OPINIONS

Έλενα Παπαρίζου- Βάνα Μπάρμπα: Η θαυμάσια επόμενη μέρα μας και το παλιό που αντιστέκεται

Instagram.com/helenapaparizouofficial

Δύο γυναίκες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, φιλοξενήθηκαν το βράδυ της Πέμτπης 27 Μαΐου στα πλατό των late night εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης. Η Έλενα Παπαρίζου βρέθηκε καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου και η Βάνα Μπάρμπα φιλοξενήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ στο “Tik Talk”.

To “The 2Night Show” με την Έλενα Παπαρίζου (μεταξύ άλλων καλεσμένων) ήταν ο αδιαμφισβήτος νικητής στους πίνακες τηλεθεάσεων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 22,1% στο δυναμικό κοινό, σε αντίθεση με το “Tik Talk” και τη Βάνα Μπάρμπα που συγκέντρωσε 5,7% στην ίδια μερίδα του κοινού. Το Twitter τίμησε και τις δύο συνεντευξιαζόμενες πάντως, σχολιάζοντας τα λεγόμενά τους, με έμφαση σε όσα απάντησαν για τα θέματα για τα οποία βρέθηκαν πρόσφατα στην επικαιρότητα. Τα σχόλια ήταν η μέρα με τη νύχτα.

Η Έλενα Παπαρίζου, σχολιάστηκε πρόσφατα για τα κιλά της στα social media, με αφορμή την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision. Η κατακραυγή που ακολούθησε στα social media καταδικάζοντας το body shaming ήταν μεγάλη. Η δική της αντίδραση δε, ήταν το λιγότερο επική. «Να σου πω κάτι; Στενοχωρήθηκα τόσο πολύ που εχθές πήγα και έφαγα ένα μπέργκερ», είπε η Έλενα Παπαρίζου στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τα κακόβουλα σχόλια στα social media, ενώ η Βάνα Μπάρμπα από την άλλη μίλησε για το «πρωτόγνωρο κατεστημένο των social media που μπορεί αύριο να είμαστε κι εμείς θύματά του».

Η Έλενα Παπαρίζου είναι το νέο που έρχεται ολοταχώς

H Έλενα Παπαρίζου εμφανίστηκε αγαπώντας τον εαυτό της, αποδεχόμενη ότι δεν θα αρέσει σε όλους κι έχοντας αφήσει πίσω τους χιλιόμετρα τους haters που ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να πάψουν να εμμένουν στην τοξική εκδοχή της ζωής. «Δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτό. Είναι κρίμα να ασχολούμαστε με λάθος πράγματα στη ζωή μας . Χαίρομαι που η Ελλάδα έδωσε καλό αποτέλεσμα αυτό παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Αλλά αν πάμε πίσω στο φιλοσοφικό σκέφτομαι “τι παίζει ρόλο στη ζωή μας;”. “Να έχουμε δίκιο ή να είμαστε ευγενικοί άνθρωποι;” Είναι σημαντικό να μην νιώθουμε κακία και να νιώθουμε καλοσύνη», σημείωσε η Έλενα Παπαρίζου.

Η Έλενα Παπαρίζου ήταν το καινούργιο, αυτό που επιμένει στην αποδοχή, αυτό που σπάει τα στερεότυπα και αντιτίθεται στο κοινωνικό κατεστημένο με τις μικρές προσωπικές επαναστάσεις του. Κι αυτό δεν φάνηκε μόνο στην απάντησή της στους επικριτές της, αλλά στην ειλικρίνεια με την οποία μίλησε για θέματα ψυχικής υγείας, αναφερόμενη στην περίοδο που πέρασε κατάθλιψη. Κανένα ταμπού δεν χωράει πια στις συζητήσεις μας. Τίποτα δεν είναι αρκετά δυνατό για να μας σιωπήσει.

Στην εποχή μας που μας ωθεί να βρούμε τα κοινά μας βιώματα και με βάση αυτά να προχωρήσουμε νιώθοντας ισότιμοι, ακέραιοι και δυνατοί απ’ όποια κοινωνική αφετηρία κι αν ξεκινάμε, σε όποια ηλικία κι αν είμαστε, σε όποιο φύλο κι αν μας κλήρωσε η βιολογία να βρεθούμε, η σιωπή δεν χωράει. Τα είδωλα δεν χωράνε, ακόμα κι αν η Έλενα Παπαρίζου χρίστηκε είδωλο από το Twitter, ακόμα κι αν έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Η ίδια άλλωστε αναγνωρίζει την ευθραυστότητα της, τα σκοτεινά σημεία της, την πραγματικότητα στην οποία όλοι είμαστε άνθρωποι, όλοι είμαστε μοναδικοί, όλοι είμαστε ίδιοι και κάποτε, ελπίζουμε και ίσοι, ακριβώς όπως είμαστε ίσοι απέναντι στα μεγάλα, αναπάντητα ερωτήματα της ζωής.

Η Βάνα Μπάρμπα ως το «παλιό» που αντιστέκεται

Η Βάνα Μπάρμπα από την άλλη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας γιατί με αναρτήσεις και δηλώσεις της, έχει επιλέξει στο κίνημα του ελληνικού #MeToo, να σταθεί απέναντι στα φερόμενα ως θύματα και στο πλευρό των φερόμενων θυτών κακοποιητικών πράξεων. Βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και δέχτηκε αρνητική κριτική γι’ αυτή την επιλογή της σε μία εποχή που όχι απλά απαιτεί τα θύματα να ακούγονται, αλλά και οι κακοποιητές να έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

«Πρέπει να υπερασπιστώ τους συναδέλφους μου. Δεν έβγαλα απόφαση. Δεν είμαι θεσμική. Άλλο ο ρόλος ενός θεσμικού δικαστηρίου και άλλο ο ρόλος ενός ανθρώπου που αγαπάει τους συναδέλφους του και θέλει να τους στηρίξει. Πρέπει να τον στηρίξω, πρέπει να στηρίξω μια οικογένεια που διαλύεται. Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά πρέπει να υπάρχει ο αντίποδας, η άλλη όψη του νομίσματος. Δηλαδή θα μας στερήσουν να έχουμε άλλη άποψη ακόμα και λαθανσμένη; Γι’ αυτό είμαι εδώ», είπε μεταξύ άλλων η Βάνα Μπάρμπα στη δική της εμφάνιση, ξεχνώντας ότι και οι καταγγέλουσες είναι συνάδελφοί της.

«Όχι, είναι αθώος. Εγώ αυτό θα πιστεύω, ότι αυτοί οι ταλαντούχοι άνθρωποι που μας έχουν ταξιδέψει τόσα χρόνια, όση κατάχρηση εξουσίας και να έχουν κάνει -όταν είσαι άνθρωπος που σε αγαπάει το κοινό σίγουρα έχεις κάνει λάθη- δεν συνάδει η ποιότητα του ταλέντου, το τόσο φως με το να γίνεις χυδαίος. Ένας άνθρωπος που παραβιάζει μία γυναίκα, το κορμί της, είναι η απόλυτη χυδαιότητα», συμπλήρωσε υπερασπιζόμενη για μία ακόμα φορά τον Πέτρο Φιλιππίδη που διώκεται ποινικά για υποθέσεις βιασμού και απόπειρας βιασμού.

Η Βάνα Μπάρμπα εμφανίστηκε στην τηλεόρασή μας σαν το παλιό, το παρωχημένο. Την εποχή των ειδώλων, που η αυθεντία καθαγιαζόταν και η δύναμη από όπου κι αν προερχόταν για ένα πρόσωπο, έφερνε μαζί της και το κοινωνικό status του ηθικού, του αγγελικά πλασμένου. Η Βάνα Μπάρμπα, επιλέγει να πιστεύει σε αυτά τα είδωλα και δεν καταλαβαίνει γιατί κανείς δεν ταυτίζεται μαζί της.

Δεν καταλαβαίνει γιατί η εποχή την προσπέρασε. Γιατί το κοινό των social media στο οποίο μάλιστα αποδίδει μια δύναμη μάλλον μεγαλύτερη από αυτή που έχει στην πραγματικότητα, συνειδητοποιήσε ότι καμιά φορά τα είδωλα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποια αχνά καθρεφτίσματα αληθινών ανθρώπων που η όποια εξουσία τους δεν πάει χέρι χέρι με τις αγνές προθέσεις. Δεν κατάλαβε γιατί το ρεύμα αποφάσισε να αγκαλιάσει όσους δεν είχαν φωνή ως τώρα, το πλευρό των αδυνάτων, το πλευρό των θυμάτων. Κι επιμένει να μην καταλαβαίνει.

Τα tweets της βραδιάς, το crash test «Μπάρμπα – Παπαρίζου» και η αδιαμφισβήτητη νικήτρια της καρδιάς του κοινού

Το Twitter έκανε το δικό του crash test, ανάμεσα στις δύο συνεντεύξεις κι από τη μία πλευρά βρέθηκε η Έλενα Παπαρίζου κι από την άλλη η Βάνα Μπάρμπα. Από τη μία υποκλίσεις, από την άλλη γιουχαρίσματα. Έστω και ενίοτε χοντροκομμένα, απέδειξε το αυτονόητο. Το νέο κερδίζει, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη ζωή παρά την όποια αντίσταση του παλιού. Αν μια σταγόνα αποφασίζει ότι δεν θα ρέει μαζί με το ποτάμι, εξάλλου, δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Ευτυχώς για όλους μας, η κίνηση συνεχίζεται προς τα εμπρός. Προς τον κόσμο της αυτοαποδοχής, της αυτογνωσίας, της εποχής που ο καθένας καταλαβαίνει ότι η φωνή του έχει δύναμη κι ότι το «τι θα πουν οι άλλοι», είναι ουσιαστικά αδιάφορο για τη ζωή μας. Ευτυχώς για όλους μας, το ποτάμι δεν μένει ποτέ ακίνητο για λίγες σταγόνες.