ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Μαρία Ηλιάκη: Μιλάει για τη μοναδικότητα της μητρότητας. «Δεν υπάρχει οδηγός του καλού γονιού»

Instagram.com/marakiiliaki

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Μαρία Ηλιάκη έχει μιλήσει για τη μητρότητα «έξω από τα δόντια». Η γέννηση της κόρης της τον Μάιο του 2021 έγινε ταυτόχρονα η αφορμή για την ίδια, ώστε να μιλάει δημόσια για τη δική της εμπειρία με λόγια αληθινά και ξεκάθαρα. Μακριά και πέρα από τον «ιδεατό» κόσμο της μητρότητας, όπως τον επιβάλλουν η κοινωνία, ο περίγυρος και τα social media.

Η Μαρία Ηλιάκη, λοιπόν, έχει μιλήσει για τα αδιάκριτα, άκομψα και χωρίς ενσυναίσθηση σχόλια που άκουσε, τότε που η εγκυμοσύνη της έγινε ευρέως γνωστή. Έχει αποκαλύψει τις δύσκολες στιγμές της δικής της εγκυμοσύνης. Αυτές που συνήθως (και συστηματικά) αποκρύπτονται στον δημόσιο λόγο. Έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις σε άκομψα και αδιάκριτα σχόλια για τον δημόσιο θηλασμό της κόρης της.

Αυτήν τη φορά, παίρνει τον λόγο μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και μιλάει για τη μοναδικότητα της κάθε μητρότητας. Ένα ταξίδι που δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με άλλα, αλλά ούτε και να αποτελεί κριτήριο «ικανότητας» μίας μαμάς, ενός γονιού.

Η Μαρία Ηλιάκη μιλάει για το ένστικτο και την εμπειρία που πλάθουν έναν καλό γονιό. «Δεν υπάρχει Οδηγός Του Καλού Γονιού»

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από μία τρυφερή φωτογραφία που κρατάει στην αγκαλιά της τη μικρή της κόρη, η Μαρία Ηλιάκη έστειλε τα πιο σπουδαία μηνύματα που κάθε μαμά οφείλει να ακούσει και κυρίως να λάβει υπόψιν της.

«Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι. Δεν υπάρχει Οδηγός Του Καλού Γονιού. Υπάρχει, όμως, το ένστικτο και αργότερα η εμπειρία που είναι πολύ σπουδαίος δάσκαλος. Αν έχεις γίνει γονιός για πρώτη φορά προσπάθησε να μην ασκείς μεγάλη πίεση στον εαυτό σου…είναι πολλά αυτά που θα ακούσεις, πολλές οι γνώμες και ακόμη περισσότερες οι συμβουλές», ανέφερε στην αρχή η Μαρία Ηλιάκη που επεσήμανε ολόσωστα τη διαφορετικότητα κάθε μητρότητας. Κάθε γυναίκα θα πρέπει να χαράξει το δικό της, μοναδικό μητρικό ταξίδι και να μην επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

«Τα προγράμματα των άλλων είναι υπέροχα. Μπορεί όμως να μην ταιριάζουν σε σένα και το μωρό σου. Και να θυμάσαι πως αν νιώσεις ένα βάρος να σε λυγίζει γιατί είναι όλα πρωτόγνωρα και δύσκολα στην αρχή…πάρε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου…κλάψε φώναξε ζητά βοήθεια κ να είσαι πάντα επιεικής με σένα.. Πες «χρειάζομαι ένα λεπτό» και πάρτο! Θυμήσου ότι είσαι άνθρωπος και κανείς ό,τι καλύτερο μπορείς», κατέληξε η Μαρία Ηλιάκη που συμβούλευσε τις νέες μαμάδες να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους.