ΠΑΙΔΙ

Μεγαλώνοντας παιδιά με ουδέτερο φύλο: Ούτε ροζ, ούτε μπλε

Pexels

Όλο και περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ουδέτερα ως προς το φύλο. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό είναι και πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;

Η πιο κοινή ερώτηση που ακούει συνεχώς μια έγκυος είναι «αγόρι ή κορίτσι;». Κάποιοι αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την εποχή των πάρτι αποκάλυψης φύλου και των ροζ ή μπλε baby shower, για να μεγαλώσουν το παιδί τους με ουδέτερο φύλο. Διασημότητες όπως η Kate Hudson και η Angelina Jolie, έχουν εκφράσει δημόσια, την υποστήριξή τους για την ανατροφή των παιδιών τους πέρα ​​από τα στερεότυπα του φύλου. Την ίδια στιγμή, η Σουηδία έχει ενσωματώσει ακόμη και την ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία “hen” στη γλώσσα για να αντιμετωπίσει τη συμπερίληψη.

Στις ΗΠΑ, πολιτείες όπως Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ, Όρεγκον και οι πόλεις όπως Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, δίνουν στους νέους γονείς την επιλογή να επισημαίνουν το φύλο του παιδιού, ως «Χ» στα πιστοποιητικά γέννησης.

Ενώ οι υποστηρικτές της γονικής μέριμνας με ουδέτερο φύλο, δίνουν έμφαση στην προσωπική ταυτότητα του παιδιού, άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά και να τους υποβάλει σε κοινωνικές συγκρούσεις. Για να κατανοήσουμε πώς η ουδέτερη ως προς το φύλο γονική μέριμνα, μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη βάση της και το πώς εφαρμόζεται.

Μεγαλώνοντας παιδιά με ουδέτερο φύλο Pexels

Τι ακριβώς σημαίνει να μεγαλώνεις ένα παιδί με ουδέτερο φύλο;

Η γονική μέριμνα ουδέτερη ως προς το φύλο, μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Ορισμένες αυστηρότερες εφαρμογές αυτού του στυλ ανατροφής, μπορούν να κρατήσουν το φύλο του παιδιού κρυφό από τον έξω κόσμο, έως ότου το παιδί είναι έτοιμο να ταυτιστεί ως αρσενικό, θηλυκό ή μη δυαδικό. Άλλες προσεγγίσεις, δεν θεωρούν κυριολεκτικά το ουδέτερο φύλο, αντίθετα εκθέτουν το παιδί τους σε παιχνίδια, ρούχα και δραστηριότητες που ξεπερνούν τις γραμμές του φύλου.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς που αποφασίζουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με ουδέτερο φύλο, προσπαθούν να τους δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία και εφόδια για να είναι ευτυχισμένα, ανεξάρτητα από το τι λέει η κοινωνία ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν.

Πότε πρέπει να γίνει η αρχή;

Ακόμα και σε μια ηλικία που τα μωρά δεν έχουν καθόλου δευτερεύοντα χαρακτηριστικά φύλου προσπαθούμε να τους βάλουμε ετικέτες, να τα ταξινομήσουμε και να τα επιφορτίσουμε με προσδοκίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται και αυτό που υποτίθεται ότι είναι.

Η ανατροφή με ουδέτερο φύλο συνήθως ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα. Είτε πρόκειται για την επιλογή του χρώματος στο παιδικό δωμάτιο, είτε για την επιλογή παιχνιδιών, βιβλίων, ρούχων, ακόμα και του ονόματος του παιδιού. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς συμπεριφέρονται στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Η ανατροφή με ουδέτερο φύλο, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, πιο επιτυχημένη όταν οι γονείς προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Το σημαντικό είναι να μην περιορίζονται οι επιλογές των παιδιών, ακόμα και στα πιο απλά και καθημερινά πράγματα. Το λεξιλόγιο και ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά, είναι επίσης πολύτιμο στοιχείο για την ανατροφή των παιδιών με ουδέτερο φύλο.

Βοηθώντας τα παιδιά με ουδέτερο φύλο να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η κοινωνική πίεση για αναγνώριση με βάση το φύλο δυναμώνει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σχολείο, συχνά έρχεται σε αντίθεση με τις ουδέτερες ως προς το φύλο αξίες. Η ανησυχία του εκφοβισμού, ειδικότερα, αποτρέπει πολλούς γονείς από αυτή τη νοοτροπία μόλις τα παιδιά τους φτάσουν στη σχολική ηλικία.

Οι ειδικοί, συχνά προτείνουν στρατηγικές παιχνιδιών ρόλων για την εκτόνωση μιας κατάστασης εκφοβισμού, καθώς είναι ένας τρόπος να νιώσουν ότι έχουν τον έλεγχο όταν έρχονται αντιμέτωπα με φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με βάση τον τρόπο ανατροφής τους.

Η επίδραση στην προσωπικότητα και τη σεξουαλικότητα του παιδιού

Η ουδέτερη ως προς το φύλο ανατροφή, απαιτεί την κατανόηση των συνεπειών των προκαταλήψεων φύλου, όπως και το ότι επηρεάζουν τόσο τα κορίτσια, όσο και τα αγόρια.

Για παράδειγμα, είναι καλό για όλους τους ανθρώπους να φροντίζουν και να νοιάζονται τους γύρω τους. Το πρόβλημα ξεκινά, όταν οι αξίες αυτές ενσταλάζονται κατ’ αποκλειστικότητα στα κορίτσια. Αντίστοιχα είναι καλό όλοι να μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, χωρίς αυτό να δείχνει αδυναμία.

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί μια σημαντική στροφή στον τομέα των παιχνιδιών, που διατίθενται στο εμπόριο για κορίτσια. Αυτά τα παιχνίδια στοχεύουν να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα των φύλων και να ενδυναμώσουν τα κορίτσια να εξερευνήσουν πιο τεχνικά, παραδοσιακά «αγορίστικα» ενδιαφέροντα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα άρρητο ταμπού που εμποδίζει την εμπορία παραδοσιακά «κοριτσίστικων» παιχνιδιών στα αγόρια. Όταν ένα αγόρι ξεφεύγει από στερεότυπες, αντρικές συμπεριφορές -παίζοντας με κούκλες, φορώντας φορέματα ή κάτι παρόμοιο- συχνά αντιμετωπίζεται με ομοφοβική ρητορική. Ωστόσο, μια μελέτη στο περιοδικό Pediatrics, διαπίστωσε ότι περίπου το 85% των παιδιών που δεν συμμορφώνονται με το φύλο, αναγνωρίζονται ως ετεροφυλόφιλα μέχρι την ενηλικίωση.

Απλώς επειδή δεν το βλέπεις στην τηλεόραση ή απλώς επειδή δεν συζητιέται πολύ, δεν σημαίνει ότι το παιδί κάνει κάτι λάθος.

Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε όλοι από την ανατροφή των παιδιών με ουδέτερο φύλο;

Η ουδέτερη ως προς το φύλο γονική μέριμνα, με οποιονδήποτε τρόπο και αν εκφράζεται, έχει έναν κοινό στόχο: Να δημιουργήσει μια κοσμοθεωρία που δεν επιτρέπει στις κοινωνικές προσδοκίες να υπαγορεύουν ποιο μπορεί να είναι ένα παιδί. Έχει να κάνει με συνειδητές γονικές επιλογές που δεν απομονώνουν ένα παιδί σε ένα «ροζ» ή «μπλε» δρόμο.

Ακόμα κι αν ένα παιδί επιλέγει χόμπι και παιχνίδια που η κοινωνία αναμένει από το φύλο του, είναι σημαντικό να απομακρυνθεί από επιλογές που αναπαράγουν τοξικά στερεότυπα και οι γονείς να συζητήσουν μαζί του καθώς μεγαλώνει τα κίνητρά πίσω από τέτοιου είδους παιχνίδια.

Τελικά, η ουδέτερη ως προς το φύλο ανατροφή παιδιών, είναι ένα στυλ που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι οι γονείς σε κάποιο επίπεδο.

Ναι, αντιστρατεύεται τα στερεότυπα των φύλων, αλλά ο στόχος είναι πάντα, να αποκτήσει κάθε παιδί δεξιότητες και θετικά χαρακτηριστικά. Επικεντρώνεται περισσότερο στο τι μπορεί να κάνει κάθε παιδί ολοκληρωμένο και ευτυχισμένο άνθρωπο, πέρα από στερεότυπα και κοινωνικά φορεμένους ρόλους.