ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Μαρία Ηλιάκη: Μιλάει για το άγχος αποχωρισμού της κόρης της και δίνει κουράγιο στις υπόλοιπες μαμάδες

Instgram.com/marakiiliaki/

Τα παιδιά, ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε μικρές ηλικίες, είναι σαν τους δάσκαλους. Καθημερινά έχουν να σου μάθουν κάτι καινούργιο, ενώ συχνά σού θέτουν tasks και προβλήματα για τα οποία πρέπει να αναζητήσεις και να βρεις τη σωστή λύση. Από την άλλη, στο θρανίο του μαθητή κάθονται οι μαμάδες, οι οποίες αποκτούν νέες εμπειρίες καθημερινά στο πλευρό των παιδιών τους.

Ανάμεσα σε αυτά τα tasks και προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν οι μαμάδες είναι, φυσικά, το κλάμα των παιδιών. Αυτό το τελευταίο αποτελεί ένδειξη ταραχής και δυσφορίας. Έπειτα από έναν χρόνο στο πλευρό της μικρής της κόρης, Κατερίνας, λοιπόν, η Μαρία Ηλιάκη έμαθε τι πάει να πει άγχος αποχωρισμού των παιδιών. Η ίδια εκμυστηρεύτηκε την εμπειρία της μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Η Μαρία Ηλιάκη μιλάει για το άγχος αποχωρισμού της κόρης της

Πιο συγκεκριμένα, η παρουσιάστρια μέσα από ένα βίντεο στα stories του προσωπικού της λογαριασμού στο Instagram μοιράστηκε με τους ακολούθους της, την νέα περίοδο που διανύει στο πλευρό της κόρης της. Η μικρή Κατερίνα βάζει τα κλάματα κάθε φορά που βλέπει τη μαμά της να φεύγει, μας λέει η Μαρία Ηλιάκη. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει στην ηλικία που βρίσκεται.

«Εμείς τώρα περνάμε την περίοδο “Θέλω μόνο τη μαμά μου”. Τύπου κατεβάζω τα σκουπίδια, κλαίει, πλαντάζει. Λες και θα πάω μετανάστρια στην Αυστραλία και θα λείψω 20 χρόνια. Πάω να πάρω κάτι από το ταχυδρομείο κάτω, σπαράζει» , ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ηλιάκη, περιγράφοντας τη νέα της καθημερινότητα, η οποία συνοδεύεται από μπόλικο, μωρουδιακό κλάμα.

«Μπήκα, λοιπόν, και εγώ και διάβασα ότι το παθαίνουν αυτό αυτούς τους μήνες τα παιδιά και ότι είναι το άγχος του αποχωρισμού από τη μαμά. Ότι πρέπει η μαμά να εξηγεί. Και κάθομαι κι εγώ και εξηγώ. “Αγάπη μου, τώρα η μαμά θα κατεβάσει τα σκουπίδια. Aγάπη μου, τώρα η μαμά θα λείψει πέντε λεπτά και θα γυρίσει. Aγάπη μου, τώρα η μαμά θα πάει να κάνει το πιπί της. Δεν… “Μαμά”. Όλη την ώρα “Μαμά”. “Μαμά” και κλάμα. Αυτό. Φαντάζομαι ότι κάποιες το ξέρετε. Κάποιες θα το μάθετε», κατέληξε η παρουσιάστρια κάνοντας αναφορά στο άγχος του αποχωρισμού, στο οποίο οφείλεται το συχνό κλάμα της κόρης της.

Τι είναι το άγχος του αποχωρισμού

Το άγχος αποχωρισμού είναι το αναπτυξιακό στάδιο στη διάρκεια του οποίου, το παιδί αισθάνεται άγχος όταν αποχωρίζεται τον άνθρωπο που το φροντίζει. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ο φροντιστής απομακρύνεται και εξαφανίζεται από το οπτικό του πεδίο ή το προσέχει κάποιος άλλος, έστω και αν ο φροντιστής βρίσκεται στο διπλανό δωμάτιο, το παιδί αναστατώνεται και κλαίει. Το άγχος αποχωρισμού εκδηλώνεται σε παιδιά 10 με 18 μηνών. Ωστόσο, μπορεί να συνεχίσει να εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών.