OPINIONS

Εκλογές 2023: 10 συμπεράσματα λογικής και παραλόγου που βγήκαν από την κάλπη της 1ης Κυριακής

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Είναι ώρα να βγουν συμπεράσματα για τις εκλογές με βάση ό,τι αναδύθηκε από την κάλπη της 21ης Μαΐου; Είναι. Έτσι κι αλλιώς, όλοι αυτά συζητάμε και σκεφτόμαστε από χθες το βράδυ.

1.Οι εκλογές 2023 δεν ήταν μια καλή αναμέτρηση για τους celebrities. Το εκλογικό σώμα έδειξε μια μετρήσιμη αμφισβήτηση προς τους υποψήφιους που μπήκαν στη μάχη της ψήφου με αβάντα την αναγνωρισιμότητά τους. Αν αυτή η εξέλιξη αποβεί ευχάριστη ή δυσάρεστη, θα εξαρτηθεί από το έργο εκείνων που κατοχύρωσαν έδρα. Έτσι για την ιστορία, εκτός βουλής μένουν καλλιτέχνες όπως οι Μάριος Αθανασίου, Νόνη Δούνια, Σπύρος Μπιμπίλας, Μιθριδάτης, Παύλος Ορκόπουλος, Σταύρος Νικολαϊδης, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, Βαγγέλης Σερίφης, Ελένη Γερασιμίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, αλλά και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης (γιατί κάποιοι αθλητές έπρεπε να πληρώσουν τα σπασμένα του Βασίλη Τσιάρτα), κ.ά.

 2. Ας μην αποκωδικοποιήσουμε το μεγαλειώδες 40% ως τον αδιαφιλονίκητο θρίαμβο του κόμματος που το έλαβε, όσο ως τη στρατηγική ήττα μιας αντιπολίτευσης που δεν έπεισε ιδιαίτερα πως θέλει ή μπορεί πραγματικά να κυβερνήσει, που ψάχνει ακόμα τα πατήματά της και που οφείλει να τα βρει άμεσα- ή τουλάχιστον να μπει στη διαδικασία. Γιατί η αποστολή της αντιπολίτευσης, διαχρονικά, σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι ύψιστης ζωτικής σημασίας για την ίδια τη δημοκρατία.

Παρεμπιπτόντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν φοβερά στην αντιπολίτευση και χωρίς κάποια συγκλονιστική εξέλιξη εντός του κόμματός του, θα είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες πρωθυπουργούς με θητεία πάνω από 2 ολοκληρωμένες, διαδοχικές τετραετίες με υποψηφιότητα για μια 3η. Ο Κώστας Σημίτης κατέχει το σερί ρεκόρ της σύγχρονης κοινοβουλευτικής ιστορίας της χώρας με 8 χρόνια, 1 μήνα και 17 ημέρες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κυβέρνησε συνολικά 11 χρόνια, 8 (1981-1989) συν 3 ακόμα (1993-1996).

 3. Μεγάλος νικητής στις Εκλογές 2023 το ΚΚΕ και κυρίως ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το επικοινωνιακό άνοιγμα και η πρωτοφανής εξωστρέφεια για τα δεδομένα του κομμουνιστικού κόμματος με αποκορύφωμα την πιο σαφή από ποτέ τοποθέτηση για τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, απέδωσαν και στην κάλπη.

 4. Αν έχεις σοκαριστεί από τα αποτελέσματα των εκλογών και η αίσθηση που έχεις για τον κόσμο και τις απόψεις του έρχεται μέσα από τα social media, τότε ο αλγόριθμος κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του (και) για σένα.

Ο αλγόριθμος λοιπόν, σου δείχνει ό,τι θες να δεις, τροφοδοτεί την απόλυτη ψευδαίσθηση ότι οι απόψεις σου επικρατούν, αφήνοντας έξω από τη «φούσκα» σου ένα μεγάλο μέρος εκείνων που δεν συμπλέουν με τις ιδέες και τα γούστα σου. 

 

5. Το 39,08% της αποχής είναι εξηγήσιμο αλλά όχι και δικαιολογημένο. Δεν πάμε να ψηφίσουμε γιατί «δεν μας εκφράζει κανείς», γιατί «όλοι είναι ίδιοι», γιατί «θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα» με αυτό. Ναι πω πω, ανατρίχιασαν. Δεν ρίχνεις γροθιά σε κανένα κατεστημένο απέχοντας, ίσα ίσα αποφασίζουν οι άλλοι για σένα. Κι όλοι μαζί την πληρώνουμε. Επίσης, στοίχημα άχαστο, οι απέχοντες δεν έχουν διαβάσει ούτε μισό προεκλογικό πρόγραμμα κόμματος για να γνωρίζουν αν κάποιος τους εκφράζει ή όχι.

6. Οι άνθρωποι που τυγχάνουν να έχουν γεννηθεί με ένα από τα παρακάτω επίθετα: Καραμανλής, Μητσοτάκης, Παπανδρέου κατέχουν από την κούνια τους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τους το πάρει.

7. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει μερίδιο ευθύνης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Αντε να έχει ένα μικρό, τόσο δα, κι αυτό ίσως απλά λόγω ατυχίας. Αν είχε μεγαλύτερο, δεν θα έβγαινε πρώτος στις Σερρες με 12.436 ψήφους. Αυτό είναι επιχείρημα, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα.

8. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωμένα πλέον είναι τόσο μη έγκυρες και εκτός πραγματικότητας όσο και 1-2 γνωστά site καιρού που όταν προβλέπουν λιακάδα, πάρε μαζί σου ομπρέλα καλύτερα. Κάτι μετριέται πολύ λάθος.

9. Οι γυναίκες για άλλη μία φορά υποεκπροσωπούνται από όπου και να το δούμε. Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έβγαλαν κανένα κόμμα με γυναίκα επικεφαλής, κι αν αυτό συμβεί τελικά, θα γίνει με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου- τη μόνη γυναίκα πρόεδρο κόμματος αυτή τη στιγμή. Οι γυναίκες που μπαίνουν στη βουλή ανά κόμμα δεν υπερβαίνουν το 30, 9% (ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ). Το μικρότερο ποσοστό εδρών σε γυναίκες ανήκει στη Νέα Δημοκρατία με 19,8%. Δεν περιμένουμε την 25η Ιουνίου για να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Έχει παγιωθεί η κατάσταση, δυστυχώς.

10. Ο Νίκος Ανδρουλάκης το πανηγύρισε σε στιλ παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά η αλήθεια είναι πως αν ήμουν στη θέση του, σε μια συζήτηση με τον εαυτό μου θα αναρωτιόμουν ειλικρινά τους λόγους για τους οποίους έπιασα ένα τόσο καλό ποσοστό για τα δεδομένα μου και κυρίως- πώς να το κρατήσω για να μην «πάθω» κι εγώ «Τσίπρα» αύριο μεθαύριο.