ΠΑΙΔΙ

Πώς το κινητό σου επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

iStock

Επιστημονικές έρευνες συνδέουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς με μειωμένη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα για το πώς αυτά τα δύο συνδέονται, καθώς και μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να «απογαλακτιστείς» από το smartphone σου.

Το κινητό σου είναι ένας ολόκληρος κόσμος που χωρά στην παλάμη του χεριού σου: Δουλειά, φίλους, ειδήσεις, παιχνίδια. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που είναι τόσο εύκολο να τραβήξει την προσοχή ενός μικρού παιδιού. Αλλά αν είσαι συχνά συγκεντρωμένη στο τηλέφωνό σου, όταν είσαι με το παιδί σου, αυτό μπορεί να επηρεάζει τη γλωσσική του ανάπτυξη και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς που αποσπώνται από το κινητό τους, αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, δίνοντας στα παιδιά τους λιγότερες ευκαιρίες να μάθουν.

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τη γλωσσική ανάπτυξη;

Πώς το κινητό σου επηρεάζει την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού iStock

Η βάση για την ομιλία και τη γλώσσα ξεκινά από το σπίτι, όταν το παιδί είναι απλώς μωρό. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς μιλούν συχνά με το βρέφος τους, αναπτύσσουν ισχυρότερες, λεκτικές ικανότητες, καθώς μεγαλώνουν. Ακόμη και τα «μωρουδίστικα» βελτιώνουν τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών, αν και η έκθεση στην ομιλία «ενηλίκων» είναι επίσης σημαντική. Όταν οι γονείς αποσπώνται, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένοι με το παιδί τους συνολικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη επικοινωνία, η οποία κάνει το παιδί να χάνει βασικές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Εξάλλου, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα από τις αλληλεπιδράσεις με τους φροντιστές τους.

Η απόσπαση της προσοχής του γονέα, μέσω της χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου, μπορεί να εμποδίσει την επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού, μειώνοντας την ποιότητα των αλληλεπιδράσεων. Σχετική επιστημονική έρευνα, για την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του γεύματος, διαπίστωσε ότι όταν ένας γονέας είναι στο τηλέφωνό του, έχει 20% λιγότερη λεκτική επικοινωνία με το παιδί του. Έχει επίσης 39% λιγότερη μη λεκτική επικοινωνία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκφράσεις του προσώπου, οπτική επαφή και γλώσσα του σώματος. Μια άλλη μελέτη, διαπίστωσε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους γονείς συνδέεται με μειωμένη επίγνωση και ευαισθησία. Προκαλεί επίσης την αίσθηση, ότι ο χρόνος που αφιερώνουν στο παιδί τους δεν είναι ικανοποιητικός.

Επιπλέον, όταν οι γονείς διακόπτονται από τις συσκευές τους (κάτι που θα το βρεις και ως technoference), επηρεάζεται ο τρόπος επικοινωνίας τους γενικά. Με τη σειρά τους, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής, η εστίαση και η ανταπόκριση. Όλα αυτά, μπορούν να επηρεάσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη στο μέλλον.

Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι οι γονείς που αποσπώνται συχνά από το κινητό τους τηλέφωνο,  μπορεί να έχουν λιγότερη επιτυχία όταν διδάσκουν στα παιδιά τους νέα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας.

 

Πώς να χρησιμοποιείς καλύτερα το κινητό σου, όταν είσαι με το παιδί σου

Τα παραπάνω φυσικά, δεν σημαίνουν ότι πρέπει να κρύβεις το smartphone σου, κάθε φορά που είσαι κοντά στο παιδί σου. Αλλά μερικές μικρές αλλαγές, μπορούν να προσφέρουν μεγάλα οφέλη στις επικοινωνιακές του δεξιότητες.

  • Προγραμμάτισε χρόνο χωρίς κινητό, για να εστιάσεις στο παιδί 

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου ή άφησέ το σε άλλο δωμάτιο. Συγκεντρώσου αποκλειστικά στην αλληλεπίδραση με το μικρό σου.

  • Βάλε στη σίγαση τις ειδοποιήσεις σου

Είναι δύσκολο να αγνοήσεις τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό σου. Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις τους περισπασμούς; Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις σου ή βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο, ή σε λειτουργία πτήσης.

  • Δημιούργησε χώρους χωρίς κινητό

Είτε πρόκειται για το δωμάτιο που συνήθως παίζετε μαζί, είτε για την τραπεζαρία, ορισμένες περιοχές του σπιτιού μπορεί να είναι «απαγορευμένες ζώνες» για τη χρήση του κινητού σου.

  • Εξήγησε στο παιδί γιατί χρησιμοποιείς το κινητό σου

Χρειάζεται να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου ενώ είσαι με το παιδί σου; Φρόντισε να του εξηγήσεις τον λόγο. Ίσως απαντάς σε ένα σημαντικό email, προγραμματίζεις μια επίσκεψη στον γιατρό ή τραβάς ένα οικογενειακό βίντεο. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να χρησιμοποιείς εντελώς το τηλέφωνό σου γύρω από τα παιδί σου. Αλλά μπορείς να περιορίσεις πόσο συχνά σε βλέπει να κάνεις scroll χωρίς αύριο.