OPINIONS

Δαλάι Λάμα: Η Cardi B τον αποκαλεί «αρπακτικό» και το Twitter «παιδόφιλο»

Ο Dalai Lama και το μικρό αγόρι που τον πλησίασε. Ο πνευματικός ηγέτης του ζήτησε να «ρουφήξει τη γλώσσα του» και το καταδικαστέο περιστατικό έγινε viral. @2023 Ashwini Bhatia/AP Images

O πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, ο Δαλάι Λάμα, έγινε viral καθώς ένα video τον δείχνει να ζητά από ένα αγόρι να «ρουφήξει τη γλώσσα του». Ιου, και λίγα λέμε. Αυτή ίσως να είναι και η όσο πιο light γίνεται αντίδραση σε όλα αυτά. Ο Δαλάι Λάμα, κατά κόσμον Tenzin Gyatso, είναι ο 14ος Δαλάι Λάμα. Το Θιβέτ του οποίου είναι πνευματικός (ενώ υπήρξε και πολιτικός) ηγέτης, έχει προσαρτηθεί από την Κίνα και ο ίδιος ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959 μέχρι σήμερα. Είναι 87 ετών. Είναι 87 ετών και ζήτησε από ένα μικρό παιδί να του ρουφήξει τη γλώσσα.

Τα social media πήραν φωτιά. Κι οι αντιδράσεις κυμάνθηκαν από την απόλυτη καταδίκη ως την υπεράσπιση του Δαλάι Λάμα από κάποιους ακόλουθούς του που ισχυρίστηκαν ότι «έκανε πλάκα». Μιλάμε για μεγάλη πλάκα. Ανατριχιαστική. Ο Δαλάι Λάμα είχε καταφέρει να γίνει ένα παγκόσμια αγαπητό πρόσωπο, αλλά μάλλον αυτό είχε συμβεί γιατί κανείς μας δεν παρακολουθούσε τι έλεγε. Γιατί όλοι τον είχαμε στο μυαλό μας περισσότερο ως σύμβολο ειρήνης εσωτερικής και παγκόσμιας, αλλά ποιος είχε πλήρη εικόνα των πεπραγμένων του ως Δαλάι Λάμα; Ίσως ο Richard Gere, εγώ σίγουρα όχι.

Το video δείχνει τον Δαλάι Λάμα στην περιοχή Dharamshala της Ινδίας να μιλά σε μαθητές και ακόλουθούς του. H εκδήλωση είχε λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2023. Ένα νεαρό αγόρι πηγαίνει μπροστά του και τον ρωτά: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;». O Βουδιστής μοναχός του ζητά να έρθει στη σκηνή, τον αγκαλιάζει και τον φιλά στο μάγουλο. Έπειτα τον φιλά στο στόμα.

Dalai Lama @2023 Ashwini Bhatia/AP Images

Μετά φαίνεται να βγάζει έξω τη γλώσσα του και ακούγεται να τον ρωτά: «Μπορείς να ρουφήξεις τη γλώσσα μου;». Εγώ έκανα κάποια επιφωνήματα που παραπέμπουν σε βίαιο εμετό. Η Μάριον Παλιούρα είπε: «Να καθαιρεθούν όλοι και να μπουν στη θέση τους γυναίκες rappers». Και με κάποιον παράξενο τρόπο σε έναν βαθμό εισακούστηκε.

Ανάμεσα στα σχόλια που έγιναν στα social media, ήταν και αυτό της Cardi B. Η γνωστή rapper και μητέρα δύο παιδιών θέλησε να σχολιάσει το viral video του Δαλάι Λάμα μέσω Twitter. «Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος αρπακτικά. Η λεία τους είναι οι αθώοι. Εκείνοι που έχουν άγνοια, τα παιδιά μας. Τα αρπακτικά μπορεί να είναι οι γείτονές μας, οι δάσκαλοί μας, ακόμα και άνθρωποι με χρήματα, εξουσία και στις εκκλησίες μας. Μιλήστε συνεχώς στα παιδιά σας για τα όρια για το τι δεν πρέπει να συμβαίνει. Ναι, ούτε sleep overs ούτε τίποτα», έγραψε η rapper.

Φυσικά ορισμένοι θέλησαν να μιλήσουν για το παρελθόν της Cardi B με αυτή την αφορμή (δικαιολογώντας ίσως την ανάγκη τους να υπερασπιστούν την τουλάχιστον ακατάλληλη πράξη του Δαλάι Λάμα). Κάπως έτσι αναφέρθηκαν στην εξομολόγηση της Cardi B ότι «νάρκωνε» και «λήστευε» άντρες όταν ήταν stripper. Η ίδια απάντησε μέσω Instagram με μία (εύλογη) απορία. Μιλώντας για υποκρισία αναρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποι «Φέρνουν στην επιφάνεια μία κατάσταση από το παρελθόν μου όπου ενήλικες, μεθυσμένοι άντρες προσπαθούσαν να με εκμεταλλευτούν σωματικά επειδή είπα προστατέψτε τα παιδιά σας από τα αρπακτικά;».

Εκτός από την Cardi B πάντως υπήρχαν πολλά ακόμα σχόλια στο Twitter. Και πώς όχι αφού αυτό που παρακολουθούμε είναι απλά εξοργιστικό. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτός που το κάνει φορά μία στολή. Το γεγονός, η πράξη, η ακατάλληλη κίνηση παραμένει ίδια.

«Λοιπόν, ο Δαλάι Λάμα φιλά ένα αγόρι από την Ινδία, σε ένα βουδιστικό event και προσπαθεί ακόμα να αγγίξει τη γλώσσα του. Λέει κυριολεκτικά “ρούφηξε τη γλώσσα μου”. Τώρα γιατί να το κάνει αυτό;», «Ένα αηδιαστικό video του Δαλάι Λάμα που φιλά ένα μικρό παιδί στο στόμα και του ζητά να του “ρουφήξει τη γλώσσα” δημοσιεύτηκε. Αυτοί οι ψευδοπροφήτες αποκαλύπτονται», «Τι βλέπω; Είναι αυτός ο Δαλάι Λάμα; Πρέπει να τον συλλάβουν για παιδοφιλία. Αηδιαστικό», «O Δαλάι Λάμα είναι παιδόφιλος, αυτό το παιδί δέχτηκε σεξουαλική επίθεση», ήταν κάποια από τα σχόλια. Αρκετά επίσης ήταν τα σχόλια που αναφέρονταν στην υπεράσπιση του Δαλάι Λάμα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μέρος του προβλήματος της κανονικοποίησης της παιδοφιλίας.

Στο Twitter ήταν που αναρτήθηκε και η ανακοίνωση του Δαλάι Λάμα σχετικά με το γεγονός. «Η ιερότητά του θέλει να απολογηθεί στο αγόρι και την οικογένειά του, όπως και στους πολλούς φίλους του παγκοσμίως για τον πόνο που τα λόγια του ίσως προκάλεσαν», ανέφερε, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Η ιερότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παχνιώδη τρόπο, ακόμα και δημόσια και μπροστά στις κάμερες. Μετανιώνει για το γεγονός», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η αίσθηση του χιούμορ, του παιχνιδιού και του πειράγματος θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι πανανθρώπινες. Κι ακόμα κι αν τα όρια αλλάζουν από χώρα σε χώρα και πολιτισμό με πολιτισμό όλοι ξέρουμε ότι το χιούμορ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή πρόφαση για απαράδεκτες πράξεις μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων. Ελπίζω όλοι τουλάχιστον.

Και τέλος πάντων δεν μπορείς να βαφτίζεις χιούμορ την οποιαδήποτε πράξη έχει σεξουαλική χροιά, όπως είναι το φιλί. Απλά δεν μπορείς. 

Είναι σαν ο θύτης σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης ή βιασμού να γυρίσει να πει «παίζαμε μωρέ» και να κουνήσουμε όλοι το κεφάλι μας και να πούμε «εντάξει έπαιζαν». Μπορούμε; Δεν μπορούμε.

Έχουμε φύγει από εκείνο το σημείο έτη φωτός μακριά. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου όταν βλέπουμε μία ακατάλληλη συμπεριφορά έχουμε και το θάρρος να την ονοματίζουμε.

Σύμφωνα με το firstpost.com, το να χαιρετάς κάποιον βγάζοντας τη γλώσα σου έξω είναι συνήθης χαιρετισμός στο Θιβέτ. Έχει περάσει στην παράδοσή του Θιβέτ από τον 9ο αιώνα όταν οι άνθρωποι συνήθιζαν να βγάζουν ο ένας τη γλώσσα του στον άλλο για να βεβαιωθούν ότι ένας σκληρός βασιλιάς του παρελθόντος που είχε μαύρη γλώσσα δεν έχει μετενσαρκωθεί ανάμεσά τους. Ωστόσο, το να ρουφάει κάποιος τη γλώσσα του άλλου δεν ήταν μέρος του χαιρετισμού, για να τελειώνουμε και με αυτή τη δικαιολογία.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα έχει παρουσιάσει αμφίβολη συμπεριφορά. Το 2019 μιλώντας στο BBC είχε παρουσιάσει μία σεξιστική πλευρά του, όταν τον είχαν ρωτήσει αν θα μπορούσε να γίνει μία γυναίκα ο διάδοχός του ως Δαλάι Λάμα. Είπε, λοιπόν, πως ο διάδοχός του μπορεί να είναι γυναίκα, αλλά αυτή «πρέπει να είναι πολύ ελκυστική», αλλιώς «δεν θα είχε και μεγάλη χρησιμότητα».

Αργότερα είχε απολογηθεί γι’ αυτό το σχόλιο και όπως είπε το γραφείο του «η ιερότητά του δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν, ειλικρινά». Και πάλι το χιούμορ ήταν η «υπερασπιστική του γραμμή». «Συμβαίνει καμιά φορά τα σχόλια που μπορεί να είναι διασκεδαστικά στο πλαίσιο μίας κουλτούρας, να χάνουν το χιούμορ τους στη μετάφραση όταν λέγονται σε μία άλλη κουλτούρα», ανέφερε το γραφείο του.

Επιπλέον είχε προκαλέσει την οργή των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλώντας για τους πρόσφυγες από την Αφρική και τους μετανάστες που βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Ο Δαλάι Λάμα είχε πει στην ίδια συνέντευξη στο BBC ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει την εκπαίδευση των μεταναστών και ότι τελικά αυτοί πρέπει να γυρνούν «στη δική τους χώρα» και μόνο ένας «περιορισμένος αριθμός» να συνεχίζει να μένει στην Ευρώπη.

Ο Δαλάι Λάμα θα παραμείνει ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ, που θα ζει σε εξορία στην Ινδία, δεν αλλάζουν αυτά τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Στα 87 του χρόνια θα δει τη δημοφιλία του να κάμπτεται, αλλά ο ρόλος του δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να τον θεωρεί σύμβολο ειρήνης, εσωτερικής και παγκόσμιας. Δυστυχώς, ο υπόλοιπος κόσμος, δεν μπορεί πλέον να μην ξέρει γι’ αυτό το viral video. O υπόλοιπος κόσμος θα χρειαστεί να γκρεμίσει μέσα του ένα ακόμα σύμβολο από ένα βάθρο και θα επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά τη βεβαιότητά του ότι η εξουσία πνευματική ή πραγματική δεν ταυτίζεται συχνά με την καλοσύνη και την «ιερότητα».