OPINIONS

Γυναικοκτονία: Η Δώρα έκανε αυτό που τη συμβουλέψαμε. Αποτύχαμε πλήρως

Unsplash

Η Δώρα ήταν 2 μήνες μαζί με τον άνθρωπο που τελικά της αφαίρεσε τη ζωή. Επειδή «δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς την καλή του». Δεν φτάνουν πια τα δάχτυλα των χεριών μου για να μετρήσω τις γυναικοκτονίες που έχουν σημειωθεί φέτος στην Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι πως όσα κείμενα και να γραφτούν, όσες λέξεις και να ειπωθούν, το αδιέξοδο είναι κάθε φορά μπροστά μας και ορθώνεται όλο και πιο ψηλό και αξεπέραστο.

Η Δώρα ήταν 31 ετών και τόλμησε να χωρίσει τον 40χρονο δράστη την αμέσως προηγούμενη μέρα από τη δολοφονία της. «Γλίτωσα», είχε πει σε μια φίλη της μόλις του ανακοίνωσε ότι θέλει να χωρίσουν.

«Γιατί δεν έφευγε νωρίτερα;»

Η Δώρα έκανε ακριβώς αυτό που βρίσκει σωστό να ρωτά η κοινή γνώμη σε κάθε καινούργιο περιστατικό γυναικοκτονίας: «γιατί δεν έφευγε;».

Να που έφυγε, λοιπόν. Μάλιστα, το έκανε μόλις στους 2 μήνες συγκατοίκησης (και 9 μήνες σχέσης) με τον δράστη. Το κατάλαβε από νωρίς και έφυγε τρέχοντας. Εκείνος, της έστησε καρτέρι γιατί δεν μπορούσε να ζήσει με την απόρριψη.

«Γιατί δεν μίλησε στην αστυνομία η Δώρα;»

Ο δράστης ήταν διαζευγμένος και η πρώην σύζυγός του είχε προσφύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια με αίτημα την έκδοση απόφασης με την οποία θα του απαγορευτεί να προσβάλλει την προσωπικότητά της, καθώς και να μην πλησιάζει την ίδια, την κατοικία και τον τόπο εργασίας της, στα 500 μέτρα, όπως διαβάζουμε στο news247.gr. Σε κάθε διαφωνία τους, έσπαγε ό,τι έβρισκε μπροστά του, μιλούσε απαξιωτικά για εκείνη και την οικογένειά της, την έβριζε και την χτυπούσε, προσπαθούσε να την μειώσει ως άνθρωπο και γυναίκα και δεν συνεισέφερε καθόλου στις οικογενειακές ανάγκες. Υποστηρίζει ακόμη ότι σε μια περίσταση την απήγαγε με την απειλή όπλου και την έβαλε να οδηγεί το αυτοκίνητό της, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο πίσω κάθισμα με την κάννη του όπλου να τη σημαδεύει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ακόμη γυναίκα 40 ετών, με την οποία είχε συνάψει σχέση ο δράστης (πριν τον δεσμό του με την 31χρονη εκπαιδευτικό) τον κατήγγειλε για εκβίαση και πρόκληση σωματικών βλαβών.

Παρ’ όλη την παραβατική και επιθετική του συμπεριφορά, ο 40χρονος κυκλοφορούσε ελεύθερος. Και γνώρισε τη Δώρα. Σε συνέχεια των περιστατικών που καταγγέλουν την αδιαφορία της αστυνομίας μπροστά σε αναφορές και κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, μία ακόμα γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα της χρονιάς. Η αστυνομία ήξερε και έτρωγε ποπ κορν, περιμένοντας να μαζέψει το αίμα και τα γυαλιά από το πεζοδρόμιο της οδού Μόσχας, στη Ρόδο.

«Ήταν έγκλημα πάθους;»

Εύθραυστος ανδρισμός, πληγωμένος και απογοητευμένος εγωισμός, απόγνωση μετά την απόρριψη, πατριαρχία. Τόσες λέξεις που μπορούν να οπλίσουν το χέρι κάποιου με μια κυνηγετική καραμπίνα και να τραβήξουν τη σκανδάλη. Όχι όμως η αγάπη. Ας μην ωραιοποιούμε πια τις γυναικοκτονίες με το πρόσχημα του ρομαντισμού και των κινηματογραφικών σχέσεων. Ο έρωτας μπορεί να σε πονέσει, αλλά δεν θα μπορούσε από μόνος του να σε σκοτώσει. Χρειάζεται να μεγαλώσει μέσα σου η μανία, να τραφεί το εγώ σου, να νιώσεις ότι μια γυναίκα σου ανήκει και δεν της αξίζει να υπάρχει χωρίς εσένα για να αποφασίσεις να της αφαιρέσεις τη ζωή. Καμία αγάπη δεν σε κάνει να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι. Μόνο σε προστατεύει και σε αγκαλιάζει.

Μίλας, φεύγεις, νομίζεις πως γλιτώνεις. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει να μην υπάρχει διαφυγή από την γυναικοκτονία. Στα λόγια, πράγματι, πρέπει να αποφεύγουμε να μιλάμε για δολοφονίες και να τις συγχέουμε με την αγάπη και το πάθος, ενώ μπορούν μόνο να συνυπάρξουν με τη ζήλεια και τον εγωισμό. Ο όρος «γυναικοκτονία» θα πρέπει να αναγνωριστεί επιτέλους νομικά. Στην πράξη, βέβαια, δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνουμε. Δεν νομίζω ότι είναι πολλοί οι άντρες που κυκλοφορούν και τρέμουν μην τους πετύχει η πρώην τους στο δρόμο με 2 φίλες της και τους δολοφονήσει εν ψυχρώ. Οπότε, σίγουρα, το να εκπαιδευτούν οι νέες γενιές και να μεγαλώνουμε άντρες που αγαπούν τις γυναίκες είναι μία λύση. Ως τότε όμως;

Θα προτείνω το ακόλουθο, λοιπόν, με αφορμή ό,τι συνέβη στη Δώρα