ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Για πρώτη φορά εγκρίθηκε χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη

Pexels

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη, ένα ορόσημο που αυξάνει την αναγνώριση και τη θεραπεία μιας εξουθενωτικής πάθησης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το χάπι zuranolone λειτουργεί γρήγορα, αρχίζοντας να ανακουφίζει την επιλόχεια κατάθλιψη σε μόλις 3 ημέρες, σημαντικά πιο γρήγορα από τα γενικά αντικαταθλιπτικά, τα οποία μπορεί να χρειαστούν δύο εβδομάδες ή περισσότερο για να έχουν αποτέλεσμα. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι λαμβάνεται μόνο για δύο εβδομάδες και όχι για μήνες, μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερες ασθενείς να δεχτούν θεραπεία, είπαν ειδικοί στην ψυχική υγεία της μητέρας.

Η πιο σημαντική πτυχή της έγκρισης μπορεί να μην είναι τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου, αλλά ότι ορίζεται ρητά για επιλόχεια κατάθλιψη. Αρκετοί γιατροί και άλλοι ειδικοί είπαν ότι ενώ υπήρχαν και άλλα αντικαταθλιπτικά που είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της πάθησης, η διαθεσιμότητα ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, ειδικά για την αντιμετώπισή της θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος της επιλόχειας κατάθλιψης.

Για πρώτη φορά εγκρίθηκε χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη Pexels

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η έγκριση του zuranolone θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια και θα παρακινήσει περισσότερους μαιευτήρες και οικογενειακούς γιατρούς να ελέγξουν για συμπτώματα και να προτείνουν συμβουλές ή θεραπεία.

«Πρόκειται για έναν πληθυσμό ασθενών που τόσο συχνά παραγκωνίζεται», είπε η Δρ Ruta Nonacs, ψυχίατρος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας των Γυναικών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Όταν λένε στις γυναίκες “Έχετε επιλόχεια κατάθλιψη”, είναι ντροπιαστικό, είναι εξευτελιστικό και τις κάνει να νιώθουν κακές μαμάδες». Η ίδια επίσης πρόσθεσε:

«Υπάρχει ακόμα πολύ στίγμα σχετικά με τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχει μια ειδική θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη».

Υπολογίζεται ότι το 10-15% των γυναικών που γεννούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Η επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να συνοδεύεται από έντονο άγχος, ντροπή, ενοχή, διαταραχή ύπνου, κρίσεις πανικού και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας. Και μπορεί να δυσκολέψει τις μητέρες να παρέχουν στα μωρά τους το δέσιμο και τη φροντίδα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη τους.

«Η πρόσβαση σε μία από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, θα είναι μια ευεργετική επιλογή για πολλές από αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ακραία, και μερικές φορές απειλητικά για τη ζωή, συναισθήματα», δήλωσε η Δρ. Tiffany R. Farchione, η διευθύντρια στο αρμόδιο τμήμα του FDA για την έγκριση του zuranolone.

Πόσο ασφαλές είναι το χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη;

Ο FDA πρόσθεσε ωστόσο, μια προειδοποίηση στην ετικέτα του φαρμάκου, σημειώνοντας ότι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να οδηγεί και να εκτελεί άλλες δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες. Οι πάσχουσες από επιλόχεια κατάθλιψη επίσης μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν τον βαθμό αδυναμίας τους. Για να μειωθεί ο κίνδυνος βλάβης, ο FDA λέει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη δεν πρέπει να οδηγούν ή να χειρίζονται βαριά μηχανήματα για τουλάχιστον 12 ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον FDA, στις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται οι υπνηλία, ζάλη, διάρροια, κόπωση, ρινοφαρυγγίτιδα (κοινό κρυολόγημα) και λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός είπε επίσης ότι η χρήση του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει σκέψεις και αυτοκτονικές συμπεριφορές. Πρόσθεσε δε, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη λήψη και για μία εβδομάδα μετά τη λήψη του φαρμάκου.