ΥΓΕΙΑ

Φωτιές και επιβλαβή σωματίδια: Όσα πρέπει να προσέξουν παιδιά και έγκυες, σύμφωνα με τους ειδικούς

Shutterstock

Ένα ακόμη καλοκαίρι που η Ελλάδα καίγεται. Ένα ακόμη καλοκαίρι που μαίνονται φωτιές σε πολλά μέρη της χώρας μας, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις, περιουσίες, σπίτια. Και μπορεί στις τωρινές φωτιές να μην θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές (και ελπίζουμε να μην συμβεί ξανά), όμως θρηνούμε δεκάδες ζώα που χάνονται μέσα στις στάχτες. Θρηνούμε το πράσινο, το οξυγόνο μας, την υγεία μας. Θρηνούμε σε κάθε ανάσα που σκεφτόμαστε να πάρουμε.

Όσοι ζούμε σε πυρόπληκτες περιοχές ή κοντά σε αυτές, έχουμε αισθανθεί στο πετσί μας την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Την κάπνα, το μαύρο, τις στάχτες, τα μικροσωματίδια. Οι ειδικοί φωνάζουν προσοχή. Αν η μάσκα τόσο καιρό ήταν αναγκαία λόγω covid-19, τις ημέρες αυτές που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από τις φωτιές είναι ακόμη πιο απαραίτητη. Το φιλτράρισμα του αέρα είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Κόκκινος συναγερμός, μεταξύ άλλων, για παιδιά και εγκύους.

Γιατί τα παιδιά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας;

Ρωτήσαμε την παιδίατρο, νεογνολόγο και πιστοποιημένη σύμβουλο γαλουχίας (IBCLC), Γιάννα Γιαλελή γιατί τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Όπως σημείωσε, στις πυρόπληκτες αλλά και στις κοντινές περιοχές σχηματίζονται μικροσωματίδια που εισέρχονται βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας αντιδράσεις όπως βήχα ή ακόμα και δύσπνοια (αν η εισπνοή αυτών των μικροσωματιδίων είναι μεγάλη). Η συγκέντρωση αυτών των μικροσωματιδίων είναι πιο μεγάλη όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο έδαφος. Επομένως, τα παιδιά που έχουν μικρότερο ύψος, εισπνέουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτών των βλαβερών για την υγεία σωματιδίων. Ένας ακόμη λόγος που εκπέμπεται καμπανάκι SOS για τα παιδιά είναι γιατί όταν τρέχουν, παίζουν, κάνουν ποδήλατο ή πατίνι, τότε εισπνέουν ακόμη πιο βαθιά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη βλάβη.

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνησή τους. Αν πρέπει να βγουν έξω, είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα. Αυτό σημαίνει πως τα πολύ μικρά παιδιά που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα, θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο σπίτι αυτές τις ημέρες.

Όσα τόνισε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, για εγκύους και παιδιά

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης μίλησε στον ΣΚΑΙ για τα επικίνδυνα μικροσωματίδια, τονίζοντας πως έχουν αεροδυναμικό σχήμα, πολύ μικρή διάμετρο κι έτσι καταλήγουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Τα μικροσωματίδια αυτά διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής που προσβάλλει όλα τα όργανα, ξεκινώντας από το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα. Σύμφωνα με τον  καθηγητή, «ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, αρρυθμίες, στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι μακροπρόθεσμα είναι ακόμα και καρκινογόνα».

Οι έγκυες θα πρέπει να προσέξουν πολύ. Όπως σημείωσε ο κ. Μπεχράκης οι έγκυες δεν θα πρέπει να εκτεθούν και να εισπνεύσουν αυτά τα βλαβερά μικροσωματίδια, μιας και μπορεί να βλάψουν την υγεία του εμβρύου, δημιουργώντας θέματα όπως προβλήματα πρόσληψης βάρους μέχρι και πρόωρο τοκετό.

Όσον αφορά τα παιδιά, επεσήμανε κι εκείνος όπως και η κα Γιαλελή ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται το παιδί στο έδαφος, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται κάθε εισπνοή του. Ακόμη, τόνισε πως τα παιδιά εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρα σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, καθώς και ότι τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.

Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε οδηγίες προστασίας των πολιτών, σημειώνοντας πως οι έγκυες πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς και να προστατεύονται από τον καπνό, αν πλήξει την περιοχή στην οποία βρίσκονται, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά είναι η εστία της πυρκαγιάς.

Παρακάτω αναλυτικά οι οδηγίες για τις έγκυες, όπως αναρτήθηκαν στο επίσημο site του:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε προμηθευθεί τα συνταγογραφούμενα και τα απαραίτητα για σας φάρμακα, 7 έως 10 ημερών και τις βιταμίνες για προγεννητική υποστήριξη που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας και φυλάξτε τα σε αδιάβροχο, αεροστεγές δοχείο ή σκεύος για να πάρετε μαζί σας, εάν χρειαστεί να εκκενώσετε τον χώρο που βρίσκεστε ή την κατοικία σας.
  • Κρατήστε μια συσκευασμένη τσάντα στο χέρι με ρούχα τόσο για εσάς αλλά και για το μωρό, για την περίπτωση που έρθει η στιγμή του τοκετού ή υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.
  • Αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε. 

Κατά τη διάρκεια έκθεσης σε καπνό από τη εκδήλωση πυρκαγιάς:

  • Παρακολουθείτε συστηματικά τις δημόσιες ενημερώσεις για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την άθληση και την κυκλοφορία στις περιοχές όπου υπάρχει καπνός.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και διατηρείτε έστω και τηλεφωνική επαφή με τον γυναικολόγο σας. Συνεχίστε με την προγεννητική φροντίδα σας. Αλλάξτε το σχέδιο τοκετού αν χρειαστεί, αν πλησιάζετε στις ημέρες σας- μπορεί για λόγους ασφαλείας να είναι καλύτερα να εισαχθείτε στο μαιευτήριο. Να βρίσκεστε σε ετοιμότητα εάν χρειάζεται να εκκενώσετε την οικία στην περιοχή σας.
  • Να γνωρίζετε τα πρόδρομα συμπτώματα του τοκετού και του πρόωρου τοκετού  Εάν έχετε τα συμπτώματα, καλέστε τον θεράποντα ιατρό σας ή το 166  ή πηγαίνετε αμέσως στο μαιευτήριο εάν είναι ασφαλές να μετακινηθείτε.
  • Αποφασίστε να εκκενώσετε την περιοχή σας, εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν.
  • Εάν μετακινηθείτε σε κέντρο διάσωσης πυρόπληκτων, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι και ο εθελοντές γνωρίζουν ότι είστε έγκυος.

Μετά από την πυρκαγιά, οι έγκυες πρέπει να:

  • Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι είναι ασφαλές να το πράξετε.
  • Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέσα σε κτήρια και σε εξωτερικούς χώρους για λίγες μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, συνεπώς συνεχίστε να ελέγχετε την τοπική ποιότητα του αέρα και συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας.
  • Προστατεύστε τον εαυτό σας από τη στάχτη. Αποφύγετε την άμεση επαφή με τη στάχτη και ξεπλύνετε το δέρμα, το στόμα και τα μάτια σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Τέλος, Ο ΙΣΑ πρότεινε συστηματική παρακολούθηση των δημοσίων ενημερώσεων για την ποιότητα του αέρα και του καπνού μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Μπορείς να δεις εδώ της Αττικής, ανά περιοχή.

Φυσικά όσα προαναφέρθηκαν δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους της Αττικής, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται κοντά σε κάποια εστία φωτιάς ανά την Ελλάδα. Άλλωστε το τόνισε και ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΙ, πως «υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση μετά από μια πυρκαγιά και δεν ισχύει μόνο για την Βαρυμπόμπη αλλά για όλη την Ελλάδα που υπάρχουν πυρκαγιές», δίνοντας έπειτα συμβουλές για όσους νιώθουν δυσφορία από την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα.