ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαρυμπόμπη: Οδηγίες για τη διάσωση των ζώων από τις πυρόπληκτες περιοχές

Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού φροντίζουν σκύλο στη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI

Από τις πρώτες ώρες της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, πλάνα σε δελτία ειδήσεων έδειχναν άλογα να τρέχουν αποπροσανατολισμένα μακριά από τις φλόγες που ξεκινούσαν να καίνε σπίτια. Η περιοχή που έχει ιππικούς ομίλους, ήταν το σπίτι των ζώων αυτών. Κι όπως σε κάθε πυρκαγια, έτσι και σε αυτή, τα ζώα συντροφιάς επίσης μπορεί να χάθηκαν, να χωρίστηκαν με τους ιδιοκτήτες τους, να έμειναν πίσω. Ευτυχώς η φωτιά, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει ενεργό μέτωπο, δεν πήρε στο πέρασμά της καμία ανθρώπινη ζωή. Τι θα γίνει όμως με τα ζώα που περνούν δύσκολες ώρες με τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη;

Μέχρι αργά τη νύχτα στα social media ο κόσμος αναρωτιόταν τι έχει γίνει με τα άλογα. Τα καλά νέα γι’ αυτά τα ζώα που χρειάζονταν διάσωση από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, ήρθαν το πρωί μέσα από την άναρτηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έγινε μέσω της σελίδας της Ομοσπονδίας στο Facebook, όλοι οι ιππικοί όμιλοι της περιοχής της Βαρυμπόμπης εκκενώθηκαν με επιτυχία.

«253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαιδουράκια έχουν μεταφερθεί σώα και ασφαλή στο “σπίτι” τους στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όπου έχουν την καλύτερη φροντίδα. Βρέθηκαν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούνταν χθες το βράδυ! Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την ΕΟΙ και όλους τους φιλίππους για προμήθειες σε χόρτο, τροφές αλόγων και ροκανίδι, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αλόγων μας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια μιας πρώτης αποτίμησης των ζημιών στις ιππικές εγκαταστάσεις του ιππικών Ομίλων και από ότι φαίνεται τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η εγκατάσταση του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ο οργανισμός Dog’s Voice στήνει μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για τα ζώα συντροφιάς

Σε ό,τι αφορά στα ζώα συντροφιάς ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, Dog’s Voice στήνει ήδη μηχανισμό διαχείρισης κρίσεως για τα ζώα συντροφιάς που περνούν δύσκολες ώρες στη Βαρυμπόμπη. Όπως επισημαίνει ο ΜΚΟ, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε στηθεί το 2018 στο Μάτι. Αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενία.

Η ανακοίνωση του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Dog’s Voice αναφέρει αναλυτικά:

1. Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.

2. Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται ΜΟΝΟ με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.

3. Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα ΜΟΝΟ εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.

4. Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.

5. Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες μπορείτε να τη βρείτε εδώ:

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια οριστικοποίησης κτηνιατρικών σταθμών που να εξυπηρετούν τον μηχανισμό.

Αν είστε κτηνίατρος σε κοντινή περιοχή από τις πυρόπληκτες και θέλετε να προσφέρετε βοήθεια επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ μαζί μας.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για τα ζώα που επιβίωσαν από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη;

Οδηγίες για το πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ ένα ζώο σε ανάγκη εξέδωσε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος. Οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσεις αν βρεις δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζωάκι σε ανάγκη είναι οι παρακάτω:

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

6. Επικοινωνήστε με τα κάτωθι ιατρεία για την παροχή βοήθειας. (Λόγω των μέτρων προστασίας για την COVID-19 είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο συνωστισμός).

  1. Ελεωνόρα Βαβάτση, Π.Μπακογιαννη 41 Πάτημα Χαλανδρίου 15238 2108104875
  2. Γκέκα Διονυσία, Φωκίωνος Νέγρη 51, 11361, 210 8610800, 6973460318
  3. Αδαμάντιος Παΐδας , Αρχιεπ. Χρυσ. Παπαδοπούλου 10 , 14342, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102517540
  4. Μπατσας Ιωαννης , Αγαμέμνονας Μεταξά 21 , Αθήνα 11524,Τηλ. 210-6926714/ 6977 239000
  5. Μπλέτσα Νάνσυ, Ερατοσθένους 33, 11635 Αθήνα 2111828941
  6. Νικος Παυλοπουλος, Λ.Καραμανλη 15, Αναβυσσος 2291078087 6946158096 Ταχ.κωδ.19013

7. Aνοίγει Σταθμός για τα πυρόπληκτα ζώα στο Ολυμπιακό χωριό (Θρακομακεδόνες) από αύριο 5/8/21 στη Μαρίας Καλπακίου και Χρήστου Αγγουράκη γωνία (ισόγειο κατάστημα).

8. Για Παραγωγικά Ζώα τηλεφωνείτε στο Dr Κανναβό Θεόδωρο στο 6932814472.

Τεράστια είναι και η κινητοποίηση που παρατηρείται στα social media. Εκεί στα hashtags #βαρυμπόμπη και #φωτιά μπορείς να βρεις δεκάδες σκύλους που βρέθηκαν και ψάχνουν ξανά τους ιδιοκτήτες τους.