ΠΑΙΔΙ

Πώς δεν θα μεγαλώσεις ένα κακομαθημένο παιδί

iStock

Ενώ κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι πάντα ευτυχισμένο, καλό είναι επίσης να σκέφτεται πώς μπορεί να μεγαλώσει έναν ευγενικό και συμπονετικό άνθρωπο με κατανόηση. Υπάρχει άραγε τρόπος για αυτή την ιδανική ισορροπία;

Οι υποχωρητικοί γονείς και τα κακομαθημένα παιδιά 

Οι γονείς μπορεί να υποχωρούν απέναντι στα παιδιά τους για πολλούς και συνήθως καλοπροαίρετους λόγους. Σου αρέσει να ευχαριστείς το παιδί σου και να δημιουργείς χαρούμενες αναμνήσεις. Θέλεις οι βόλτες στα μαγαζιά και στα εστιατόρια, να είναι ευχάριστες και χωρίς προβλήματα. Επιπλέον, το να υποχωρήσεις είναι πολύ πιο εύκολο, από το να πεις «όχι». Πολλοί γονείς αισθάνονται επίσης ένοχες, για το χρόνο που περνούν μακριά από τα παιδιά τους. Είναι κατανοητό. Όταν έχεις μόνο λίγες ώρες την ημέρα για να είσαι με το παιδί σου, δεν θέλεις να του χαλάσεις χατίρι.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να υποχωρείς απέναντι στο παιδί σου περιστασιακά, μπορεί άθελά σου να μεγαλώνεις ένα κακομαθημένο παιδί. Κι ενώ κάθε γονιός πρέπει να ενισχύει την καλή συμπεριφορά ενός παιδιού, πολύ συχνά τα πράγματα μπορεί να πάνε εντελώς λάθος. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι πραγματικά εννοούμε όταν μιλάμε για ένα «κακομαθημένο παιδί» και τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις στην πορεία.

Κακομαθημένο παιδί Pexels

Τι εννοούμε όταν μιλάμε για ένα κακομαθημένο παιδί;

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν υποτιμητικό όρο, που χρησιμοποιούμε για τα παιδιά που συμπεριφέρονται με εγωκεντρικό και ανώριμο τρόπο. Αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από τον τρόπο με τον οποίο έχουν ανατραφεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκύπτει από την αποτυχία των γονέων να επιβάλουν συνεπή, κατάλληλα για την ηλικία όρια. Επίσης πολλά κακομαθημένα παιδιά περιγράφονται ως «υπερβολικά», «εγωιστικά» και/ή «ναρκισσιστικά».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός κακομαθημένου παιδιού;

Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβεις εάν ένα παιδί είναι κακομαθημένο, μερικά από τα πιο κοινά σημάδια είναι:

  • Δυσκολία στο να ακούσει ή να δεχθεί το «όχι»
  • Δυσαρέσκεια με τα πράγματα που έχει
  • Ένα κακομαθημένο παιδί πιστεύει ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του
  • Συχνές εκρήξεις θυμού ή ακατάπαυστο κλάμα
  • Δυσκολία να ακολουθήσει κανόνες, καθώς πιστεύει ότι δεν ισχύουν για το ίδιο.

Πώς να μην μεγαλώσεις ένα κακομαθημένο παιδί

Μην απολογείσαι χωρίς λόγο

Η «συγγνώμη» έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην οικογενειακή ζωή. Αλλά δεν χρειάζεται να απολογείσαι στο παιδί σου, κάθε φορά που δεν ικανοποιείς οποιαδήποτε απαίτησή του. Είναι ωφέλιμο να συμπάσχεις με τις απογοητεύσεις του, καθώς αυτό δείχνει ότι σέβεσαι τα συναισθήματά του. Απλά προσπάθησε να μην το παρακάνεις. Πες κάτι όπως για παράδειγμα: «Ξέρω ότι είσαι λυπημένος που δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν είναι στο πρόγραμμα». Το να βοηθάς ένα παιδί να αποδεχθεί ότι δεν θα πάρει όλα όσα θέλει, είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής. 

Μην διαπραγματεύεσαι τους κανόνες

Σε ό,τι αφορά τους κανόνες, δεν πρέπει να υπάρχει διαφωνία ή συζήτηση. Οι ατελείωτες διαμάχες είναι άσκοπες, αφού το αποτέλεσμα είναι προκαθορισμένο. Τα παιδιά, έχουν το δικαίωμα να απογοητεύονται ή να στενοχωριούνται, αλλά δεν πρέπει να εμπλέκεσαι μαζί τους σε λεκτικά μπρος-πίσω. Πες απλά «το κάνουμε αυτό ως οικογένεια» και προχώρα.

Διαχειρίσου με ψυχραιμία τις συναισθηματικές του εκρήξεις

Σε κανέναν γονιό δεν αρέσει να αφήνει το παιδί του να διαμαρτύρεται με κάθε τρόπο. Αλλά η υποχώρηση είναι πολύ χειρότερη. Ο κύριος λόγος που ένα παιδί θα συνεχίσει να κλαίει και να φωνάζει, είναι ότι συνήθως με αυτόν τον τρόπο παίρνει κάθε φορά, αυτό που θέλει. Προσπάθησε να μην εμπλακείς στις συναισθηματικές αυτές εκρήξεις και θα σταματήσει.  Εάν είστε σπίτι, οι ειδικοί συμβουλεύουν πως το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αγνοήσεις, εφόσον φυσικά δεν κινδυνεύει να βλάψει τον εαυτό του ή τους άλλους. Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, μετακινηθείτε μαζί κάπου πιο ήρεμα. Όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να σε χειραγωγήσει, είναι λιγότερο πιθανό να δοκιμάσει την ίδια τακτική στο μέλλον.

Η χαμένη τέχνη της υπομονής

Τα κακομαθημένα παιδιά αισθάνονται ότι δικαιούνται όχι μόνο να αποκτήσουν τα πράγματα που θέλουν, αλλά να τα αποκτήσουν και άμεσα. Τα social media και η εξοικείωση που έχουν πλέον τα παιδιά με την τεχνολογία, συχνά τα κάνει να αναπτύσσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Και επειδή πολλά από αυτά τα αιτήματα τους, τα κάνουν χαρούμενα πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, οι γονείς συχνά τείνουν να λένε «ναι» πιο συχνά από όσο θα έπρεπε. Αλλά αυτό δε βοηθάει κανένα παιδί να μάθει να είναι υπομονετικό. Η άρνηση ή τουλάχιστον η αποχή, βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, ενώ παράλληλα μαθαίνουν να εκτιμούν ουσιαστικά, οτιδήποτε κερδίζουν ή τους χαρίζουν.

Ενθάρρυνση αντί για δώρα

Ένα παιδί που δέχεται δώρα για κάθε μικρό του επίτευγμα, θα αρχίσει να χάνει εύκολα το ενδιαφέρον του και μπορεί να σταματήσει να προσπαθεί όταν κάτι απαιτεί περισσότερη προσπάθεια εκ μέρους του. Αντίθετα, όταν ενθαρρύνεις λεκτικά ένα παιδί, θα τονώσεις πολύ περισσότερο τα κίνητρά του. Είναι επίσης υπέροχο για την αυτοεκτίμησή τους. Φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να θέλεις να επιβραβεύσεις το παιδί σου, κάνοντας του ένα χατίρι. Αρκεί να μην το αντιμετωπίσεις ως ανταμοιβή. Αν για παράδειγμα, το αφήσεις να διαλέξει πού θα πάτε για φαγητό, είναι μια περίπτωση win-win.