OPINIONS

Έλα Μπογδάνε στον τόπο σου: Η Μαίρη Συνατσάκη στη ζυγαριά της αρρενω-τίποτας

mairiboo@Instagram

«Alt right μισογυνισμός», θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι του στο YouTube ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, απαντώντας στη Μαίρη Συνατσάκη. Τι ακριβώς όμως συνέβη αυτή τη φορά στον υπέροχο κόσμο του ίντερνετ; Πάρε (βαθιά) ανάσα και βούτα μαζί μου στο σκοτάδι.

Αφορμή για το βίντεο- απάντηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τίτλο Ανοιχτό μήνυμα στη ΜΑΙΡΗ ΣΥΝΑΤΣΑΚΗ -Γιατί είναι καλό να υπάρχουν φύλα, ήταν ένα βίντεο της Μαίρης Συνατσάκη μέσα από το οποίο, μίλησε για τον τρόπο που έχει συναποφασίσει με τον σύντροφό της, Ίαν Στρατή, να μεγαλώνουν την κόρη τους. Μεταξύ άλλων, στο σχετικό βίντεο η ίδια μίλησε για όλα εκείνα τα κλισέ πράγματα που χωρίς να το καταλαβαίνουμε, αποτελούν κανονικοποιημένες έμφυλες διακρίσεις, οι οποίες επιβάλλονται γύρω μας, από τη βρεφική κιόλας ηλικία.

Η Μαίρη Συνατσάκη χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν ξεκίνησα να αγοράζω ρούχα για τη μικρή που έμπαινα σε sites και έπρεπε να αγοράσω ρούχα για το βρεφάκι και είχε κατηγορία στα βρεφικά ρουχαλάκια αγόρι και κορίτσι. Γιατί αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή ύπαρξης ενός ατόμου πρέπει να φορτιστεί αυτό με συγκεκριμένα χρώματα, συγκεκριμένες εικόνες; Όχι δεν το καταλαβαίνω καθόλου! Ήθελα να έχει η μικρή και φορμάκια με δεινοσαυράκι και αμαξάκι και έμπαινα στα αγορίστικα. Αυτός ο διαχωρισμός σε τόσο μικρή ηλικία. Τα κοριτσάκια αποτυπώνονται σαν πράα, γλυκά κοριτσάκια. Επίσης, μαθαίνουμε στην κόρη μας την έννοια της συναίνεσης. Το Stop. Δεν θέλω να αγκαλιαστώ, δεν μου αρέσει αυτό».

Το βίντεο φαίνεται πως χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος ως αυτόκλητος υπερασπιστής των πανανθρώπινων αξιών, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και έβαλε τα πράγματα (και τη Μαίρη) στη θέση τους. Πάρε άλλη μια βαθιά ανάσα και συνέχισε.

H καλή μέρα από το πατρονάρισμα φαίνεται

«Είσαι ένα καλό και ευγενικό άτομο, ένα καλό κι ευγενικό παιδί». Έτσι ξεκινά το βίντεό του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, απευθυνόμενος στη Μαίρη Συνατσάκη, υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι σε πολλά πράγματα οι δυο τους μπορεί να διαφωνούν, κατά βάση της έχει μια συμπάθεια. Καταλάβατε; Τη συμπαθεί, άρα ό,τι κι αν πει στη συνέχεια είναι δικαιολογημένο και καλοπροαίρετο. Προχωράμε.

«Μπορεί να είσαι μια influencer και ένα δημόσιο πρόσωπο το οποίο υποστηρίζει προοδευτικές, μετανεωτερικές τάσεις και αντιλήψεις που εμπίπτουν σε όλη την woke ατζέντα», (αν ήδη αισθάνεσαι άβολα και έχεις σηκώσει φρύδι διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος λέει hold my beer: «ΟΜΩΣ, είσαι στη ζωή σου είσαι μανούλα, αγαπάς τα παιδάκια, θέλεις παιδάκια, έχεις άντρα, σπίτι, οικογένεια». Εδώ, με μια ντεκαρτεσιανική θα μπορούσε να πει κανείς προσέγγιση, ο κ. Μπογδάνος μάς ενημερώνει ότι «Είσαι μανούλα άρα υπάρχεις».

«Ούτε είσαι από ΕΚΕΙΝΕΣ που έχουν θελήσει να υποκαταστήσουν την γονεϊκότητα με κατοικίδια» Φευ! Μακριά από εμάς τέτοια πράγματα κύριε Μπογδάνε μου! Μήπως είμαστε τίποτα ελεύθεροι άνθρωποι να έχουμε την επιλογή να κάνουμε ό,τι θέλουμε με το σώμα μας και να αποφασίζουμε εάν θέλουμε να κάνουμε παιδιά; Και πώς θα φροντίσουμε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα; Με σκυλάκια και γατάκια;

«Ούτε είσαι από τις ακόμα χειρότερες influencer τις Δεξιάς πτέρυγας που πουλάνε πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια, όντας άτεκνες, όντας ελεύθερες για να μπορούν να καλλιεργούν ειδικές φιλίες με υψηλά ισταμένους χρηματοδότες ή ευεργέτες, για τις οποίες ο γάμος είναι απλά μια αγγαρεία που πρέπει να μπει στο πρόγραμμα, εκεί λίγο πριν τα 40». Καλέ ο Θεός τη φύλαξε τη Μαιρούλα, Κωνσταντίνε μου που δεν είναι δεξιά, άτεκνη, γεροντοκόρη, το συζητάς;

Και για να σε προλάβω. Διάθεση του Κωνταντίνου δεν είναι η αντιπαράθεση όσο κι αν πουλάνε τέτοια πράγματα. Μην κοιτάς το «πιασάρικο» thumbnail του βίντεο που μπορεί να σε μπερδέψει ότι πρόκειται για κάποιου είδους «κοκορομαχία». Όχι, εδώ θα ακούσεις αλήθειες.

Τι είπε όμως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος για το διαχωρισμό των φύλων;

Μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μέσα από το βίντεό του και πάντα με αυτό το καλοπροαίρετο ύφος, γνήσιου ανθρώπινου ενδιαφέροντος και αγάπης, φρόντισε να επισημάνει στη Μαίρη Συνατσάκη, ότι τα φύλα είναι από τις σταθερές έννοιες εκείνες, τις οποίες εάν σταματήσουμε να δεχόμαστε, θα βρεθούμε «επί ξύλου κρεμάμενοι». Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έβαλε τη Μαίρη Συνατσάκη στη θέση της, επισημαίνοντας:

«Αν αρχίσουμε να καταργούμε κάποια πράγματα, όπως τα φύλα, τα έθνη, ο Θεός, το καλό και το κακό έννοιες δηλαδή σταθερές μέσα στους αιώνες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πάρει η μπάλα τα πάντα. Πώς προσδιορίζεται το σωστό και το λάθος χωρίς να υπάρχουν αυτές οι σταθερές στην κοινωνία; Είναι εντελώς άλλο πράγμα να δεχόμαστε μία παρέκκλιση και άλλο πράγμα να διαλύουμε και να κονιορτοποιούμε τον ίδιο κανόνα. Το γεγονός ότι υπάρχουν φύλα δεν θα σου πω ότι είναι αδιαμφισβήτητο, θα σου πω όμως ότι είναι για καλό. Διότι είναι μία από τις σταθερές στις οποίες βασίζεται η ανθρωπότητα και οι κοινωνίες μας. Αν άρουμε τις σταθερές αυτές θα βρεθούμε απλώς ξεκρέμαστοι».

«Στη χειρότερη θέση ενδεχομένως να μην είναι οι γυναίκες» τάδε έφη Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Κι αν είσαι γυναίκα και νιώθεις «αδικημένη» από την πατριαρχική κοινωνία Μαίρη μου, ο Κωνσταντίνος φωτίζει το μυαλουδάκι σου λίγο περισσότερο:

«Αν το σκεφτείς στη θέση του θύματος κατά κανόνα και κατά κύριο λόγο βρίσκονται άντρες. Σε πλείστα όσα επίπεδα. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι άνδρες. Οι περισσότεροι άστεγοι είναι άνδρες, οι περισσότεροι φυλακισμένοι είναι άνδρες. Οι περισσότεροι νεκροί και τραυματίες στους πολέμους είναι άνδρες. Τα περισσότερα θύματα επιθέσεων, ληστείας, κλοπής είναι άνδρες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

(Αν αντέξεις) το βίντεο ολόκληρο παρακάτω:

Αντί επιλόγου

Μάλλον πρέπει να ζω σε διαφορετική χώρα, κοινωνία, ενδεχομένως κι άλλον πλανήτη από αυτόν στον οποίο ζει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Φυσικά κάθε Κωνσταντίνος (και κάθε Κωνσταντίνα για να είμαι δίκαιη) έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως τα φύλα πρέπει να υπάρχουν. Ωστόσο, τα επιχειρήματα πάνω στα οποία τα οποία προτάσσει, είναι βαθιά προβληματικά, αυθαίρετα και αποπροσανατολιστικά.

Για τον Κωνσταντίνο οι άνδρες είναι τα κύρια θύματα της πατριαρχίας. Πάμε λίγο λοιπόν τα δούμε πώς πορεύονται αυτά τα θύματα σε τούτο τον ντουνιά:

Οι περισσότεροι ηγέτες χωρών είναι άνδρες, οι περισσότεροι επικεφαλής οργανισμών και επιχειρήσεων είναι άνδρες. Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου είναι άνδρες. Οι περισσότεροι θύτες έμφυλης- και κάθε μα κάθε είδους βίας- είναι άνδρες. Οι περισσότεροι εγκληματίες του ποινικού δικαίου είναι άντρες. Σαν να λέμε κλασικές περιπτώσεις θυμάτων; Μπα.

Υ. Γ1.:Για κάθε Κωνσταντίνο (και κάθε Κωνσταντίνα) εκεί έξω που σχολίασε διθυραμβικά, αυτό το βίντεο του Κωνσταντίνου Μποδγάνου.

Υ.Γ2: Καλή η μόρφωση και η ευφράδεια, αλλά παιδιά μην χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα. Χορτάσαμε αρρενωπότητα- ή καλύτερα αρρενω-τίποτα-.