ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναδοχή: Τι είναι, σε τι διαφέρει από την υιοθεσία και πώς τα νέα μέτρα θα βγάλουν τα παιδιά από τα ιδρύματα

Unsplash

Αναδοχή και υιοθεσία παιδιού, δύο εξαιρετικά πολύτιμες διαδικασίες στην κοινωνική σφαίρα. Ωστόσο, δεν είναι ταυτόσημες. Ο ανάδοχος γονιός δεν υιοθετεί το παιδί, τουλάχιστον μέχρι η σχέση αυτή να επαναπροσδιοριστεί. Αλλά και πάλι, η αναδοχή είναι το μέσο ώστε να δοθεί αγάπη, φροντίδα, προσοχή και οικογένεια στα παιδιά που τα στερούνται μεγαλώνοντας χωρίς προσωπικές αναφορές μέσα σε ιδρύματα. Οι εξελίξεις στον τομέα της αναδοχής με αφορμή τα νέα μέτρα, θέτουν βάσεις για την πολυπόθητη διευκόλυνση της διαδικασίας κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Ο στόχος παραμένει πάντα το ουσιαστικό καλό του κάθε παιδιού.

Τι είναι ακριβώς η αναδοχή

Η αναδοχή συνιστά μορφή παιδικής προστασίας. Αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος το 1992. Διαφέρει από την υιοθεσία αφού το παιδί δεν ανήκει νομικά στους ανάδοχους γονείς. Στην αναδοχή, μια οικογένεια αναλαμβάνει υπό την προστασία της τη φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του είτε δεν μπορούν να το φροντίσουν, είτε στερείται οικογένειας. Το παιδί μένει στη νέα του οικογένεια χωρίς όμως να διακόπτεται η επαφή με τους φυσικούς του γονείς- εφόσον υπάρχουν.

Η αναδοχή μπορεί να είναι είτε προσωρινή είτε μόνιμη. Ένα παιδί δηλαδή μπορεί να μείνει στην ανάδοχη οικογένεια από λίγα χρόνια έως πολλά, ενώ τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωσή τους. Τα παιδιά που τίθενται σε αναδοχή ξεκινούν από τη νηπιακή μέχρι και την πρώτη παιδική ηλικία. Το χρονικό διάστημα που θα κριθεί αναγκαίο μπορεί να είναι μερικές ώρες, μέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια έως και την ενηλικίωσή του. Στις πιθανές επιλογές εμπεριέχεται η επιστροφή στη βιολογική οικογένεια ή η μετεξέλιξη της σχέσης σε υιοθεσία από την ανάδοχη οικογένεια.

Τα νέα μέτρα για την αναδοχή παιδιών

Την Τρίτη 25 Μαΐου, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, παρουσίασε τον νέο θεσμό της αναδοχής σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Με κυρίαρχο στόχο την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που μένουν σε δομές φιλοξενίας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δείχνει την πρόθεσή του να εστιάσει στον θεσμό της αναδοχής. Μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών που επέτρεψε σε λιγότερο από ένα χρόνο σε σχεδόν 700 παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια, ο νέος θεσμός για την αναδοχή καθιερώνει μια σειρά πρακτικών μέτρων αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως είναι η Εθνική Καμπάνια Ενημέρωσης – με τη συνεργασία της UNICEF στο πλαίσιο της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος “Child Guarantee” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – και σύνθημα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί»:

Παράλληλα προβλέπεται η αύξηση των ηλικιακών ορίων για τους αναδόχους. Έως σήμερα μπορούσε να γίνει ανάδοχος κάθε κάτοικος της Ελλάδας που ήταν από 30 έως 60 ετών εφόσον δεν είχε διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη των 50 ετών από το παιδί που αναλάμβανε. Άμεσα θα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης που είναι από 25 ετών έως και 75 ετών.

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιδομάτων αναδοχής – Ανοίγει η πλατφόρμα

Με την καθιέρωση του επιδόματος αναδοχής,οι ανάδοχοι κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους, αλλά και για τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. Η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου.

Στα νέα μέτρα και η δημιουργία του paidi.gov.gr, μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης αποκλειστικά για το παιδί.

Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini.
Πρεσβευτές του νέου θεσμού της Αναδοχής θα είναι σε πρώτη φάση τρεις καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Επικεφαλής της UNICEF στην Ελλάδα Luciano Calestini.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου: «Ο δρόμος για την αναδοχή ανοίγει τώρα. Κάποια παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους γιατί αυτή δεν μπορεί να τα φροντίσει. Μένουν εδώ και χρόνια σε δομές λόγω νομικών εκκρεμοτήτων και δεν μπορούν να υιοθετηθούν. Μέσα από την αναδοχή αναλαμβάνουμε τη καθημερινή φροντίδα των παιδιών αυτών βγάζοντάς τα από τα ιδρύματα και δίνοντάς τους την αγάπη που χρειάζονται. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε πολλές ανάδοχες οικογένειες – όπως άλλωστε στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η αναδοχή είναι πάνω απ’ όλα πράξη αγάπης, πράξη φροντίδας και ανιδιοτέλειας».