ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το τσάι που μπορείς να πίνεις άφοβα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

iStock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι φυσιολογικό (και μάλιστα συνιστάται), να αρχίσεις να αμφισβητείς οτιδήποτε καταναλώνεις. Το να αποκρυπτογραφήσεις ποιες τροφές είναι ασφαλείς και ποιες όχι μπορεί να είναι μια αγχωτική διαδικασία, καθώς το τελευταίο που θέλεις, είναι να βλάψεις το μικρό σου.

Αν στα παραπάνω προσθέσεις διάφορους διαδεδομένους μύθους γύρω από την εγκυμοσύνη και διάφορες προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο μπερδεμένα. Μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι εάν ακόμη και κάτι τόσο φαινομενικά αβλαβές, όπως το τσάι τζίντζερ είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το τσάι τζίντζερ είναι καταπραϋντικό, χαλαρωτικό και μπορεί να σε βοηθήσει με τις πρωινές ναυτίες. Έχει υπέροχη γεύση και είναι εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι, είτε χρησιμοποιείς ένα προκατασκευασμένο φακελάκι τσαγιού, είτε ετοιμάζεις ένα φλιτζάνι με φρέσκια ρίζα τζίντζερ. Ωστόσο, μπορεί να έχεις ακούσει ότι δεν είναι όλα τα είδη τσαγιού ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη και αυτό είναι αλήθεια. Μερικά είναι πολύ υψηλά σε καφεΐνη, ενώ ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός τσαγιών από βότανα, μπορεί να είναι επικίνδυνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι το τσάι τζίντζερ ένα από αυτά; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Unsplash

Είναι ασφαλές το τσάι τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εάν είσαι λάτρης του τσαγιού τζίντζερ, τότε είναι εντάξει να το πίνεις ενώ είσαι έγκυος. Μια κανονική ποσότητα (περίπου τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα) θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, εάν θέλεις να προσθέσεις τζίντζερ στη διατροφή σου ή θέλεις να χρησιμοποιήσεις τζίντζερ για να καταπραΰνεις τις πρωινές σου ναυτίες, ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σου τσάι, είναι μια ασφαλής επιλογή.

Τα οφέλη του τσαγιού τζίντζερ

Η απόλαυση του τσαγιού τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πραγματικά ευεργετική, ειδικά αν παλεύεις με πρωινή αδιαθεσία ή ναυτία. Το τσάι τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη ναυτία και τον έμετο. Η πρωινή ναυτία είναι ένα από τα δύσκολα μέρη της εγκυμοσύνης και ενώ δεν υπάρχει μαγική θεραπεία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τσάι τζίντζερ για να καταπραΰνεις το στομάχι σου.

Είναι επίσης μια υγιεινή εναλλακτική του καφέ, αν έχεις αποφασίσει να κόψεις την καφεΐνη από τη διατροφή σου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις εγκύους να διατηρούν την πρόσληψη καφεΐνης χαμηλότερη των 300 mg την ημέρα. Έτσι ενώ το τσάι τζίντζερ, προφανώς δεν θα σου δώσει την ενέργεια που θα έδινε ένα φλιτζάνι latte, είναι ένα ωραίο ζεστό ρόφημα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Τέλος, το τσάι τζίντζερ είναι μια άλλη πηγή ενυδάτωσης, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το τσάι τζίντζερ είναι ωφέλιμο για όλους, ακόμη και για μη έγκυες, επομένως είναι μια συνήθεια που ίσως θέλεις να διατηρήσεις ακόμα και μετά τον τοκετό. Μερικά οφέλη του τσαγιού τζίντζερ, είναι ότι:

  • Ανακουφίζει από την ναυτία
  • Διαχειρίζεται την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
  • Διαχειρίζεται τα επίπεδα βάρους και σακχάρου στο αίμα
  • Ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή
  • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Προστατεύει τον εγκέφαλό 

Πιθανοί κίνδυνοι

Το τσάι τζίντζερ θεωρείται γενικά ασφαλές, αλλά υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβεις υπόψη. Ενώ είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τη ναυτία, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ανάμεσα στις σπάνιες παρενέργειες αναφέρονται: αέρια, φούσκωμα, ναυτία, καούρα ή παλινδρόμηση, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αραίωση του αίματος. Επομένως, οι ειδικοί συνιστούν σε οποιαδήποτε έγκυο λαμβάνει αραιωτικά αίματος ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, να συμβουλευτεί τον/την γιατρό της πριν καταναλώσει τζίντζερ, ειδικά αν σκοπεύει να πίνει ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Γενικά, ωστόσο, το τσάι τζίντζερ θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις εγκύους που αναζητούν απεγνωσμένα ανακούφιση από τις ναυτίες.