ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Ευγενία Δημητροπούλου: «Η υιοθεσία μπορεί να είναι επιλογή κι όχι λύση»

Papadakis Press

Η Ευγενία Δημητροπούλου μίλησε στο «Πρωινό μας» για την υιοθεσία της κόρης της από τη Σιέρρα Λεόνε, η οποία σήμερα είναι 2,5 ετών.

Η Ευγενία Δημητροπούλου αναφέρθηκε στην κοινή επιθυμία με τον άντρα της να υιοθετήσουν ένα παιδί, κάτι που τους ένωσε ως ζευγάρι ακόμα παραπάνω.

«Η υιοθεσία μπορεί να είναι επιλογή κι όχι λύση», δηλώνει η Ευγενία Δημητροπούλου και είναι αυτή μια ακόμα αφορμή για να σκεφτούμε την υιοθεσία αλλά και την αναδοχή λίγο περισσότερο.

Ευγενία Δημητροπούλου: «Εμείς είχαμε προτεραιότητα με αυτόν τον τρόπο και είμαστε ευγνώμονες που τα καταφέραμε»

«Ήταν μια επιθυμία και των δύο χωριστά, πριν γνωριστούμε. Ένιωθα πως δεν θα το τολμήσω μόνη μου και απλώς αυτό μας ένωσε πολύ νωρίς.

Γι’ αυτό γίνανε κάπως όλα στα στάδια γιατί εμείς το είχαμε προγραμματίσει αυτό το στάδιο για να φτάσουμε εκεί. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Είχαμε ήδη ξεκινήσει την έρευνά μας και τη διαδικασία.

Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι η υιοθεσία μπορεί να είναι επιλογή κι όχι λύση. Είναι απόλυτα σεβαστό, ο καθένας να γίνεται γονιός με τον τρόπο που επιθυμεί. Εμείς είχαμε προτεραιότητα με αυτόν τον τρόπο και είμαστε ευγνώμονες που τα καταφέραμε», ανέφερε αρχικά η Ευγενία Δημητροπούλου.

Πώς είναι ως μαμά ενός κοριτσιού 2,5 ετών; «Και θα παίξω και θα κυλιστώ στα χώματα και θα προσπαθήσω να βάλω τα όριά μου. Προσπαθώ να το ζω 100%. Από την άλλη είναι η κούραση, οι συνθήκες.

Μπορεί καμιά φορά το βράδυ να είσαι εξουθενωμένη, αλλά νομίζω ότι το ζω. Προσπαθώ να είμαι ήρεμη και να μιλώ πάρα πολύ, να εξηγώ. Τώρα είναι σε μια φάση ζόρικη στα 2,5 ετών, αλλά ακούγονται αυτά που λέω και θα εμπεδωθούν»

«Αυτό που είπαμε είναι ότι σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας ενός παιδιού»

Η Ευγενία Δημητροπούλου είχε μιλήσει αναλυτικά στην εκπομπή DΟΤ για την υιοθεσία της μικρής της. «Δεν είμαι κοπέλα που έγινε μαμά στα 20. Το συζητήσαμε πάρα πολύ νωρίς το θέμα της υιοθεσίας στη σχέση μας με τον Στέλιο. Το θέλαμε και χωριστά. Όταν προχωρούσε η σχέση είπαμε ότι αυτή είναι η πρώτη επιλογή.

Κάναμε διακρατική υιοθεσία. Η κόρη μας γεννήθηκε στη Σιέρρα Λεόνε. Τα διαθέσιμα παιδιά για υιοθεσία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ λίγα γιατί δεν είναι νομικά διαθέσιμα. Γι’ αυτό και προωθείται η αναδοχή και όχι η υιοθεσία.

Εγώ έψαχνα σαν τρελή. Δεν μπορείς να φανταστείς πόση δύναμη νιώθεις ότι αυτό το πράγμα θα το καταφέρω ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα. Κάποια στιγμή όταν έφτασε η ώρα και βρέθηκε το παιδί, ένιωσα ότι μπορώ να φτάσω εκεί κολυμπώντας.

Εμάς η αξιολόγηση ξεκίνησε στην Ελλάδα, ταυτόχρονα ψάχναμε σε ποια χώρα μπορούμε. Είπαμε ότι θα πάμε στην Αφρική, γιατί είναι συγκεκριμένες οι χώρες που είναι ανοιχτές για υιοθεσία στην Ελλάδα.

Αν δεν μυρίσεις τη Σιέρρα Λεόνε που μυρίζει όλη καμένο πλαστικό δεν μπορείς να καταλάβεις την τύχη σου που ζεις εδώ. Είναι πολύ εύκολο να κάνει έτσι ένα παιδάκι και να πιει μολυσμένο νερό. Αυτό που είπαμε είναι ότι σκοπός μας είναι να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας ενός παιδιού, όπου και να γεννήθηκε, ό,τι χρώμα και να έχει.

Ζήτησα το τηλέφωνο επικοινωνίας με ένα ζευγάρι Ελλήνων που έχουν υιοθετήσει δύο παιδιά από τη Σιέρρα Λεόνε, η Μάρθα και ο Θανάσης, οι μοναδικοί Έλληνες πριν από εμάς.

Είναι και η νονά της κόρης μας. Μιλάω με όλον τον κόσμο που κατεβαίνει κάτω να υιοθετήσει. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε ένα τέτοιο ταξίδι. Όμως ήμασταν τυχεροί. Ήμασταν πολύ οργανωμένοι».

Τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα με τις υιοθεσίες και τις αναδοχές

Τον Ιούλιο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Όπως έχει αναφέρει η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, το σύστημα αυτό είναι:

«απλό σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, απόλυτα διαφανές, αντικειμενικό και κυρίως παιδοκεντρικό καθώς η όλη διαδικασία εξελίσσεται με αποκλειστικό γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Στόχος μας είναι στο τέλος αυτής της δεκαετίας να εκλείψει εντελώς το μοντέλο ιδρυματικής φροντίδας, στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας τον θεσμό της αναδοχής».

  • Θεσμοθετηθηκε μηνιαίο επίδομα αναδοχής για κάθε ανάδοχο από 325 ευρώ
  • Διευρύνθηκαν τα ηλικιακά όρια των υποψηφίων αναδόχων (από 25 έως 75 ετών έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι)
  • Δίνεται πλέον το δικαίωμα στην υιοθεσία και την αναδοχή σε φορείς του HIV και της ηπατίτιδας Β.
  • Ανάδοχος γονέας μπορεί να γίνει κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.