OPINIONS

Designer vagina: Όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν πλαστική για να κρύψουν το αιδοίο τους. Α ρε Kim

Instagram.com/skims

Υπάρχει μία φράση με την οποία στα αγγλικά περιγράφεται το περίγραμμα των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η σχισμή ανάμεσα στα χείλη τους, όταν είναι εμφανές μέσα από στενά ρούχα. Είναι το λεγόμενο camel toe ή πόδι της καμήλας, στα ελληνικά. Από κάποιους «αόρατους» κριτές των πάντων όπως πάντα που ορίζουν τι είναι καλαίσθητο και τι αντιαισθητικό προσθέτοντας μία ακόμα αλυσίδα στον εγκλωβισμό των σωμάτων μας, θεωρείται από ντροπιαστικό μέχρι απεχθές το να φαίνεται το «πόδι της καμήλας» από τα ρούχα μας. Η απάντηση, την οποία αναζητούν όλο και περισσότερες γυναίκες στο πόδι της καμήλας, είναι το designer vagina, η αλλιώς η αναζήτηση της λύσης στην αιδοιοπλαστική.

Ένα μεγάλο «Γιατί;» αναβοσβήνει σε neon χρώματα μέσα στο κεφάλι μου. Ποιος έκανε το “designer vagina” όπως αποκαλείται το νέο μετά την αιδοιοπλαστική αιδοίο που αποκτούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες, trend; Και κυρίως, ποιος το έκρινε ως ντροπιαστικό τέλος πάντων;

Όλο και πιο πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν αιδοιοπλαστική προκειμένου να απαλλαχτούν από την εμφάνιση του camel toe όταν φορούν παντελόνια, σορτς ή κολάν πολύ στενά στον καβάλο. Η αιδοιοπλαστική τούς προσφέρει το λεγόμενο designer vagina, ένα αιδοίο με μειωμένο πάχος των εσωτερικών χειλιών του αιδοίου, που δεν διαγράφεται τελικά όσο στενό κι αν είναι το κολάν που φοράνε αργότερα. Σύμφωνα με τη New York Post η διαδικασία κοστίζει περισσότερα από 4.000 δολάρια.

Ο Dr. John Skevofilax μίλησε στην Daily Mail για τον αυξημένο αριθμό των γυναικών που καταφεύγουν στην κλινική όπου εργάζεται στη Βρετανία για να αποκτήσουν designer vagina με αιδοιοπλαστική. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, 50 γυναίκες έκαναν αιδοιοπλαστική συνολικά το 2021, ενώ το 2022 τόσες γυναίκες έχουν καταφύγει στη λύση της αιδοιοπλαστικής μέχρι τον Αύγουστο. Αριθμός που υποδεικνύει μεγάλη αύξηση της ζήτησης για τη διαδικασία.

«Τα ρούχα γυμναστικής είναι λίγο πιο στενά και εφαρμοστά οπότε αυτό ασκεί πίεση στην περιοχή. Βιώνουν πόνο, δυσφορία, τριβή. Πολλές γυναίκες νιώθουν τόσο άβολα που αποφεύγουν να φορούν τέτοιου είδους ρούχα», εξηγεί ο Dr. Skevofilax. Ο Dr. Richard Swift μιλώντας στην New York Post ήδη από το 2015 είχε πει ότι τα κολάν γυμναστικής έπαιζαν «μεγάλo ρόλο» στη ζήτηση της αιδοιοπλαστικής. «Όσες έχουν μεγάλα εσωτερικά ή εξωτερικά χείλη, τις κάνουν να νιώθουν άβολα και εκτεθειμένες», εξηγούσε τότε.

Από τη μία τα κολάν στενεύουν όλο και περισσότερο κι από την άλλη συνεχίζουμε να τα διαλέγουμε. «Υπάρχει σύνδεση. Διαλέγεις ένα κολάν που σου προκαλεί δυσφορία κι αυτό με τη σειρά του τραβά την προσοχή στα χείλη του αιδοίου και στην ανάγκη για αιδοιοπλαστικη», σημειώνει ο Dr. Swift.

Ο Dr. Skevofilax επίσης αποδίδει, εν μέρει, την αύξηση της ζήτηση στην απίστευτη δημοφιλία του athleisure wear και των ακραία στενών ρούχων που διαθέτουν στην αγορά brands όπως η SKIMS της Kim Kardashian. Η Khloe Kardashian μάλιστα είχε μιλήσει γι’ αυτό το θέμα στην αδερφή της στην πρώτη σεζόν του show The Kardashians για το Hulu. «Ξέρω ότι με κοροϊδεύετε επειδή έχω ένα πιο μεγάλο αιδοίο από τον μέσο όρο», είπε στην αδερφή της εξηγώντας της ότι δυσκολεύτηκε πολύ με τα κορμάκια της SKIMS.

«Είναι μία φλούδα. Υποτίθεται ότι θα καλύπτει την κλειτορίδα μου; Το αιδοίο χρειάζεται πιο πολύ ύφασμα, κάτι λίγο πιο φαρδύ», πρόσθετε η Khloe και παρόλο που η Kim επανασχεδίασε τα SKIMS για όλα τα μεγέθη αιδοίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με όλα τα brands που την ακολούθησαν στο trend του «τρελά» εφαρμοστού ρούχου.

Το 80% των ασθενών που έφτασαν στον Dr. Skevofilax ζητώντας αιδοιοπλαστική πάντως, το έκαναν για τη δυσφορία που νιώθουν λόγω των στενών ρούχων όχι την εμφάνιση του αιδοίου τους. «Κανένας ασθενής δεν είπε “θέλω το αιδοίο μου να μοιάζει με της τάδε πορνοστάρ”», είπε χαρακτηριστικά στη Daily Mail.

Όσο για τους κινδύνους από την επέμβαση υπάρχουν, όπως σε κάθε επέμβαση. Μολύνσεις, ουλώδης ιστός και μειωμένη ευαισθησία, είναι κάποιοι από αυτούς. Σε κάθε περίπτωση κάθε ασθενής που φτάνει στο γραφείο του Dr. Skevofilax περνά από συμβουλευτική για να βεβαιωθεί για την απόφασή του και ότι την παίρνει πραγματικά για τον εαυτό του.

«Οι γυναίκες θα πρέπει να μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν. Αν διαλέγουν στενά ρούχα, για παράδειγμα κολάν yoga γιατί ακολουθούν μία συγκεκριμένη τάση της μόδας ή γιατί τους αρέσει να αθλούνται με αυτή τη μορφή άσκησης, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν χωρίς άγχος», σημείωσε.

Το ζήτημα δεν είναι φυσικά οι αποφάσεις που παίρνουν οι γυναίκες για τον εαυτό τους, η αυτοδιάθεση του σώματος είναι αυτονόητη  (Ζήτω η αυτοδιάθεση!) και καλά κάνουν και προχωρούν σε αιδοιοπλαστική αν αυτό θέλουν να κάνουν. Το ερώτημα, για μένα, είναι ποιος αποφάσισε ότι είναι αντιαισθητικό το να έχουμε γεννητικά όργανα που δεν μοιάζουν με αυτά μιας πλαστικής κούκλας;

Η μόδα θέλει να φοράμε τα πιο μικροσκοπικά μπικίνι και παντελόνια (βλέπε Kim Kardashian την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή το παντελόνι της Julia Fox που έφερε ένα «γιατί» και στα χείλη της Κέλλυς Νόβακ), τα πιο στενά κολάν και τα κορμάκια τύπου SKIMS που διαγράφουν την παραμικρή λεπτομέρεια και ταυτοχρόνως να εξαφανίζουμε τα «αντιαισθητικά» αιδοία μας. Τα ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς έχουν ήδη μετρήσει, ζυγίσει, κόψει και «αστυνομεύσει» το σώμα μας δεκάδες φορές στο παρελθόν, πρέπει να πάρει τώρα η μπάλα και τα αιδοία μας; Κι εδώ έρχεται εκείνο το «γιατί» που με βασανίζει και απάντηση δεν βρίσκει.

Το θέμα είναι ότι «πόδι της καμήλας» συνοδεύεται από ένα στίγμα που δεν του αξίζει. Είναι κομμάτι του σώματός μας, είναι δέρμα, που απλά διαγράφεται και το στίγμα γι’ αυτό θα έπρεπε να είναι ανάλογο με το στίγμα για τα δάχτυλα των χεριών μας, δηλαδή ανύπαρκτο.

Θα μου πεις είναι γεννητικά όργανα, δεν είναι δάχτυλα και θα σου απαντήσω με ένα άλλο ερώτημα: Γιατί, λοιπόν, για τους άνδρες να μην θεωρείται επαίσχυντο το να διαγράφεται το πέος τους μέσα από ένα παντελόνι ή το μαγιό τους; Υπάρχει και γι’ αυτό μία έκφραση λέγεται moose knuckle, ελληνιστί το «κότσι της άλκης». Αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να ντρέπεται γι’ αυτό. Μην σου πω ότι έχω ακούσει επαίνους.

Μήπως απλά να πάψει να μας νοιάζει το αν φαίνεται το πόδι της καμήλας μας ή το κότσι της άλκης μας ή τα μουστάκια της γάτας μας ή η ουρά του σκύλου μας ή ό,τι άλλο ευφάνταστο σκεφτεί η μόδα από εδώ και πέρα για να μας ενοχοποιήσει λίγο ακόμα;

Αν πάψει να νοιάζει εμάς θα αναγκαστεί να πάψει να νοιάζει και τη μόδα. Και μπορεί τα ρούχα μας να αποκτήσουν επιτέλους μία πιο ανθρώπινων προδιαγραφών εφαρμογή, μία εφαρμογή γι’ ανθρώπους με γεννητικά όργανα κι όχι για άφυλες πλαστικές κούκλες.