PUBLI

Sisterhood και Αγώνας: Γράφοντας για τις µαύρες γυναίκες στην πολιτική ηγεσία

Η Οργάνωση Ενωµένων Γυναικών Αφρικής (ΟΕΓΑ) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρώπων Αφρικανικής Καταγωγής (ENPAD) σας προσκαλούν σε ένα τριήµερο εκδηλώσεων στην Αθήνα µε τη Δρ. Carole Boyce Davies στις 11, 12 και 13 Οκτώβρη 2019. Οι εκδηλώσεις σηµατοδοτούν την πρώτη επίσκεψη της Δρ. Carole Boyce Davies στην Αθήνα.

Διακεκριµένη ακαδηµαϊκός και καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών και Αγγλικών στο Πανεπιστήµιο του Cornell (Ithaca, Νέα Υόρκη) και συγγραφέας βραβευµένων βιβλίων όπως το Αριστερά του Καρλ Μαρξ: Η Πολιτική Ζωή της Μαύρης Κουµµουνίστριας Claudia Jones (2007), η Δρ. Boyce Davies θα παρουσιάσει µία ιστορική επισκόπηση πάνω στη συγγραφή για την πολιτική ηγεσία των µαύρων γυναικών, µε κέντρο τους ιστορικούς αγώνες και τις αιτίες διαγραφής των κληρονοµιών ακτιβισµού των µαύρων γυναικών, θέτοντας σηµαντικά ζητήµατα που οδηγούν στη δράση στο σήµερα.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στα πλαίσια της εν εξελίξει µελέτης των Μαύρων και Αφροφεµινιστικών παραδόσεων από την ΟΕΓΑ. Ως συνέχεια του Εργαστηρίου Μαύρου Φεµινισµού και Μοιράσµατος Γνώσης, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα σε διάρκεια πέντε εβδοµάδων το 2018, η πρωτοβουλία έχει ως σκοπό να θέσει ζητήµατα που αφορούν την πολιτική του χώρου, καθώς και να λειτουργήσει ως πλατφόρµα για την πρόσβαση στη γνώση και τις ιστορίες πολιτικών αγώνων που συχνά δεν αναγνωρίζονται από πολλούς χώρους ακτιβισµού στην Ελλάδα και αλλού. Η σειρά των εκδηλώσεων περιλαµβάνει εργαστήρια, κύκλους γυναικών, οµάδες ανάγνωσης και δηµόσιες οµιλίες.

Οι δράσεις του Οκτώβρη 2019 επίσης σηµατοδοτούν την πρώτη επίσκεψη του ENPAD στην Ελλάδα. Η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρώπων Αφρικανικής Καταγωγής θα λάβει χώρα το σαββατοκύριακο εκείνο µε µέλη που κατοικούν σε παραπάνω από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στις 6 µµ., η Δρ. Carole Boyce Davies θα δώσει µια δηµόσια διάλεξη µε τίτλο Ο Μισός Κόσµος και τα Δικαιώµατα των Αφρικανών Γυναικών. Η διάλεξη θα λάβει χώρα στο Αµφιθέατρο Αντωνιάδου στην ΑΣΟΕΕ, το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών (Πατησίων 76).

Το Σάββατο 12 Οκτώβρη θα λάβει χώρα ένα εργαστήριο σε πιο στενό κύκλο όπου προσκαλούνται γυναίκες µε διαφορετικές εµπειρίες για να συζητήσουν τρέχοντα προβλήµατα καθώς και τρόπους αυτοοργάνωσης.

Ένας κύκλος ανάγνωσης θα λάβει επίσης χώρα µε σκοπό την ανασκόπηση µέσα από τη δουλειά της καθηγήτριας Boyce Davies.

Για λεπτοµέρειες και για να δηλώσετε τη συµµετοχή σας επικοινωνήστε στο [email protected] και/ή 6942772927.

Την Κυριακή 13 Οκτώβρη θα λάβει χώρα ένα Αφρικάνικο Brunch Πάρτι από τις 12 µµ. έως τις 5 µµ.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε µε το 6942772927.

Όλες οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η Carol Boyce-Davies είναι διακεκριµένη καθηγήτρια Αφρικανικών Σπουδών και Αγγλικής Γλώσσας στο Πανεπιστήµιο του Cornell. Είναι ειδική στις Σπουδές Αφρικανικής Διασποράς µε ερευνητική και διδακτική εµπειρία στην Αφρική, την Καραϊβική, τη Λατινική Αµερική, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αµερική. Είναι συγγραφέας του βραβευµένου Αριστερά του Καρλ Μαρξ: ΗΠολιτική Ζωή της Μαύρης Κοµµουνίστριας Claudia Jones (2008) και του κλασσικού Μαύρες Γυναίκες, Γραφή και Ταυτότητα: Μεταναστεύσεις του Υποκειµένου (1994). Το έργο της Χώροι της Καραϊβικής: Διαδροµές Διαφυγής από τη Ζώνη του Λυκόφωτος ασχολείται µε τη θεµατική της διακρατικής διεθνικής µετανάστευσης και τη διεθνοποίηση της κουλτούρας της Καραϊβικής ήταν υποψήφιο για το βραβείο OCM-BOCAS 2014.

Η δίγλωσση παιδική ιστορία Περπατώντας / Στο Άβααν (2016) αφηγείται τις περιπέτειες ενός οδοιπόρου στην Καραϊβική. Πέρα από τα εκατοντάδες δηµοσιεύµατα, άρθρα και τις καταχωρήσεις σε εγκυκλοπαίδειες, η Δρ. Boyce-Davies έχει επίσης δηµοσιεύσει πάνω από δώδεκα σηµαντικές εκδόσεις για την Αφρικανική Διασπορά και τη λογοτεχνία και τον πολιτισµό της Καραϊβικής, όπως τη συλλογή κριτικής και δηµιουργικής γραφής µε τίτλο Πέρα από τα Όρια (1995): Διεθνείς Διαστάσεις της Μαύρης Γυναικείας Γραφής (τόµος 1), και Διασπορές των Μαύρων Γυναικών (τόµος 2) και Η Claudia Jones Πέρα από τον Περιορισµό: Αυτοβιογραφικοί προβληµατισµοί, Ποίηση, Δοκίµια (2011) συµπεριλαµβανοµένης της τρίτοµης Εγκυκλοπαίδειας της Αφρικανικής Διασποράς (Oxford: ABC-CLIO, 2008). Είναι µέλος της Επιστηµονικής Επιτροπής της UNESCO για την Αφρικανική Διασπορά και µία από τους συντάκτες των τµηµάτων της τρίτοµης ενηµέρωσης της Γενικής Ιστορίας της Αφρικής. Έχει επίσης παραλάβει το βραβείο Franz Fanon από τον Φιλοσοφικό Σύνδεσµο της Καραϊβικής και διακεκριµένο αφρικανικό βραβείο από την Ένωση Αφρικανικών Σπουδών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Το προσεχές βιβλίο της είναι µια µελέτη για τις Μαύρες γυναίκες και την πολιτική ηγεσία στην Αφρικανική Διασπορά