ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Μου έχουν πει ότι δεν με παίρνουν σε δουλειά επειδή έχω παιδιά»

24 MEDIA Φραντζέσκα Γιαϊτζογλου Watkinson

Στην κοπή της πίτας της θεατρικής παράστασης Ποντικοπαγίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, βρέθηκαν οι κάμερες των ψυχαγωγικών εκπομπών. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, που είναι μία εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης, παραχώρησε δηλώσεις και μεταξύ άλλων απάντησε για την απουσία της από τη μυθοπλασία στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια.

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αποκάλυψε μεταξύ άλλων, μία δικαιολογία που της έχουν πει για το γεγονός ότι δεν δέχεται προτάσεις για τηλεοπτικές δουλειές. Η δικαιολογία αυτή, την οποία η ηθοποιός χαρακτήρισε «ρατσιστική» είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο σεξισμός συνεχίζει να βασιλεύει στη χώρα μας.

«Μπορεί να είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είμαστε πάρα πολλοί συνάδελφοι, παρ’ όλα αυτά γίνονται πάρα πολλές δουλειές. Δεν ξέρω. Δε μπορώ να έχω μια σαφή απάντηση γιατί δεν μπορώ να αποδείξω μια θεωρία που μπορεί να έχω εγώ στο μυαλό μου. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι όλη μου τη ζωή, γνωρίζουν ότι είμαι διαθέσιμη για να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω», ανέφερε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου αρχικά, όπως θα δεις στο παρακάτω απόσπασμα από την εκπομπή Happy Day.

«Έχω ακούσει μία πολύ άσχημη δικαιολογία. Μου έχουν πει ότι έχω παιδιά και μπορεί να μην είμαι διαθέσιμη χρονικά. Κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ ρατσιστικό γιατί δεν νομίζω ότι έχουν κάνει την ίδια δήλωση σε κάποιον άντρα», αποκάλυψε στη συνέχεια η ηθοποιός.

«Δεν είναι αυτή ατάκα να πεις σε έναν άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι δουλεύει με τα παιδιά του από την κούνια. Δεν σταμάτησα ποτέ να δουλεύω. Δούλευα μέχρι εννέα μηνών και ξεκίνησα πάλι με το που σαράντησαν τα παιδιά μου. Οπότε, δεν νομίζω ότι αυτός είναι ανασταλτικός παράγοντας», πρόσθεσε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

Αν έχεις έστω και μία φορά ακούσει σε συνέντευξη για δουλειά ερωτήσεις σχετικά με την οικογενειακή σου κατάσταση και τα σχέδιά σου για απόκτηση παιδιών στο μέλλον μπορείς να ταυτιστείς ελεύθερα.

Οι διακρίσεις λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας είναι άμεσες διακρίσεις λόγω φύλλου στην αγορά εργασίας και μάλιστα πλήτουν αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες που είναι κι αυτές που μπορούν να κυοφορήσουν, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο το κέντρο για τα έμφυλα δικαιώματα και την ισότητα, Διοτίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 3896, ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί πρόσληψη λόγω του ότι η υποψήφια εργαζόμενη είναι έγκυος ή είναι μητέρα». Ωστόσο, όπως κατάλαβες μέσα από τις δηλώσεις της Πηνελόπης Αναστασοπούλου ή ίσως κι από τη δική σου εμπειρία, τέτοιες διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται.