CELEBRITIES

6 διάσημοι που συμμετείχαν σε θρησκευτικές αιρέσεις

© 2023 Richard Shotwell/Invision/AP IMAGES

Ακόμα κι αν αντιμετωπίζεις την φράση «θρησκευτικές αιρέσεις» ως κάτι εξωτικό ή ως ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για ταινίες, όπως το Midsommar, για κάποιους ανθρώπους έχουν υπάρξει μέρος της πραγματικότητάς τους. Διάσημοι ηθοποιοί έχουν μιλήσει για το πώς ήταν να μεγαλώνουν σε αιρέσεις ή πώς ήταν να συμμετέχουν σε θρησκευτικές αιρέσεις μεγαλώνοντας.

Οι διάσημοι που θα δεις σε αυτή τη λίστα είτε γεννήθηκαν μέλη σε θρησκευτικές αιρέσεις, είτε πέρασαν σε αυτές μέρος της παιδικής τους ηλικίας καθώς οι γονείς τους «ψάχνονταν» πνευματικά, είτε ενώθηκαν με αυτές ως ενήλικοι.

Patricia Arquette

Ως μέλος της οικογένειας Arquette, η Patricia είχε ένα ασυνήθιστο ξεκίνημα στη ζωή της, καθώς έμενε στο κοινόβιο Virginia Skymont Subud, μια διεθνή, θρησκευτική αίρεση που είχε σχηματιστεί πρώτη φορά στην Ινδονησία το 1920. Μάλιστα ήταν οι γονείς της που ξεκίνησαν το κοινόβιο αυτό μαζί με φίλους τους ελπίζοντας να χτίσουν μία ουτοπική κοινωνία. Ωστόσο, η ουτοπία έμοιαζε με εφιάλτη για τα παιδιά που μεγάλωναν σε πολύ σκληρές συνθήκες. Παρόλο που οι ίδιοι δεν θεωρούσαν ότι είχαν σχηματίσει κάποια θρησκεία, συμμετείχαν σε ένα κατά τους ίδιους «πνευματικό κίνημα» και πίστευαν σε κάτι που ήταν γνωστό ως “Latihan”. Βασικός τους στόχος ήταν να επιτρέπουν στα μέλη τους «να είναι αληθινά αυτό που προορίζονταν να γίνουν».

«Ξεκίνησαν με κάποιους από τους φίλους τους και ήθελαν να χτίσουν μία ουτοπία. Ο David γεννήθηκε εκεί», είχε πει η Patricia Arquette στην Oprah Winfrey. Όπως εξηγούσε ζούσαν χωρίς ηλεκτρισμό, τουαλέτα ή τρεχούμενο νερό.

Joaquin Phoenix

Μαζί με τα αδέρφια του, River, Rain, Liberty και Summer και τους γονείς του συμμετείχε στη θρησκευτική αίρεση Children of God, ο Joaquin Phoenix. Οι γονείς του εγκατέλειψαν την αίρεση μαζί με τα μέλη της οποίας ζούσαν όταν ο βραβευμένος με Όσκαρ σήμερα γιος τους, ήταν 4 ετών.

«Νομίζω ότι οι γονείς μου πίστευχαν ότι βρήκαν μία ομάδα με την οποία μοιράζονταν τα ίδια ιδανικά. Οι αιρέσεις σπάνια διαφημίζουν τον εαυτό τους ως αιρέσεις. Συνηθέστερα κάποιος απλά λέει “Σκεφτόμαστε παρόμοια. Αυτή είναι μία κοινότητα”. Νομίζω ότι όταν οι γονείς μου κατάλαβαν ότι κάτι άλλο συνέβαινε εκεί, έφυγαν», είχε πει ο Joaquin Phoenix σχετικά στο Playboy.

Η συγκεκριμένη αίρεση έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για συστηματική, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ενήλικα μέλη της, καθώς ο επικεφαλής της, David Berg δίδασκε τα μέλη ότι «Ο θεός είναι αγάπη και η αγάπη είναι σεξ».

Glenn Close

Σε ηλικία 7 ετών η Glenn Close μαζί με όλη της την οικογένεια, μετακόμισαν στην Ελβετία για να γίνουν μέλη του πνευματικού κινήματος Moral Re- Armanent (MRA). Η Glenn Close εγκατέλειψε την ομάδα στα 22 της. Η αίρεση ήταν γνωστή για την πεποίθησή της ότι ο κόσμος μπορεί να αποφύγει τον πόλεμο αν οι άνθρωποι βίωναν ένα ηθικό και πνευματικό ξύπνημα.

«Για χρόνια δεν εμπιστευόμουν τα ένστικτά μου γιατί τα πιστεύω μου μού είχαν επιβληθεί», είχε πει η Glenn Close για τις επιρροές που είχε στη ζωή της η ανατροφή της στη συγκεκριμένη θρησκευτική αίρεση. «Βασικά δεν σου επέτρεπαν να κάνεις τίποτα, αλλιώς σε έκαναν να νιώθεις ενοχή για κάποια σύμφωνα με τους ίδιους αφύσικη επιθυμία», σημείωνε μιλώντας στο The Hollywood Reporter.

Michelle Pfeiffer

Μόλις έφτασε στο Los Angeles για να ζήσει το όνειρο του Hollywood, η Michelle Pfeiffer έγινε ακόλουθος του breatharianism. Όπως είπε το 2013 στην Sunday Telegraph δεν είχε ιδέα ότι ήταν θρησκευτική αίρεση μέχρι που ο πρώην σύζυγός της, Peter Horton, ερεύνησε την ομάδα, ενώ δούλευε σε ένα ντοκιμαντέρ για τη θρησκευτική αίρεση Unification Church.

«Ήταν πολύ ελεγκτικοί. Δεν ζούσα μαζί τους, αλλά πήγαινα εκεί συχνά και πάντα μου έλεγαν ότι πρέπει να πηγαίνω συχνότερα. Έπρεπε να πληρώνω για όλες τις ώρες που ήμουν εκεί, οπότε οικονομικά ήταν κοστοβόρο. Πίστευαν ότι οι άνθρωποι όταν εξελιχθούν σε ανώτερο επίπεδο ήταν breatharians», είχε πει η Michelle Pfeiffer που εγκατέλειψε την ομάδα σύντομα.

Η θρησκευτική αυτή αίρεση πιστεύει ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να ζει χωρίς νερό και φαγητό και να χρησιμοποιεί τον ήλιο ως μόνη πηγή τροφής.

Rose McGowan

Στην ίδια αίρεση που έζησε για κάποια χρόνια ο Joaquin Phoenix, ήταν και η Rose McGowan. Στην αυτοβιογραφία της είχε πει ότι η οικογένειά της συμμετείχε στη θρησκευτική αίρεση όταν ήταν 9 ετών. Η ηθοποιός ανέφερε ότι είχε αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως σεξουαλικά αντικείμενα στη θρησκευτική αίρεση.

«Θυμάμαι να βλέπω πως οι άντρες συμπεριφέρονταν στις γυναίκες και πολύ μικρή αποφάσισα ότι δεν θέλω να είμαι σαν αυτές τις γυναίκες. Ήταν εκεί βασικά για να υπηρετούν σεξουαλικά τους άντρες», είχε πει στο People η Rose McGowan.

Η οικογένειά της απέδρασε από την αίρεση όταν τους έγινε ξεκάθαρο ότι αυτή ενθάρρυνε τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Andrew Keegan

Ο ηθοποιός που πρωταγωνίστηκσε στην ταινία 10 things I hate about you, είναι ο συνιδρυτής της πνευματικής κοινότητας Full Circle τα μέλη της οποίας «ψάχνουν με πάθος να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν την κοινότητα για να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο».

Ο Keegan θεωρείται guru από τα μέλη της αίρεσης και οι πρακτικές του περιλαμβάνουν το κράτημα από τα χέρια, τον ομαδικό διαλογισμό, το να ξαπλώνεις αγκαλιά με τους κρυστάλλους και τα κεριά. Σύμφωνα με το Vice, τα μέλη της πνευματικής κοινότητας θεωρούν το ένα το άλλο «πεφωτισμένα».