ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσεις ένα παιδί που σέβεται την αξία των χρημάτων

iStock

Κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τα καλύτερα ρούχα, τα πιο πρόσφατα παιχνίδια ή τα πιο cool gadgets. Πιθανότατα, σημαίνει ότι θέλει να του δώσει τα απαραίτητα εφόδια, τα οποία κάθε παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τα πάει καλά στη ζωή.

Ένα από αυτά τα εφόδια λοιπόν, είναι και η αξία των χρημάτων. Τα χρήματα είναι κεντρικό στοιχείο στη ζωή των συναλλαγών καθημερινά. Πού ζούμε, τι τρώμε, τα ρούχα που φοράμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε, η ανατροφή παιδιών, η ψυχαγωγία, είναι μόλις μερικά από τα πράγματα στα οποία εμπλέκονται τα χρήματα. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν βοηθούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από τη διαχείριση και την αξία τους.

Σε σχετική έρευνα, σχεδόν οι μισοί γονείς είπαν ότι χάνουν ευκαιρίες να μιλήσουν στα παιδιά τους για χρήματα και οικονομικά. Το ένα τέταρτο, δεν δήλωσε πολύ ή εξαιρετικά απρόθυμο να συζητήσει για οικονομικά θέματα με τα παιδιά τους. Τα παιδιά, από την άλλη, φάνηκαν πρόθυμα οι γονείς τους να μοιραστούν τη σοφία τους. Τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα, είπαν ότι θα ήθελαν οι γονείς τους να τους μάθουν περισσότερα για τα χρήματα.

Ακόμα κι αν ένας γονιός δεν μιλάει στα παιδιά του για την αξία των χρημάτων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα παιδιά θα μάθουν για αυτά. Ωστόσο, εάν θέλεις να παίξεις βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των συναισθημάτων, της σκέψης και των αξιών των παιδιών σου σχετικά με τα χρήματα, πρέπει να τους δώσεις το δώρο της οικονομικής παιδείας από μικρή ηλικία. 

Πώς να μεγαλώσεις ένα παιδί που σέβεται την αξία των χρημάτων Unsplash

Πώς μπορεί ένα παιδί να σέβεται την αξία των χρημάτων

Ξεκίνα με τα βασικά από νεαρή ηλικία

Όσο νωρίτερα ξεκινήσεις τη διαδικασία οικονομικής εκπαίδευσης ενός παιδιού, τόσο το καλύτερο. Τα μαθήματα πρέπει να ξεκινούν πριν από την ηλικία των 7 ετών, καθώς σύμφωνα με έρευνες, οι συνήθειες και οι συμπεριφορές για τα χρήματα, έχουν ήδη διαμορφωθεί μέχρι τότε.

Μόλις τα παιδιά μεγαλώσουν αρκετά για να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να βάζουν νομίσματα στο στόμα τους, θα πρέπει να τους εξηγήσεις τί είναι τα χρήματα και πώς χρησιμοποιούνται. Στην πραγματικότητα, το να τους δείξεις πώς λειτουργούν τα χρήματα είναι πιο αποτελεσματικό. Άφησέ τα λοιπόν να σε δουν να κάνεις αγορές με μετρητά. Ακόμα κι αν πληρώνεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, εξήγησε τους, ότι χρησιμοποιείς τα χρήματά σου για να κάνεις αγορές.

Η συνήθεια της αποταμίευσης

Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις των παιδιών με τα χρήματα, πιθανότατα θα περιλαμβάνουν δαπάνες. Σε βλέπουν να τα χρησιμοποιείς για να αγοράζεις πράγματα, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων για εκείνα. Επομένως, είναι σημαντικό να τα διδάξεις από νεαρή ηλικία ότι τα χρήματα δεν προορίζονται μόνο για δαπάνες, θα πρέπει επίσης να εξοικονομούν χρήματα τακτικά.

Το να μάθουν τα παιδιά να αποταμιεύουν, δεν είναι απλώς μια βασική συνήθεια χρημάτων. Η αποταμίευση διδάσκει πειθαρχία, καθορισμό στόχων και τον προγραμματισμό. Η αποταμίευση χτίζει ασφάλεια και ανεξαρτησία.  Βοήθησε τα παιδιά σου να αποκτήσουν τη συνήθεια να αποταμιεύουν δίνοντάς τους έναν κουμπαρά, οποιασδήποτε μορφής, στον οποίο μπορούν να βάζουν νομίσματα ή χαρτονομίσματα. Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, μπορούν επίσης να αποκτήσουν το δικό τους αποταμιευτικό λογαριασμό σε μια τράπεζα.

 

 

 

Δημιούργησε ευκαιρίες για να κερδίσουν χρήματα

Τα παιδιά πρέπει να έχουν δικά τους χρήματα, ώστε να μπορούν να μάθουν πώς να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με τη χρήση τους. Το χαρτζιλίκι μπορεί να το πετύχει αυτό. Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως τα χρήματα δεν χαρίζονται έτσι απλά, αλλά κερδίζονται. Σχεδόν ο καθένας εκτιμά διαφορετικά, τα χρήματα που κερδίζει, από εκείνα που απλά του χαρίζονται. Υπάρχουν κάποιες μικροδουλειές που τα παιδιά πρέπει να κάνουν χωρίς αμοιβή, επειδή αναμένεται να βοηθήσουν ως μέλη μιας οικογένειας. Αλλά αν θέλουν να πληρωθούν, ίσως πρέπει να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες.

Μάθε στα παιδιά την αξία της προσφοράς

Ένας βασικός λόγος που είναι σημαντικό να διδάξουν οι γονείς στα παιδιά τους, οικονομικά μαθήματα, είναι επειδή μπορούν να μοιραστούν μαζί τους τις δικές τους αξίες για τα  χρήματα. Εάν εκτιμάς το να δίνεις στους άλλους, μπορείς να ενσταλάξεις αυτή την αξία στα παιδιά σου, βοηθώντας να το κάνουν συνήθεια από νεαρή ηλικία.

Μοντέλο καλής οικονομικής συμπεριφοράς

Εξίσου σημαντικό με τα μαθήματα που δίνεις στα παιδιά σου για τα χρήματα είναι και οι τρόποι που συζητάς και διαχειρίζεσαι τα χρήματα όταν βρίσκεσαι κοντά τους. Για παράδειγμα, αν παραπονιέσαι ότι πρέπει να ξοδέψεις πάρα πολλά σε ορισμένα πράγματα και στη συνέχεια πάτε μαζί για ψώνια, στέλνεις ανάμεικτα μηνύματα.

Αντίθετα, φρόντισε να διαμορφώσεις τις συμπεριφορές γύρω από τα χρήματα που θέλεις να υιοθετήσουν τα παιδιά σου. Εάν θέλεις τα παιδιά σου να αναπτύξουν καλές συνήθειες δαπανών και αποταμίευσης, πρέπει να σε δουν να κάνεις έξυπνες επιλογές δαπανών και αποταμίευσης. Εν ολίγοις, κάνε τα λόγια σου πράξη και φρόντισε να είσαι συνεπής. Η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά, είναι μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο. Αλλά αν καταβάλλεις προσπάθεια και επικοινωνείς συνεχώς ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τα χρήματα, θα ενσταλάξεις καλές συνήθειες που μόνο καλό μπορεί να κάνουν στα παιδιά σου.