίκες έχουμε εσωτερικά επιχειρήματα (κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας, οκ ναι) σχετικά με το εάν μια αγορά μπορεί να δικαιολογηθεί ή όχι. Παζαρεύουμε με τους εαυτούς μας, συζητάμε αν είναι απαραίτητο και αφήνουμε τα πράγματα να κάθονται στα (ιντερνετικά) καλαθάκια μας για μέρες μέχρι να πληρωθούμε. Αλλά, γιατί νιώθουμε ότι πρέπει να δικαιολογήσουμε αυτές τις αγορές εξαρχής; Θα πρέπει να μπορούμε να το αγοράσουμε, απλά επειδή θα μας κάνει να νιώθουμε καλά. 

Ο κόσμος των οικονομικών δημιουργήθηκε από άνδρες για άνδρες, η γλώσσα και η κουλτούρα του είναι – εγγενώς κι από τη φύση του- ανδρική.

Μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο απέκτησαν το νόμιμο δικαίωμα να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς ανδρική υπογραφή. ΣΟΚ. 

Στον πυρήνα τους, τα μαθηματικά για κορίτσια (Girl Math) είναι μια ειρωνική ανατροπή του πατριαρχικού στερεότυπου ότι οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν τα χρήματα (και όχι οικονομικές συμβουλές). Άρα, είναι πιο φεμινιστική η τάση από όσο φαίνεται σε εκείνους που φυσικά και θέλουν να ενισχύσουν τα μισογυνιστικά στερεότυπα. Ανατρέπουν το αφήγημα που θέλει τις γυναίκες να μην καταλαβαίνουν τα μαθηματικά. Με έναν τρόπο που προκαλεί σύγχυση στους σεξιστές. Άρα, τελικά γελάμε όλοι.