OPINIONS

Αυτό το jacket κοστίζει 20.000€. Γιατί; Ποιος ξέρει

Loewe.com

Έχουμε δει κι αν έχουμε δει τρελά προϊόντα μόδας να κυκλοφορούν οι σχεδιαστές και οι οίκοι. Και αν σε κάτι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, είναι στις- αδικαιολόγητα πολλές φορές- εξωφρενικές τιμές που έχουν πολλά designer ρούχα. Και είμαι από τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την αξία ενός designer ρούχου, έτσι; Καταλαβαίνω ότι πληρώνεις το όνομα, πληρώνεις τη δεξιοτεχνία και το status που έχει ένα brand.

Σε κάποια ρούχα ή αξεσουάρ, μπορώ δικαιολογήσω την τιμή (ειδικά αν γνωρίζεις τι χρειάζεται για να φτιαχτεί), αλλά το να δώσω 300€ για ένα t-shirt Balenciaga, δεν το καταλαβαίνω. Όπως επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος πρέπει να δώσει 20.000€ για ένα jacket. Ναι, πρόκειται για ένα Loewe jacket, ένας οίκος μόδας, ο οποίος είναι πολύ hot αυτή τη στιγμή, αλλά και πάλι. 20.000€; Όχι, δεν θα το δεχτώ.

Το 20.000€ alpaca jacket του οίκου Loewe

Αν και δεν αποτελεί μέρος κάποιας από τις ready-to-wear συλλογές του οίκου Loewe, το jacket αυτό κοστολογείται στα 20.000€. Ο λόγος; Σύμφωνα με το site του οίκου, το εν λόγω jacket έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από μαλλί από αλπακά -ένα ακριβό είδος μαλλιού. Επίσης, το jacket Loewe έχει φτιαχτεί στο χέρι.

Μόλις δεις το σχέδιο του jacket, το όνομά του βγάζει απόλυτα νόημα. Αποτελείται από τεράστια, μάλλινα pom poms, δημιουργώντας έτσι ένα τρισδιάστο jacket, το “Pom Pom Jacket” είναι το μόνο κατάλληλο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον οίκο, το κάθε γιγάντιο pom pom που διαθέτει το ρούχο, έχει τοποθετηθεί με το χέρι, κάτι που φαντάζομαι αναφέρεται μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει, κάπως, την τιμή του. Βέβαια, αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει το αστρονομικό ποσό ενός ρούχου που, μεταξύ μας τώρα, μοιάζει και λίγο με τον κορονοϊό. Όπως αναφέρει και το Highsnobiety, το jacket δεν έχει κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία ως προς την κατασκευή του. Ίσως αν ήταν αδιάβροχο ή είχε κάτι που σε κρατάει ζεστή όσο το φοράς, να μας το έκανε πιο εύκολο να κατανοήσουμε την τιμή του.

Και ενώ ξέρω ότι και σε αυτή την περίπτωση, πληρώνεις σαφέστατα ένα hot όνομα της μόδας που, τα τελευταία δυο χρόνια, έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο πετυχημένα (σουρεάλ) ρούχα και αξεσουάρ που όλες οι fashionistas θέλουν να φορέσουν, εδώ το marketing plan του οίκου να κυκλοφορήσει ένα παράλογα ακριβό ρούχο απλά και μόνο για το buzz, απέτυχε, κατά τη γνώμη μου. Αλλά και πάλι. Είναι και το σχέδιο αυτό καθ’ αυτό. Ενώ, δεν θα κρύψω ότι υπάρχει κάτι σε αυτό το Loewe jacket που με ελκύει, αν κάποιος είχε τα λεφτά για να αγοράσει κάτι τέτοιο, προσωπικά, θα τον απέτρεπα γιατί το Loewe jacket δεν φαίνεται να είναι καθόλου βολικό στη χρήση. Άντε να χωρέσεις στο μετρό, με αυτό το πράγμα. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα στην ιστορία της μόδας που επιβεβαιώνουν ότι κάποια fashion items δεν στοχεύουν στην άνεση ή την πρακτικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ περιμένω με ανυπομονησία τη στιγμή που θα δω την Emily in Paris με τη δουλειά σε γραφείο marketing και τον μισθό των 2.500€ να φοράει αυτό το Loewe jacket. Έχουμε δει και χειρότερα στη σειρά, οπότε αυτό θα ήταν το λιγότερο. Όπως και να ‘χει, όποιος μπορεί να αγοράσει αυτό το, απ’ ό,τι φαίνεται ότι θα είναι, collector’s item, ελπίζω να το ευχαριστηθεί.

Αν κάποιος που σκέφτεται να το αγοράσει πάντως, έχει δεύτερες σκέψεις, έχω μερικές φανταστικές, εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να κάνει με αυτά τα 20.000€:

-Να τα δώσει σε εμένα

-Να τα δωρίσει σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στηρίζουν ζώα (τόσο μαλλί αλπακά θυσιάστηκε για αυτό το jacket)

-Να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση (με λιγότερο ακριβά ρούχα ίσως)

-Να πάει τριήμερη κρουαζιέρα με το Queen Mary 2 στην Καραϊβική (αν πάει εκεί το Queen Mary)

-Να φέρει τον Frank Ocean να μου τραγουδήσει το “Happy Birthday” στα γενέθλιά μου

-Να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο (λίγων κυβικών -μη ξεχνάς έχουν πάει κι αυτά στον Θεό)

-Να τα δώσει οπουδήποτε αλλού, εκτός από το να αγοράσει το Loewe jacket