OPINIONS

Εσύ, έβρισες την Ανθή Σαλαγκούδη ή όχι ακόμα; Ο ευκολότερος στόχος του Survivor περιμένει τα βέλη σου

Instagram.com/survivorgr

Ο ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις ορκισμένους εχθρούς είναι μάλλον το να μπεις σε ένα reality της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν εξηγείται αλλιώς όλο αυτό το μένος που εμφανίζεται ξαφνικά στα social media απέναντι σε ανθρώπους που δεν ξέρουμε προσωπικά. Φέτος ο τηλεοπτικός μπαξές ήταν πλούσιος σε πρόσωπα να διαλέξουμε να βγάλουμε, ανώνυμα σχεδόν πάντα, τη χολή μας. Διάλεγες και έπαιρνες. Η Σοφία, η Άννα Μαρία και η Ραμόνα του Big Brother ήταν το πρώτο πιάτο που τρώγαμε μέχρι τις γιορτές. Για να τους χωνέψουμε ήρθαν οι παίκτες του Survivor. Ανάμεσα τους βρέθηκε και η Ανθή Σαλαγκούδη. Ο στόχος στήθηκε πάνω στην αδιαμφισβήτη αδυναμία της στα αγωνίσματα του reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ. Η Ανθή είχε όλα τα εφόδια για να σταθεί εκεί, περιμένοντας τα βέλη μας κάτω από τον ήλιο του Άγιου Δομίνικου.

Μέχρι πρότινως η Ανθή Σαλαγκούδη περνούσε τον καιρό της στο Survivor μην φέρνοντας κανένα πόντο στην ομάδα της. Οι «Διάσημοι» πεινούσαν και η Ανθή Σαλαγκούδη περπατούσε στον στοίβο μάχης σαν να μην κάνει καμία προσπάθεια. Η εικόνα της ηττοπάθειας και η ταχύτητα των αγωνισμάτων της, οδήγησε σε πολλά επιτυχημένα αστεία στο Twitter. Το όνομά της έγινε Ανθή Σαλιγκαρούδη και η πρόταση αντί για replay να τη βλέπουμε σε fast forward, ήταν κάποιες από τις πρώτες ενδείξεις ότι η Ανθή Σαλαγκούδη έγινε το πρόσωπο που το Twitter αγαπά να μισεί.

Δεύτερο γνώρισμα της συμμετοχής της στο παιχνίδι ήταν ότι τηλεοπτικές εκπομπές αποκάλυψαν ότι είναι η πιο ακριβοπληρωμένη παίκτρια του Survivor. Η Ανθή Σαλαγκούδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των εκπομπών λαμβάνει 6.500 χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα συμμετοχής της στο παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι σε δύο εβδομάδες ξεπέρασε το ετήσιο εισόδημα πολλών ανθρώπων στη χώρα μας. Και κάπως έτσι η Ανθή Σαλαγκούδη με αργό βάδισμα και γεμάτες τσέπες όπως την φαντάζονταν όλοι ανέβηκε στον στόχο και περίμενε, όπως κάνει στωικά -και βασανιστικά ήσυχα- στην έναρξη κάθε αγωνίσματος.

Τρίτο χαρακτηριστικό που την έφερε στη δεινή θέση να γίνεται η παίκτρια που ο κόσμος των social media αντιπαθεί ήταν το γεγονός ότι μπήκε σε μία κλίκα του Survivor. Αν υπάρχουν σωστές και λάθος κλίκες η Ανθή Σαλαγκούδη κατευθύνθηκε προς τη δεύτερη κατεύθυνση, την κατεύθυνση της παρέας που το κοινό αντιπαθούσε αφού ψήφιζε σταθερά από την πρώτη εβδομάδα τους πιο δυνατούς παίκτες των «Διασήμων». Και το «άδικο» ο κόσμος δεν το μπορεί. Έφερνε νίκες η Κάτια Ταραμπάνκο και ο Γιώργος Κοψιδάς; Δεν έπρεπε να τους ψηφίζουν οι «Διάσημοι». Για όποιους λόγους κι αν το έκαναν ο Περικλής, η Ελευθερία και η Άννα Μαρία πριν οι δύο τελευταίες αλλάξουν ομάδα, στην παρέα τους μπήκε και η Ανθή κι άρχισε να ρίχνει ψήφους στα άτομα που δεν έπρεπε κατά το μέγα δικαστήριο του Twitter.

Κι είναι κι αυτό το παρελθόν που όλα τα μπλέκει καθόλου γλυκά στην περίπτωσή της. Η Ανθή Σαλαγκούδη είναι κόρη του πρώην υφυπουργού οικονομικών, Γιώργου Σαλαγκούδη. Εξ’ ορισμού «βύσμα», λοιπόν, για όλους όσοι την έκριναν. Το μείγμα ήταν ήδη εκρηκτικό. Η ανακοίνωση του Γιώργου Λιανού ότι η Ανθή Σαλαγκούδη ψηφίστηκε ως η πιο δημοφιλής παίκτρια της ομάδας της για αυτή την εβδομάδα άνοιξε την κάνουλα στα social media και η οργή ανάβλυσε από τα πληκτρολόγια στο Twitter.

«Διορίστηκε η Ανθή σε ριάλιτι, άντε πάλι καθάρισε ο μπαμπάς», «Δήθεν την ψήφισε ο κόσμος την Ανθή, δημοσιογράφο της ΕΡΤ που δεν μπορεί να αρθρώσει ούτε μια φράση», «Η Ελίζαμπεθ έφυγε γιατί η Ανθή είναι κόρη πρώην υπουργού», «Πόσα πήρατε ρε μ@@@@@@ και βγάλατε την Ανθή το παλτό», από όλα είχε το μενού. Όχι πως πέσαμε από τα σύννεφα δηλαδή αλλά έτσι για να πάρεις μια ιδέα. Ο ΣΚΑΪ άκουσε επίσης τα εξαμάξης περί στημένης ψηφοφορίας και η απάντησή του σταθμού ήρθε μέσα από την εκπομπή «Πρωινό» ότι ποτέ δεν έχει επέμβει στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Προσωπικά δέχομαι ότι κάποιος βλέπει το Survivor γιατί θέλει να βλέπει πραγματικά αθλητικά κορμιά να παλεύουν με νύχια και με δόντια να πάρουν νίκες. Δεν δέχομαι όμως το μίσος. Το μίσος προς έναν άνθρωπο που δεν διάλεξε το επάγγελμα του γονιού του, που δεν είναι το πρόσωπο που ενέκρινε όποιον μισθό του δόθηκε και που νόμιζε ίσως ότι είναι αρκετά αθλητικός για να λάβει μέρος στο Survivor.

Για όλα τα παραπάνω που μας ενοχλούν όταν βλέπουμε την Ανθή Σαλαγκούδη στο Survivor δεν έχει καμία ευθύνη η ίδια η Ανθή Σαλαγκούδη. Δεν είναι ότι έκανε κάποια βαρύγδουπη τοποθέτηση που μας έκανε να σχηματίσουμε άποψη για το άτομό της. Είναι η ίδια της η ύπαρξη που φαίνεται να ενοχλεί. Κι αν ενοχλεί τόσο πολύ υπάρχει και το τηλεκοντρόλ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναδεικνύει η συμμετοχή της Ανθής Σαλαγκούδη στο Survivor είναι η ευκολία με την οποία τόσοι άνθρωποι πορώνονται τόσο πολύ για ανθρώπους που δεν ξέρουν και ούτε θα γνωρίσουν προσωπικά ποτέ και για καταστάσεις που βλέπουν σε ένα μονταρισμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα όπου όλα βοηθούν στην υψηλότερη τηλεθέαση: Οι δυνατοί παίκτες που στέκονται μόνοι απέναντι σε όλους (θυμίσου τον Ντάνο), οι αδύναμοι παίκτες που όμως έχουν μια ισχυρή βάση να τους στηρίζει (ποτέ κανείς άλλωστε δεν έκρυψε ότι όσο πιο πολλά sms έχει την δυνατότητα να στείλει κάποιος, ακόμα και οι γονείς ή δύο τρεις φίλοι ή τα ξαδέρφια σου, τόσο καλύτερα θα τα πας σε ένα τέτοιου τύπου reality show), οι «κακοί», οι «εκκεντρικοί», τα «λαϊκά παιδιά» και οι «κακομαθημένοι». Οι ρόλοι μοιράζονται κατά πώς βολεύει το «σενάριο» των παραγωγών καθώς όλοι μας κρύβουμε λίγο από όλα μέσα μας.

Μην ξεχνάμε όμως τα αυτονόητα, μην τα θυσιάζουμε στα λίγα λεπτά μέσα στον μεγάλο χρόνο της ζωής μας που διαρκεί ένας κύκλος ενός reality παιχνιδιού. Όλοι οι παίκτες είναι άνθρωποι και οι λέξεις όσων πληκτρολογούν το «κατηγορώ» τους στο Twitter και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να τους πληγώνουν. Δεν φέρουν την ευθύνη για κάθε τι στραβό της δικής μας ζωής για να το ξεσπάμε πάνω τους. Ούτε μπήκαν στα reality shows για να ικανοποιήσουν τις δικές μας προσδοκίες. Μπήκαν για την προβολή τους και γιατί πληρώνονται γι’ αυτό κι αυτό είναι όλο. Στο κάτω κάτω όλο αυτό δεν είναι παρά ένα παιχνίδι που σε λίγο καιρό θα ξεχάσουμε. Γιατί θέλουμε τόσο πολύ να τους δείξουμε ότι το αληθινό Survivor είναι αυτό που θα ζήσουν μόλις βγουν από το παιχνίδι και να τους αφήσουμε να αντιμετωπίζουν τον οχετό μας όταν εμείς θα έχουμε περάσει ήδη στο επόμενο πιάτο;

Η ανωνυμία που παρέχει το διαδίκτυο είναι μεγάλη ελευθερία. Φέρει όμως και την ευθύνη της και δεν κουράζομαι να το γράφω. Σε μία εποχή τόσο διχαστική, όπου όλοι μας έχουμε να παλέψουμε την πραγματικότητα μιας πανδημίας, τον περιορισμό της ανθρώπινης επαφής και των δραστηριοτήτων μας, ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε λίγο καλύτερα την ευθύνη αυτή.

Την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον συνάνθρωπο όσο κι αν μας ενοχλεί να σεβόμαστε την προσωπικότητά του, να μην την προσβάλουμε με τόση ευκολία. Να μην σπέρνουμε το μίσος παντού, ειδικά σε κάτι τόσο ευτελές όσο ένα παιχνίδι στην τηλεόραση. Γιατί στο δικό μας, προσωπικό Survivor, που λέγεται ζωή, αν ποτέ θεωρηθούμε εύκολος στόχος, αυτό το μίσος θα θερίσουμε.