ΥΓΕΙΑ

Καρδιοπάθειες και εγκυμοσύνη: Τα πράγματα που κάθε έγκυος πρέπει να ξέρει

Unsplash

Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων και ζητημάτων που μπορεί να απειλήσουν τόσο τη δική σου ζωή όσο και του εμβρύου.

Καρδιοπάθειες και εγκυμοσύνη: Πώς συνδέονται 

Η εγκυμοσύνη είναι σαν ένα φυσικό τεστ κοπώσεως για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα της γυναίκας. Μπορεί να σημαίνει σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για τον τοκετό που πλησιάζει, αλλά και να προκαλέσει σοβαρές, μακροχρόνιες επιπλοκές στη μητέρα. Ακόμη και υγιείς μητέρες μπορεί να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης.

Καρδιοπάθειες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει κάθε έγκυος να γνωρίζει Pexels

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος μιας γυναίκας συνήθως αυξάνεται από 30% σε 50%. Όλα αυτά προκειμένου να παρέχουν τροφή στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο, καθώς αυξάνεται ο όγκος του αίματος, αυξάνεται και η ποσότητα της εργασίας που πρέπει να εκτελέσει η καρδιά. Η καρδιά μιας εγκύου πρέπει να καταβάλει διπλάσια προσπάθεια για να κυκλοφορήσει ο αυξημένος όγκος αίματος.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αλλάξουν δραστικά, ασκώντας επιπλέον πίεση στον καρδιακό μυ. Μετά τη γέννηση του μωρού, ο καρδιακός μυς μπορεί να πιεστεί,  καθώς ο επιπλέον όγκος επιστρέφει στην κυκλοφορία από τον πλακούντα και επαναρροφάται από το σώμα.

Οι γυναίκες με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση της κατάστασής τους και να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, καθώς και μετά τον τοκετό. Οι καρδιακές επιπλοκές μπορεί να εκδηλωθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή εντός ενός έτους μετά από μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Καρδιοπάθειες και εγκυμοσύνη:  Τι πρέπει να προσέχει η γυναίκα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη;

Η περίοδος της κύησης είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά και προσδοκία για την μελλοντική μητέρα. Υπάρχουν όμως κάποιες πληροφορίες απαραίτητες για τη φροντίδα της μητέρας, που τα τελευταία χρόνια είναι – όλο και συχνότερα – μεγαλύτερη σε ηλικία.

Σύμφωνα με την Αλεξάνδρα Φρογουδάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ. Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, το πιο σημαντικό είναι η ενημέρωση των γυναικών με ιστορικό οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου. Όπως σημειώνει η ίδια μιλώντας στο ΑΠΕ, πριν αποφασίσουν την εγκυμοσύνη πρέπει να μιλήσουν με τον καρδιολόγο τους, ο οποίος είτε θα τις παραπέμψει για περαιτέρω διερεύνηση είτε θα δώσει το πράσινο φως για την μελλοντική εγκυμοσύνη.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες για καρδιαγγειακή νόσο όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, αυξημένη χοληστερόλη, κάπνισμα και οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Καρδιοπάθειες και εξωσωματική

Τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ίδια η διαδικασία δημιουργεί κάποιες αλλαγές στην καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή λειτουργία ανάλογα με το πρωτόκολλο διέγερσης των ωοθηκών που συνήθως είναι πολύ μικρές και περνούν απαρατήρητες. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε γυναίκες χωρίς προηγούμενο καρδιολογικό ιστορικό είναι:

  • υπέρταση κύησης
  • σακχαρώδης διαβήτης κύησης
  • προεκλαμψία/εκλαμψία
  • ελλιποβαρές νεογνό
  • καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη του νεογνού
  • θνησιγενές νεογνό

Όλες οι παραπάνω επιπλοκές αντανακλούν την αδυναμία των αγγείων του πλακούντα να ανταπεξέλθουν στην εγκυμοσύνη. Αποτελούν σήμα κινδύνου για την μελλοντική καρδιαγγειακή υγεία της γυναίκας. Έτσι στα σύγχρονα καρδιολογικά ιατρεία λαμβάνεται και το μαιευτικό ιστορικό των γυναικών.

Σε περίπτωση επιπλοκών της κύησης θα πρέπει να τροποποιηθούν οι παράγοντες κινδύνου άμεσα μετά την κύηση: Έλεγχος αρτηριακής πίεσης, ρύθμιση σακχάρου και χοληστερόλης, διακοπή καπνίσματος, άσκηση και απώλεια βάρους αν χρειάζεται, υγιεινή διατροφή. Η παρακολούθηση μετά την κύηση από καρδιολόγο καθορίζεται κατά περίπτωση.