ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί ο μητρικός θηλασμός κάνει καλό (και) στην οικονομία;

iStock

Πράγματα που μπορεί ήδη να ξέρεις: Ο μητρικός θηλασμός θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος σίτισης ενός νεογέννητου παιδιού, ενώ τα πλεονεκτήματα για την ίδια τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά.

Και κάτι που μπορεί να μην ήξερες: Ο μητρικός θηλασμός κάνει καλό και στην οικονομία. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη. Κι αν αναρωτιέσαι πως αυτό είναι δυνατόν, οι απαντήσεις στις παρακάτω γραμμές.

Πώς ο μητρικός θηλασμός ευνοεί την οικονομία

Μπορεί ο μητρικός θηλασμός κάνει καλό (και) στην οικονομία; Pexels

Όπως είπαμε, το μητρικό γάλα μπορεί να προάγει την υγεία των παιδιών, μειώνοντας μοιραία και τις παιδικές ασθένειες και τη χρήση υγειονομικής περίθαλψης τα πρώτα χρόνια. Κάπως έτσι ο θηλασμός αναδεικνύεται φυσικός τρόπος εξοικονόμησης δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα κι όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δεδομένα για 500.000 μωρά στη Σκωτία που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2009, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που θήλαζαν αποκλειστικά τους πρώτους μήνες, είχαν λιγότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δεδομένα αφορούσαν στο αν τα βρέφη θήλασαν ή όχι κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες, το αν εμφάνισαν 10 κοινές παιδικές ασθένειες από τη γέννησή τους έως τους 27 μήνες, καθώς και λεπτομέρειες από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, συμβουλές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και συνταγογράφηση.

Μεταξύ των βρεφών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 27% θήλασε αποκλειστικά, το 9% είχε μικτή διατροφή και το 64% λάμβανε γάλα φόρμουλα κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες ζωής. Τα ποσοστά των βρεφών που θήλαζαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα κυμαινόταν από 45% στις λιγότερο φτωχές περιοχές έως 13% στις πιο φτωχές περιοχές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που θήλαζαν αποκλειστικά, χρησιμοποιούσαν λιγότερες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Άρα η περίθαλψή τους είχε χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με των βρεφών που τρέφονταν με οποιοδήποτε γάλα φόρμουλα. Κατά μέσο όρο, τα βρέφη που θήλαζαν είχαν χαμηλότερο μέσο κόστος νοσοκομειακής περίθαλψης ανά εισαγωγή (42 λίρες Αγγλίας) σε σύγκριση με τα βρέφη που τρέφονταν με φόρμουλα (79 λίρες Αγγλίας) κατά τους πρώτους  μήνες της ζωής τους και λιγότερες επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς.

Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν όλα τα βρέφη είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες της ζωής τους.

Ανισότητες και στον θηλασμό

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα χαμηλά ποσοστά θηλασμού στις πιο οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία των παιδιών, κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών.