ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Αυτή η μαμά πήρε μαζί το παιδί της στη συνέντευξη γιατί δεν είχε πού να το αφήσει. Υπέροχη

Pexels

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι εργαζόμενες μαμάδες έχουν πολλές δυσκολίες να αντιμετωπίσουν όσον αφορά την ισορροπία που πρέπει να βρουν μεταξύ επαγγέλματος και μητρότητας. Και σίγουρα, ένα από τα κύρια ζητήματα είναι πάντα το πού θα αφήσει μία μαμά το παιδί της, τις ώρες που εργάζεται. «Δεν έχω πού να αφήσω το παιδί μου για να πάω στη δουλειά», «πληρώνω baby sitter για να κρατάει το παιδί μου», «δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να προσλάβω baby sitter», «μπορείς να το κρατήσεις μέχρι να κάνω μια δουλειά;», «προτιμώ την ημιαπασχόληση. Το 8ωρο μου τρώει πολλές ώρες». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές σκέψεις που εργαζόμενες μαμάδες κάνουν σε καθημερινή βάση. Σίγουρα, υπάρχουν άλλες τόσες, τις οποίες μόνο όταν μία γυναίκα γίνει μαμά, θα τις ανακαλύψει.

Για παράδειγμα, άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που μου ήρθε στο μυαλό, είναι η φροντίδα του παιδιού σου, όταν έχεις προγραμματισμένη συνέντευξη για δουλειά. Εάν κανένας φίλος ή συγγενής ή κάποιος φροντιστής που να εμπιστεύεσαι δεν είναι είναι διαθέσιμος, τι κάνεις σε αυτήν την περίπτωση; Η Maggie Mundwiller βρήκε τη λύση για την ίδια, αλλά και για ‘σένα. Εργαζόμενες μαμάδες όλου του κόσμου ενωθείτε (και ακούστε καλά).

Η Maggie Mundwiller πήγε μαζί με τον γιο της, Mylo, στη συνέντευξη

Η Maggie Mundwiller, λοιπόν, πήγε στην προγραμματισμένη συνέντευξή της, συνοδευόμενη από τον μικρό της γιο, Mylo. Και τώρα θα αναρωτιέσαι πώς συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί όντως δεν το ακούς και πολύ συχνά. Ίσως να μην το έχεις ακούσει και ποτέ. Η εταιρία, διαβεβαίωσε την ίδια πως είναι «φιλική προς τα παιδιά», παροτρύνοντάς τη να φέρει και τον μικρό της γιο μαζί. Μαμά και γιος φόρεσαν τα καλά τους και πήγαν για συνέντευξη.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, να αναφέρω πως τα παραδείγματα που εργαζόμενες μαμάδες ή μαμάδες που επιθυμούν να βρουν δουλειά πέφτουν θύματα του mom shaming, δεν είναι λίγα. To bullying που δέχονται οι εργαζόμενες μητέρες εντοπίζεται σε διάφορες πτυχές του επαγγελματικού τομέα. Μία γυναίκα μπορεί να απορριφθεί από μία θέση εργασίας απλά και μόνο επειδή είναι μαμά. Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η μητρότητα θα κοστίσει σε εργατοώρες. Και μάντεψε: Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι κάποιοι είναι άντρες.

Η πανδημία επηρέασε τις εργαζόμενες μαμάδες και η Maggie Mundwiller είναι το απτό παράδειγμα

Παίρνοντας την ιστορία της Maggie Mundwiller από την αρχή, η ίδια απολύθηκε λόγω της πανδημίας πέρυσι, αμέσως μετά την επιστροφή της στη δουλειά από την άδεια μητρότητας, σύμφωνα με το ABC News. Έκτοτε, αναζητά δουλειά. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο σύζυγός είχε full-time δουλειά και με την πανδημία σε έξαρση, η ίδια δεν ήθελε να διακινδυνεύσει την έκθεση του γιου της στον ιό.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό γιατί έπρεπε να χάσω πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε η Maggie Mundwiller στο ABC News. «Η σύσταση του γιατρού μου ήταν να απομονώσω τον γιο μου στο σπίτι. Στο σπίτι ήμασταν μόνο εγώ, ο γιος μου και ο σύζυγός μου. Επομένως, δεν είχα κάποια επιπλέον βοήθεια με τον Mylo, όταν ο σύζυγός μου πήγαινε στη δουλειά κι εγώ ήμουν στο σπίτι για να κάνω συνέντευξη μέσω Zoom» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λόγω της φροντίδας του Mylo, η Maggie Mundwiller ήταν πολλές φορές αναγκασμένη να ακυρώσει διαδικτυακές συνεντεύξεις στο σπίτι. Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα της συγκεκριμένης συνέντευξης και για ακόμα μία φορά, έπρεπε να την ακυρώσει λόγω μητρικών υποχρεώσεων, ο διευθυντής της εταιρίας την εξέπληξε. Διαβεβαίωσε τη Maggie πως η εταιρεία είναι «φιλική προς τα παιδιά».

Το mom shaming κυριαρχεί και στον εργασιακό τομέα

Σίγουρα πρόκειται για ένα μεμονωμένο ευχάριστο γεγονός, το οποίο αν αναλυθεί σε ευρύτερη κλίμακα δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Αντιθέτως, είναι αποκαλυπτικό ως προς τον βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες, όταν αναζητούν εργασία, με τις ίδιες να πέφτουν θύματα bullying και στερεοτυπικών αντιλήψεων.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη» δήλωσε η Maggie Mundwiller στο ABC News στην εκπομπή “Good Morning America” και πρόσθεσε «Πόσο cool είναι όταν εταιρεία θα ήταν τόσο φιλόξενη; Είναι φοβερό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εταιρείες εκεί έξω που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με γονείς και να κατανοήσουν τους αγώνες τους. Να κατανοήσουν τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους».

Ευτυχώς, η Maggie Mundwiller στάθηκε τυχερή στην ατυχία της. Ωστόσο, υπάρχει κι ένας καθόλου αμελητέος αριθμός γυναικών εκεί έξω, που δεν στάθηκαν (ή δεν στέκονται) καθόλου τυχερές. Ας μην ξεχνάμε και τον έξτρα βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζουν όσες μαμάδες βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, συνδυαστικά με την πανδημία. Για ποιον λόγο, λοιπόν, η μητρότητα να θεωρείται λόγος απόρριψης όταν πρόκειται για θέση εργασίας; Ιδού η απορία.