ΥΓΕΙΑ

Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο προστατεύεσαι από τον Covid-19

Pexels

Οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά συχνά, έχουν κάπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19. Oι φακοί επαφής από την άλλη, δεν παρέχουν κάποια επιπρόσθετη προστασία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα, μιας νέας μεγάλης βρετανικής επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των ματιών ως εισόδου του κορονοϊού στο σώμα.

 

15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από τον Covid-19

Φοράς γυαλιά; Τότε μάλλον κινδυνεύεις λιγότερο από τον Covid-19 Pexels

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άντριου Χέιγουορθ του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για 19.166 ανθρώπους. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες κινδύνου, η ανάλυση σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει 15% μικρότερος κίνδυνος μόλυνσης από κορονοϊό για όσους φορούν πάντα γυαλιά, σε σχέση με όσους δεν φορούν ποτέ.

Η προστατευτική δράση των γυαλιών είναι μειωμένη σε εκείνους που δήλωσαν ότι τα γυαλιά τούς εμποδίζουν να φορούν καλά τη μάσκα, ενώ δεν βρέθηκε κανένα προστατευτικό όφελος για όσους χρησιμοποιούν τακτικά φακούς επαφής.

Γιατί κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid-19 όσοι φοράνε γυαλιά;

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο κορονοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν και τα μάτια χρησιμοποιώντας τα ως πύλη εισόδου στον άνθρωπο. Είναι ασαφές, ωστόσο, σε ποιο ποσοστό οι μολύνσεις γίνονται μέσω αυτής της οδού.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτης Κινέζων επιστημόνων, το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό που φοράνε γυαλιά καθημερινά, είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό. Πράγμα που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από Covid-19.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας JAMA Ophthalmology, ανέλυσαν στοιχεία για 276 ασθενείς με Covid-19 και με μέση ηλικία 51 ετών ενός νοσοκομείου της επαρχίας Χουμπέι. Βρήκαν ότι μόνο το 6% των ασθενών φορούσαν γυαλιά μυωπίας και όχι φακούς επαφής. Tο ποσοστό των ατόμων με μυωπία στην επαρχία έφθανε το 31,5% σε παλαιότερη έρευνα, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι μύωπες είναι τουλάχιστον 27% διεθνώς.

Οι συστάσεις των υγειονομικών αρχών σε όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο:

  • μάσκες
  • τήρηση αποστάσεων
  • πλύσιμο χεριών.

Το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια πιθανώς επιτρέπει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.