ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε καλεί να υπογράψεις στο ψήφισμα που βάζει τέλος στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, πάνω στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, απλώς «φωτίζουν» αυτό που ήδη ξέραμε. Ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται τα παιδιά από τέτοια συμβάντα.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δουλεύει ασταμάτητα, τα τελευταία 25 χρόνια, για την πάταξη του φαινομένου και καταθέτει τις δικές του προτάσεις προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η Πανελλαδική Εκστρατεία «Μένει Μυστικό» που ξεκίνησε το 2017, και έχει ως στόχο την παρέμβαση από τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς. Πλέον τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η σημασία της συνεργασίας της Προέδρου της Δημοκρατίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η υποστήριξη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας ενδυναμώνει, όχι μόνο συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, την προσπάθεια του Οργανισμού να αναδείξει το πρόβλημα, να αναπτύξει συνέργειες και να κινητοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν σε δράσεις, όπως η υπογραφή των 15 προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

 

Η νέα πρωτοβουλία από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Οι τρέχουσες συνθήκες και οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων έφεραν στην επιφάνεια την επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα αλλαγές, ειδικά σε νομικό πλαίσιο. Αλλά πρέπει πρώτα να αποδεχθούμε την πραγματικότητα, να μην υποβιβάζουμε αυτά που ακούμε και να μην φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε με θάρρος τη σεξουαλική κακοποίηση, όταν αυτή συμβαίνει δίπλα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το «Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν το παρακάτω ψήφισμα δημιουργώντας έτσι ένα «κοινωνικό δίκτυο προστασίας» για το παιδί. Μπαίνεις εδώ και συμπληρώνεις μόνο το ονοματεπώνυμό σου, το email και submit.

Οι 15 Προτάσεις από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών

1η Πρόταση

Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στόχος αφενός, να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

2η Πρόταση

Για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς), που έρχονται σε επαφή με παιδιά, θα πρέπει να απαιτείται η προσκόμιση 1) πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, 2) πλήρους ψυχιατρικής αξιολόγησης εστιασμένη στη σεξουαλική συμπεριφορά και 3) πιστοποιητικού περί μη άσκησης δίωξης. Τα παραπάνω θα πρέπει να ανανεώνονται ανά διετία.

3η Πρόταση

Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).

4η Πρόταση

Να προστατεύονται νομικά οι επαγγελματίες (εκπαιδευτικοί και γιατροί) που, ως οφείλουν, καταγγέλλουν περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Η άγνοια και ο φόβος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες που ένα περιστατικό ουδέποτε καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές από τους εκπαιδευτικούς και γιατρούς.

5η Πρόταση

Να προστεθεί στο άρθρο 23 στον υφιστάμενο Νόμο 3500/2006, η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καθώς και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς του, όχι μόνο στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής βίας.

6η Πρόταση

Να δημιουργηθούν, και στην Ελλάδα, Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί- θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί- θύμα θα καταθέτει όλα όσα έχει υποστεί ενοποιημένα, μία και μόνη φορά, σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους συνεντευκτές. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).

7η Πρόταση

Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες, πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του. Στόχος να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα «σιωπηλά»,μέχρι σήμερα, θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.

8η Πρόταση

Τήρηση Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης της σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών από τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.

9η Πρόταση

Να δημιουργηθεί Πρωτόκολλο που θα περιγράφει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας) για τη διαχείριση κάθε περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

10η Πρόταση

Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά- θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

11η Πρόταση

Να δημιουργηθούν δομές προστατευμένης φιλοξενίας παιδιών- θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

12η Πρόταση

Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν τη συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

13η Πρόταση

Να είναι αυστηρότερες και παραδειγματικές οι ποινές όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά. Να εκτίουν το σύνολο της ποινής τους, χωρίς καμία ελάφρυνση και να παραμένουν καθόλη τη διάρκεια εγκλεισμού τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας. Τέλος, να τηρείται Μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά.

14η Πρόταση

Να συσταθεί, και στην Ελλάδα, ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών.

15η Πρόταση

Να υπάρξει διασύνδεση των Εισαγγελιών πανελλαδικά προκειμένου στους φακέλους, που αφορούν σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, να έχουν πρόσβαση οι Εισαγγελείς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη γνώση και αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.