ΠΑΙΔΙ

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Pexels

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ο απρόβλεπτος και ανεξήγητος θάνατος ενός μωρού μικρότερου του ενός έτους, είναι εξ ορισμού ένα μυστήριο. Αλλά οι ερευνητές πλησιάζουν στην κατανόηση ορισμένων από τους παράγοντες κινδύνου και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην εμφάνισή του.

Η επικρατούσα θεωρία επισημαίνει τρεις πιθανούς παράγοντες για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Πρώτον, το βρέφος βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Δεύτερον, το μωρό εκτίθεται σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, όπως ο ύπνος μπρούμυτα, ο οποίος μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του ενώ αυξάνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα. Και τρίτον, το βρέφος έχει μια υποκείμενη ανωμαλία που καθιστά πιο δύσκολο να επιβιώσει από αυτό το τραυματικό γεγονός. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuropathology & Experimental Neurology επισημαίνει μια τέτοια ανωμαλία.

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο Pexels

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Νοσοκομείο Παίδων Rady στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος υποδοχέας του εγκεφάλου που πιθανότατα εμπλέκεται στο να βοηθά τα μωρά να αναπνέουν αέρα αλλοιώθηκε σε ορισμένα βρέφη που πέθαναν από το εν λόγω σύνδρομο. Ο εν λόγω υποδοχέας είναι μέρος του συστήματος σεροτονίνης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση ακούσιων λειτουργιών του σώματος, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η αναπνοή και η αρτηριακή πίεση.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός βρέφους. Αν και είναι σπάνιο, είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των βρεφών μεταξύ ενός μηνός και ενός έτους στις ΗΠΑ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, απέδωσαν σχεδόν 1.400 θανάτους βρεφών στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, το 2020.

Για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο, οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό από 58 βρέφη που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, μεταξύ 2004 και 2011 και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δείγματα με τον εγκεφαλικό ιστό 12 βρεφών που πέθαναν από άλλες αιτίες, όπως πνευμονία ή καρδιακή νόσο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά που πέθαναν από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια αλλαγμένη εκδοχή του υποδοχέα εγκεφάλου που σχετίζεται με τη σεροτονίνη σε σχέση με τις περιπτώσεις ελέγχου.

Οι ερευνητές, εξηγούν ότι τα μωρά συνήθως έχουν μια προστατευτική αντίδραση που τα ωθεί να αναζητούν αέρα, όταν δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ωστόσο, αυτή η απόκριση μπορεί να μην εμφανιστεί, ίσως λόγω του αλλοιωμένου υποδοχέα του εγκεφάλου. Εάν ένα βρέφος δεν μπορεί να αποκαταστήσει την αναπνοή και τον καρδιακό του ρυθμό, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου.

Μια σειρά από θεωρίες για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Η ερευνητική ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και της σεροτονίνης για περίπου 30 χρόνια και έχει δημοσιεύσει πολλαπλές εργασίες βασισμένες σε διάφορες αναλύσεις των ίδιων δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού.

Οι ερευνητές υποπτεύονται εδώ και καιρό ότι η σεροτονίνη παίζει κάποιο ρόλο στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, δεδομένης της σχέσης της με την αναπνοή.

«Είναι απολύτως λογικό ότι η σεροτονίνη πρέπει να είναι βασικός παράγοντας. Το ερώτημα όμως είναι: Είναι ο μόνος;» υπογραμμίζουν οι επιστήμονες

Είναι πιθανό ότι η γενετική επηρεάζει επίσης την ευπάθεια ενός βρέφους στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι σε τι βαθμό.

Ένας άλλος παράγοντας, μπορεί να είναι οι λοιμώξεις που προσβάλλουν τα βρέφη νωρίς στη ζωή τους. Τα ποσοστά του συνδρόμου, είναι υψηλότερα το χειμώνα. Είναι επίσης η ίδια εποχή που έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά ιογενών λοιμώξεων στα μωρά.

Πώς οι γονείς μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Δεν υπάρχουν εξετάσεις που να αποκαλύπτουν εάν ένα μωρό έχει μια υποκείμενη προδιάθεση για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Και επειδή δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι αιτίες, δεν υπάρχουν θεραπείες για τη μείωση του κινδύνου ενός βρέφους. Αλλά οι ερευνητές δεν έχουν εγκαταλείψει αυτή την προοπτική. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι προστασίας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, συνιστούν στους γονείς να βάζουν ανάσκελα τα μωρά τους για ύπνο. Ο χώρος που κοιμάται το μωρό πρέπει επίσης να είναι σταθερός, επίπεδος και χωρίς μαλακά παιχνίδια και κλινοσκεπάσματα, όπως κουβέρτες και μαξιλάρια. Οι γονείς δεν πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι του μωρού τους κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα μωρά θα πρέπει ιδανικά να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 6 μηνών.

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης μια πιπίλα την ώρα του ύπνου, μόλις νιώσουν άνετα με τον θηλασμό. Ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ ή χρήση καπνού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να τον αυξήσει.