ΕΡΕΥΝΑ

Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ: 1 στα 6 παιδιά έχουν πέσει θύμα διαδικτυακού bullying

iStock

Περίπου το 16% των παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών υπέστησαν διαδικτυακό εκφοβισμό το 2022, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη που καλύπτει 44 χώρες. Το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσιάζει αύξηση καθώς μόλις πριν από 4 χρόνια, κυμαινόταν στο 13%.

«Αυτή η έκθεση είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους μας για να αντιμετωπίσουμε τον εκφοβισμό και τη βία, όποτε και όπου συμβαίνει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Hans Kluge. Σύμφωνα με τη μελέτη, με τίτλο «Συμπεριφορά στην υγεία σε παιδιά σχολικής ηλικίας», το 15% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών ανέφεραν ότι έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό τουλάχιστον μία φορά τους τελευταίους μήνες.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ σημείωσε ότι η πανδημία του COVID-19 έχει αλλάξει τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι έφηβοι μεταξύ τους.

«Οι εικονικές μορφές βίας, έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν οι κόσμοι των νέων έγιναν όλο και πιο εικονικοί σε περιόδους καραντίνας», ανέφερε η έκθεση.

Άλλες μορφές εκφοβισμού παρέμειναν σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε μεγάλο βαθμό σταθερές, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση. Για παράδειγμα, το 11% των αγοριών και των κοριτσιών ανέφεραν ότι δέχθηκαν εκφοβισμό στο σχολείο τουλάχιστον 2 ή 3 φορές το μήνα τους τελευταίους 2 μήνες, σε σύγκριση με το 10% πριν από 4 χρόνια.

6 ώρες μπροστά από οθόνες

Τα υψηλότερα επίπεδα διαδικτυακού εκφοβισμού σημειώθηκαν από αγόρια στη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα αναφέρθηκαν στην Ισπανία, ανέφερε ο ΠΟΥ χωρίς ωστόσο να παρέχει λεπτομερή στοιχεία.

«Με τους νέους να περνούν έως και 6 ώρες online κάθε μέρα, ακόμη και μικρές αλλαγές στα ποσοστά εκφοβισμού και βίας μπορεί να έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία χιλιάδων», σημειώνει ο Kluge.

Ένας στους 8 έφηβους παραδέχτηκε ότι εκφοβίζει άλλους στον κυβερνοχώρο, γεγονός που ποσοτικά μεταφράζεται σε αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018, αναφέρει η έκθεση. Από την άλλη, ο αριθμός των εφήβων που συμμετείχαν σε σωματικές διαμάχες, παρέμεινε σταθερός κατά την τετραετία, κυμαινόμενος στο 10% -14% για τα αγόρια και στο 6% για τα κορίτσια.

Η κοινωνικοοικονομική διάσταση του εκφοβισμού

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 279.000 παιδιά και εφήβους από 44 χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τον Καναδά. Στα περισσότερα μέρη, ο διαδικτυακός εκφοβισμός κορυφώθηκε όταν τα παιδιά ήταν 11 ετών για τα αγόρια και 13 για τα κορίτσια.

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων έκανε μικρή διαφορά στη συμπεριφορά των παιδιών, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, ο Καναδάς ήταν μια εξαίρεση, όπου οι λιγότερο ευνοημένοι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να βιώσουν εκφοβισμό. Εκεί, το 27% των κοριτσιών που ανήκουν στις λιγότερο εύπορες οικογένειες, δήλωσαν ότι είχαν υποστεί εκφοβισμό στο σχολείο, σε σύγκριση με το 21% των κοριτσιών μεταξύ των 20% των πιο εύπορων οικογενειών.

Σημειώνοντας ότι το πρόβλημα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι ευρέως διαδεδομένο, η έκθεση ζητά μεγαλύτερες προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα.

«Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην παρακολούθηση διαφορετικών μορφών βίας μεταξύ συνομηλίκων», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη εκπαίδευσης των νέων, των οικογενειών και των σχολείων σχετικά με τις μορφές του διαδικτυακού εκφοβισμού και τις επιπτώσεις του, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τον περιορισμό της έκθεσης στον διαδικτυακό εκφοβισμό», καταλήγει.