ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Επιστήμονες ερευνούν πώς μια εγκυμοσύνη θα είναι πολύ πιθανή και στα 50

Pexels

Κάθε γυναίκα γεννιέται με ωάρια, τα οποία «φθείρονται» με την πάροδο του χρόνου. Διαδικασία που καθιστά πιο δύσκολη τη γονιμοποίηση των γηραιότερων ωαρίων. Χαρακτηριστικά, η μέση 20χρονη έχει 80% πιθανότητες να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο σε ένα χρόνο. Η μέση 40χρονη έχει τις μισές πιθανότητες. Κάθε χρόνο καταγράφονται και περιπτώσεις 50χρονων γυναικών που μένουν έγκυες, με φυσικό τρόπο. Δεν είναι πολλές. Εν τούτοις, υπάρχουν. Ενδέχεται να αυξηθούν κατά πολύ, την προσεχή δεκαετία.

Έρευνα που γίνεται στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έχει ως στόχο να αντιστρέψει τη «φθορά», με αντιικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με HIV. Το συγκεκριμένο φάρμακο εμποδίζει τη γενετική βλάβη, κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης ενός ωαρίου, μέρη του DNA του μπορούν να αρχίσουν να επιτίθενται σε άλλες περιοχές με παρόμοιο τρόπο και αυτό να οδηγήσει στην αναπαραγωγή ιών. Για να σταματήσει αυτό, επιστήμονες θεωρούν ότι ένα αντιικό που ονομάζεται «αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού IHV» και χρησιμοποιείται για την πρόληψη της βλάβης του DNA σε ιογενείς λοιμώξεις, θα μπορούσε να βοηθήσει.

Στην παρούσα φάση ερευνάται αν αυτή η ουσία μπορεί να ενισχύσει τα ποσοστά γονιμότητας. Ακόμα, τα ωάρια που υπόκεινται στη διαδικασία δεν έχουν εκτεθεί στο σπέρμα, κάτι που σχεδιάζει να κάνει η ερευνητική ομάδα κατ’ αρχάς σε ζώα (όπως γίνεται σε κάθε μελέτη) και μετά σε ανθρώπους.

Οι μελετητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η θεραπεία θα μπορούσε και να μειώσει τον κίνδυνο αποβολών και γενετικών ανωμαλιών -φαινόμενα που είναι πιο κοινά σε μεγαλύτερες μητέρες.

Ο μοριακός βιολόγος, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Aging Cell, Dr. Michael Klustein δήλωσε στους Times of Israel ότι «πολλές γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυες σε ηλικίες από 40 χρόνων και πάνω. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος που μελετάμε θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει το επίπεδο γονιμότητας τους. Μέσα σε 10 χρόνια, ελπίζουμε να χρησιμοποιούμε αντιιικά φάρμακα, ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών να μείνουν έγκυες και μετά να μπουν στην εμμηνόπαυση.

Επειδή το επιτιθέμενο DNA συμπεριφέρεται σαν ιός, υποθέτουμε ότι το αντιιικό φάρμακο που χορηγείται στα ωάρια, μπορεί να ανατρέψει τη γήρανση και να τα αναζωογονήσει. Οι εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως αυτό όντως, συμβαίνει.

Δοκιμάσαμε εκατοντάδες ωάρια ποντικιών και στη συνέχεια ωάρια ανθρώπων που είχαν περισσέψει (από θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης), για να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση».

Αυτά των ποντικιών επέστρεψαν «στο νεανικό τους εαυτό».

Μένει να αποδειχθεί η γονιμότητα τους, κάτι που θα γίνει όταν τα ωάρια έλθουν σε επαφή με σπέρμα.