ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Η Allyson Felix δείχνει την καισαρική της τομή και τα μετάλλιά της σε μία φωτογραφία που αποπνέει δύναμη

@2021 /Ashley Landis/Associated Press

Η Allyson Felix έχει κερδίσει 6 Ολυμπιακά Μετάλλια κερδίζοντας έτσι τη θέση της πιο διακεκριμένης αθλήτριας του στίβου στην Αμερική, όλως των εποχών. Ο τίτλος της «μητέρας» όμως είναι αυτός που πήρε κεντρική θέση στη ζωή της από το 2018 που γέννησε εσπευσμένα την κόρη της.

Η κόρη της Allyson Felix γεννήθηκε στις 32 εβδομάδες κύησης καθώς η αθλήτρια έπαθε προεκλαμψία και χρειάστηκε να γεννήσει πρόωρα. Η γέννησή της, άλλαξε την αθλήτρια και τον τρόπο που σκεφτόταν ως τότε. Όπως είπε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Time ως τότε σκεφτόταν πότε θα επιστρέψει στη δράση για να προσθέσει άλλο ένα μετάλλιο στη συλλογή της. Όταν είδε την κόρη της να προσπαθεί να ζήσει, η γραμμή του τερματισμού ενός ακόμα αγώνα στίβου έφυγε πιο μακριά στο μυαλό της απ’ όσο μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Η Camryn ήταν πια η προτεραιότητα της. Μαζί της έγιναν προτεραιότητα στο σύμπαν της και οι εγκυμονούσες γυναίκες.

Η Allyson Felix μίλησε το 2019 στο Κονγκρέσο για την ανάγκη ενίσχυσης των Αφροαμερικανίδων κατά τη διάρκεια των κυήσεών τους. «Η έρευνα δείχνει ότι οι φυλετικές διακρίσεις στο σύστημα υγείας μας περιλαμβάνει πράγματα όπως ιατρούς που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο με τις μαύρες μητέρες, υποτιμούν τον πόνο των μαύρων ασθενών τους, αγνοούν τα συμπτώματά τους και απορρίπτουν τα παράπονά τους», είχε πει τότε η Allyson Felix με αφορμή μία έρευνα του CDC που αποκάλυπτε ότι μία μαύρη γυναίκα είναι 5,2 φορές πιθανότερο να πεθάνει στην εγκυμοσύνη ή στη γέννα σε σχέση με μία λευκή.

Το επόμενο της βήμα στην υπεράσπιση των γυναικών ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς η Allyson Felix αποφάσισε να τα βάλει με τον επί χρόνια σπόνσορά της, μία διάσημη εταιρεία αθλητικών ειδών. Η αθλήτρια κατηγόρησε την εταιρεία για την πολιτική των «ποινών» που έθετε στην ίδια και σε άλλες εγκυμονούσες αθλήτριες στα συμβόλαιά τους. Η Felix άλλαξε εταιρεία και η φωνή της οδήγησε τον προηγούμενο σπόνσορά της να αλλάξει την πολιτική του περί μητρότητας.

Πλέον η Allyson Felix βρέθηκε ένα βήμα παραπέρα και φωτογραφήθηκε φορώντας τα μετάλλιά της πάνω από την καισαρική της τομή, για να ανακοινώσει το λανσάρισμα της δικής της εταιρείας αθλητικών ειδών. «Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν ότι το να μιλήσω θα οδηγούσε την διάσημη εταιρεία να αλλάξει την πολιτική της για τη μητρότητα και σίγουρα δεν περίμενα ότι θα οδηγούσε στη δημιουργία της δικής μου εταιρείας, Saysh. Συνεχίστε να προχωράτε και να μιλάτε, ακόμα κι αν η φωνή σας τρέμει», έγραψε μεταξύ άλλων η Allyson Felix στην ανακοίνωσή της στο Instagram.

«Για να το ξεκαθαρίσω. Χρησιμοποίησα τη φωνή μου κι έφτιαξα αυτή την εταιρεία για εσάς. Έτσι ώστε να μη χρειάζεται να προπονείστε ποτέ στις 4,30 το πρωί ενώ είστε 5 μηνών έγκυες για να κρύψετε την εγκυμοσύνη σας από τον σπόνσορά σας. Για να μην χρειαστεί να παλέψετε με κάποιον τόσο μεγαλύτερο από εσάς για ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Το έκανα εγώ για εσάς και δεν το έκανα μόνη, αλλά ήταν για εσάς», πρόσθεσε η Allyson Felix.

Η Allyson Felix χρειάστηκε να κρύψει την εγκυμοσύνη της και όπως είπε στο περιδικό Time σκέφτεται ακόμα αυτήν την «πολύ απομονωμένη και μοναχική περίοδο». «Όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία ανυπομονείς, όλες τις εμπειρίες που περιλαμβάνονται στονα αγκαλιάζεις αυτή την περίοδο δεν τις βίωσα ποτέ. Δεν νιώθω ότι υπήρξα ποτέ πραγματικά έγκυος», είπε. Και θέλει να είναι σίγουρη ότι αυτό δεν θα συμβεί σε καμία άλλη συναθλήτριά της.

Τρία χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της κι ενώ «γέννησε» το πρώτο επιχειρηματικό της παιδί το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες αθλήτριες η Allyson επίσης προχώρησε σε μία σύμπραξη με το The Women’s Sports Foundation, για την έναρξη του προγράμματος “The Power of She Fund: Child Care Grants“, που θα επενδύσει 200 χιλιάδες δολάρια για να καλύψει τα κόστη ημερήσιας φροντίδας παιδιών για επαγγελματίες αθλήτριες μητέρες, που ταξιδεύουν για να αγωνιστούν.

Παράλληλα ετοιμάζεται να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα της σε όλες τις μητέρες σαν κι εκείνη. «Είμαι τρομερά περήφανη που είμαι πρωταθλήτρια και που έχω γράψει αυτή την ιστορία στον στίβο, αλλά δεν σταματάει εδώ όλο αυτό. Είμαι κάτι παραπάνω από δρομέας. Είμαι παραπάνω από Ολυμπιονίκης. Είμαι μαμά. Αν μπορώ να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για να μιλώ για τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι μαύρες έγκυες γυναίκες ή το ποσοστό θνησιμότητάς τους, φυσικά θα το κάνω», είπε στο Today Parents. Η Allyson Felix το 2018 βρήκε τη φωνή της. Και δεν θα τη χάσει ποτέ.