ΠΑΙΔΙ

Παιδιά και οθόνες: Οι κίνδυνοι και συμβουλές για να ξεκολλήσουν

Pexels

Πόσο χρόνο αφιερώνει το παιδί σου παρακολουθώντας τηλεόραση ή ταινίες, παίζοντας με το smartphone ή τον υπολογιστή ή απολαμβάνοντας βιντεοπαιχνίδια; Αν και κάποιος χρόνος μπροστά από οθόνες, μπορεί να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, είναι εύκολο να το παρακάνουν.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει τη χρήση οθονών από παιδιά κάτω των 2 ετών και συνιστά τον περιορισμό του χρόνου που περνούν τα μεγαλύτερα παιδιά μπροστά σε οθόνες, σε όχι περισσότερο από μία ή δύο ώρες την ημέρα.

Παιδιά και οθόνες Pexels

Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να συνδεθεί με:

 • Παχυσαρκία

Όσο περισσότερη τηλεόραση και βίντεο παρακολουθεί ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρο. Η ύπαρξη τηλεόρασης ή άλλων ηλεκτρονικών οθονών στην κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού, αυξάνει και αυτόν τον κίνδυνο. Τα παιδιά μπορούν επίσης να αναπτύξουν όρεξη για πρόχειρο φαγητό που προωθείται στις διαφημίσεις, καθώς και να τρώνε υπερβολικά, ενώ παρακολουθούν τηλεόραση.

 • Ακανόνιστος ύπνος

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν τα παιδιά μπροστά από οθόνες, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν ή ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου. Η απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε κόπωση και αυξημένη κατανάλωση σνακ.

 • Προβλήματα συμπεριφοράς

Οι μαθητές δημοτικού που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή smartphone, είναι πιο πιθανό να έχουν συναισθηματικά, κοινωνικά και προβλήματα προσοχής. Επίσης, η έκθεση σε βιντεοπαιχνίδια συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα προβλημάτων διάσπασης προσοχής στα παιδιά.

 • Μειωμένες σχολικές επιδόσεις

Οι μαθητές του δημοτικού που έχουν τηλεοράσεις ή άλλες οθόνες στην κρεβατοκάμαρά τους, τείνουν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στο σχολείο.

 • Ανοχή στη βία

Η υπερβολική έκθεση στη βία από τηλεοπτικά προγράμματα ή βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να απευαισθητοποιήσει τα παιδιά απέναντι στη βία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μάθουν να αποδέχονται τη βίαιη συμπεριφορά ως φυσιολογικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

 • Λιγότερος χρόνος για παιχνίδι

Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε οθόνες, αφήνει λιγότερο χρόνο για ενεργό, δημιουργικό παιχνίδι.

Απλά βήματα για να μειώσουν τα παιδιά τον χρόνο μπροστά από οθόνες

Ο συνολικός χρόνος που περνάει το παιδί σου, μπροστά από οθόνες, μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι φαντάζεσαι. Προσπάθησε να παρατηρήσεις τις συνήθειές του και μίλησε του, για τη σημασία του να κάθεται λιγότερο και να κινείται περισσότερο. Επίσης, μπορείς να βάλεις κανόνες για το χρόνο που περνά μπροστά σε οθόνες και να του εξηγήσεις τις συνέπειες της παράβασής τους.

 • Κλείσε την τηλεόραση

Αν η τηλεόραση είναι ενεργοποιημένη, ακόμα κι αν παίζει απλά στο φόντο, είναι πιθανό να τραβήξει την προσοχή του παιδιού σου. Εάν δεν παρακολουθείς ενεργά κάτι συγκεκριμένο, απενεργοποιήσέ την.

 • Κράτα τηλεοράσεις, smartphone και υπολογιστές έξω από την κρεβατοκάμαρα

Τα παιδιά που έχουν ηλεκτρονικά στην κρεβατοκάμαρά τους, περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, από τα παιδιά που δεν τα έχουν στην κρεβατοκάμαρά τους. Παρακολούθησε το χρόνο που περνά το παιδί σου μπροστά από οθόνες και τους ιστότοπους που επισκέπτεται, κρατώντας τηλεοράσεις και υπολογιστές σε κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι.

 • Όχι στο φαγητό μπροστά σε οθόνη

Επιτρέποντας στο παιδί να φάει ή να τσιμπολογήσει μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές, αυξάνει τον χρόνο που περνά μπροστά από οθόνες. Η συνήθεια ενθαρρύνει επίσης το ανόητο μασούλισμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για να μειώσουν τα παιδιά το χρόνο μπροστά από οθόνες

 • Έλεγξε τι βλέπει το παιδί σου

Αντί να κάνεις ατελείωτο ζάπινγκ, αναζήτησε ποιοτικά προγράμματα. Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου στην τηλεόραση και τους υπολογιστές που έχει πρόσβαση το παιδί. Κάνε προεπισκόπηση βιντεοπαιχνιδιών και εφαρμογών smartphone, πριν επιτρέψεις στο παιδί σου να παίξει.

 • Παρακολουθήστε παρέα

Όποτε είναι δυνατόν, παρακολουθήστε μαζί τηλεοπτικά προγράμματα, συζητώντας γι’ αυτό που βλέπετε, όπως οικογενειακές αξίες, βία ή κατάχρηση ναρκωτικών. Εξήγησέ του γενικά, πως το ότι βλέπει κάτι στην τηλεόραση δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό.

 

 • Μην υποτιμάς τον ενεργό χρόνο παρακολούθησης   

Ο χρόνος μπροστά από την οθόνη, δεν σημαίνει απαραίτητα και καθιστική ζωή. Προτίμησε βιντεοπαιχνίδια που ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από οθόνες, ωστόσο, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μερικοί νέοι κανόνες και σταθερές, μικρές αλλαγές στη ρουτίνα τους μπορεί να είναι αρκετές.