ΠΑΙΔΙ

Από αυτήν την ηλικία το παιδί σου θυμάται όσα έχει βιώσει, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα

Pexels

Σύμφωνα με επιστημονικές μέλετες, οι αναμνήσεις των παιδιών ξεκινάνε από την ηλικία των 2,5 ετών. Οι επιστήμονες έρχονται να αμφισβητήσουν και να διαψεύσουν τις προηγούμενες απόψεις ειδικών, οι οποίες υποστήριζαν ότι τα παιδιά αρχίζουν να θυμούνται από την ηλικία των 3,5. Τελικά, αυτό συμβαίνει από πολύ νωρίτερα.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο πανεπιστήμιο “Memorial University” στο Newfoundland και στηρίζονται σε πολλές δεκαετίες ερευνών και συλλογής δεδομένων για την παιδική μνήμη.

Η Carole Peterson υποστηρίζει ότι τα παιδιά θυμούνται πολύ περισσότερα ήδη από την ηλικία των 2 ετών

Η επιστήμονας Carole Peterson υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι ίσως και να μην το συνειδητοποιούν, αλλά θυμούνται όντως πράγματα από την τρυφερή ηλικία των 2 ετών. «Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, είναι πολύ εύκολο να κάνεις κάποιον να θυμηθεί απλά και μόνο ρωτώντας τον ποια είναι η πιο παλιά ανάμνηση που έχουν, και μετά να τους ζητήσεις και άλλες. Μετά ξεκινούν να θυμούνται ακόμη πιο παλιές αναμνήσεις, μερικές φορές ακόμη και πριν από ένα χρόνο από αυτήν που είπαν, είναι σαν να φουσκώνεις μια τρόμπα, με το που ξεκινήσουν, τα λένε από μόνοι τους».

«Δεύτερον, έχουμε καταγράψει ότι αυτές οι πρώτες αναμνήσεις είναι συστηματικά σε λάθος χρονικό πλαίσιο. Βρίσκουμε ανθρώπους, τον έναν μετά τον άλλον, που πιστεύουν ότι ήταν πιο μεγάλοι στην ανάμνησή τους».

Η επιστήμονας Carole Peterson μαζί με την ομάδα της φρόντιζε να διασταυρώνει τις πληροφορίες των ανθρώπων με συγγενείς τους. «Κατά μέσο όρο, σχετικά με αυτές τις πρώτες αναμνήσεις, αν ο ίδιος πει ότι ήταν τριών όταν συνέβη το γεγονός, οι γονείς θα πουν συνήθως ότι, όχι, συνέβη όταν ήταν δύο χρονών».

Η ίδια ανάμνηση μπορεί να αλλάξει χρονικό πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου

Το πιο αδιάσειστο στοιχείο παρόλα αυτά, ήταν όταν η έρευνα διεξήχθη σε βάθος χρόνου πάνω στα ίδια άτομα. Πολλά παιδιά ρωτήθηκαν, κατά τη διάρκεια των ερευνών, για τις πρώτες τους αναμνήσεις, και η έρευνα επαναλήφθηκε μετά από δύο με οκτώ χρόνια. Παρότι, λοιπόν, τα παιδιά θυμόντουσαν τα ίδια συμβάντα, είχαν την τάση να δίνουν διαφορετικό χρονικό πλαίσιο ως προς το πότε έλαβε χώρα ένα γεγονός,  τοποθετώντας το συνήθως αργότερα.

Η ομάδα της Carole Peterson αποδίδει το συγκεκριμένο μοτίβο, στην «τηλεσκοπική» ματιά του παιδιού, το να το βλέπει με μία ματιά σαν να κοιτάζει μέσα από ένα φακό, σκεπτόμενο το γεγονός που του συνέβη αρκετά χρόνια πίσω. «Φαίνεται ότι μεταφέρουν την ανάμνησή τους ένα χρόνο μετά, γύρω στα 3,5 χρόνια τους. Παρόλα αυτά παρατηρήσαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει, όταν το παιδί ή ένας ενήλικας θυμάται γεγονότα που συνέβησαν από τα τέσσερα χρόνια του και μετά.

Η γενική εντύπωση της έρευνας της Carole Peterson όμως είναι ότι οι άνθρωποι θυμούνται πολύ περισσότερα πράγματα από τα πρώτα τους χρόνια, από αυτά που συνειδητοποιούν ότι θυμούνται. Όπως πρόσθεσε η ίδια, «όταν παρατηρείς μία έρευνα, μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά όταν αρχίζεις να κάνεις την μία έρευνα μετά την άλλη, και από όλες προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα, αρχίζει να σε πείθει».