ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Στο «κόκκινο» το μητρικό στρες στην πανδημία – Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη των εμβρύων;

Pexels

Η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος, που εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 σε εγκύους, μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων, σύμφωνα με νέα, επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, το μητρικό στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, βρέθηκε να σχετίζεται με αλλαγές στον εγκέφαλο των αναπτυσσόμενων εμβρύων.

Πώς το στρες λόγω Covid-19 επηρεάζει την ανάπτυξη των εμβρύων; Pexels

Στη μελέτη, συμμετείχαν 65 γυναίκες που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Ιούνιος 2020 έως Απρίλιος 2021) και 137 που έμειναν έγκυες, πριν από την πανδημία (Μάρτιος 2014 έως Φεβρουάριος 2020). Η μελέτη αξιολόγησε τον πιθανό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις εγκύους και στα αναπτυσσόμενα έμβρυά τους. Από τις 202 συμμετέχουσες, οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σε 173 εγκύες, για να διερευνήσουν οποιαδήποτε αγωνία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαπιστώθηκε ότι το άγχος και η κατάθλιψη, αναφέρθηκαν αναλογικά περισσότερο στις γυναίκες που έμειναν έγκυες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πώς το στρες λόγω Covid-19 επηρέασε την εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων

Οι ερευνητές, μέσω εξελιγμένων, μαγνητικών, απεικονιστικών μεθόδων και δημιουργίας τρισδιάστατων μοντέλων εγκεφάλων των εμβρύων μέσα στη μήτρα, βρήκαν στα μωρά της πανδημίας μια μείωση στον όγκο της λευκής ουσίας τους, του ιπποκάμπου και της παρεγκεφαλίδας τους, σε σύγκριση με τα μωρά που είχαν γεννηθεί πριν την πανδημία. Επίσης, στα έμβρυα της πανδημίας, η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού και οι πτυχώσεις της ήταν μειωμένες σε όλους τους λοβούς.

Η ανάπτυξη σε αυτές τις δομές του εγκεφάλου, συσχετίστηκε αρνητικά με τις βαθμολογίες άγχους, στρες και κατάθλιψης. Οι συγγραφείς της έρευνας, υποστηρίζουν ότι οι μετρήσεις αυτές, μπορεί να υποδεικνύουν καθυστερημένη εγκεφαλική ανάπτυξη. Η διαφορά αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο στρες των εγκύων εν μέσω της πανδημίας. Η μελέτη βρήκε ότι σχεδόν διπλάσιες γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες στη διάρκεια της πανδημίας, είχαν μεγάλο στρες και κατάθλιψη (52%), από ό,τι προ πανδημίας (28%).

Η σημασία της ψυχικής υγείας και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Προηγούμενη έρευνα της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είχε διαπιστώσει ότι το στρες στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης είχε συμπεράνει ότι η γενικότερη ψυχική υγεία της μητέρας, επιδρά και μεταβάλλει τη δομή και τη βιοχημεία του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου του εμβρύου. Κάτι που δείχνει τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας για μια έγκυο – πράγμα πιο δύσκολο λόγω πανδημίας.

«Μπορέσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει όντως πρόβλημα και αυτό συμβαίνει προγεννητικά. Είναι σαφές, ότι ο επόμενος στόχος είναι η έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε το στρες στην εγκυμοσύνη, υποστηρίζοντας την υγιή ανάπτυξη των αγέννητων μωρών», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, η επικεφαλής της έρευνας Catherine Limperopoulos. Η ίδια πρόσθεσε πάντως, ότι υπάρχουν πολλοί, άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού, πέρα από το μητρικό στρες.