ΥΓΕΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Αύξηση κρουσμάτων σε μικρά παιδιά – Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα

Unsplash

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, τα οποία έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ημέρες σε Ευρώπη και Αμερική. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ ο ΕΟΔΥ ενημερώνει για τα πιο κοινά συμπτώματα της επικίνδυνης λοίμωξης που εμφανίζεται σε παιδιά.

Οξεία ηπατίτιδα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε). Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 ή και αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη. Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Σε εγρήγορση οι αρχές στην Ελλάδα για την oξεία ηπατίτιδα

Σε εγρήγορση καλούνται οι κλινικοί γιατροί της Ελλάδας, με αφορμή τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στη Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι στη χώρα μας μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά. Ωστόσο, καλεί τους γιατρούς να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία. Σε τέτοια περίπτωση να ενημερώνουν άμεσα τον Οργανισμό.

Κάθε φορά που παρατηρείται αύξηση σε ασυνήθιστες περιπτώσεις πάνω από το αναμενόμενο, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία αναλαμβάνουν δράση κάνοντας επιδημιολογικές δοκιμές και αναλύσεις. Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν αυτήν την αρχική υπόθεση και θα λάβουν λεπτομερή ιστορικά έκθεσης για τις περιπτώσεις, καθώς και θα κάνουν εκτεταμένες εργαστηριακές δοκιμές. Όλα αυτά θα τυποποιηθούν για να συλλέγουν ομοιόμορφες πληροφορίες.

Πιθανή σύνδεση με long covid

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε). Η αιτιολογία, σύμφωνα με τις πρώτες θεωρίες, των περιστατικών μπορεί να συνδέεται με κάποιον αδενοϊό, καθώς ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός σε κάποια από αυτά τα περιστατικά. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long covid. Μερικά από τα παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου. Μια άλλη θεωρία είναι η πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών εξαιτίας του lockdown. Αυτή τη στιγμή όλα ερευνώνται.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με οξεία ηπατίτιδα:

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα που πρέπει να προβληματίσουν γονείς και ιατρούς είναι

  • ίκτερος
  • αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  • κνησμό στο σώμα
  • πυρετός
  • ναυτία
  • πόνο στην κοιλιακή χώρα