ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ

Χρυσές Σφαίρες 2021: Σκάνδαλο με τις υποψηφιότητες του “Emily in Paris”

Αναρωτιόταν η Κλέλια Φατούρου πρόσφατα, πώς εξηγείται που μία σειρά τόσο αμφιλεγόμενη, που προκάλεσε πόλεμο μεταξύ κριτικών και κοινού, βρέθηκε να είναι υποψήφια για τις Χρυσές Σφαίρες 2021. Μιλάω φυσικά για τη σειρά του Netflix “Emily in Paris” που είναι υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σειράς, ενώ η πρωταγωνίστριά της, Lily Collins διεκδικεί βραβείο ερμηνείας.

«Όλοι υποπτεύονται οι χρωστά αυτές τις υποψηφιότητες στον οργανισμό H.F.P.A. που δίνει τα βραβεία», έγραφε η Κλέλια, και το ένστικτό της επιβεβαιώθηκε. Στις 21 Φεβρουαρίου οι Times του Los Angeles, δημοσίευσαν ρεπορτάζ που μιλούσε για «σύγκρουση συμφερόντων» και «κουλτούρα διαφθοράς» στους κόλπους του Hollywood Foreign Press Association (H.F.P.A.). Ένα σημαντικό παράδειγμα στο ρεπορτάζ ήταν η σειρά “Emily in Paris” και οι υποψηφιότητές της στις Χρυσές Σφαίρες 2021. Η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουάριου.

Χρυσές Σφαίρες 2021: Το ταξίδι των μελών της H.F.P.A. στο Παρίσι το 2019

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ένωση H.F.P.A. αποτελείται από μόλις 87 μέλη και είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και απονέμει τις Χρυσές Σφαίρες και το 2021 και κάθε άλλη χρονιά. Τα μέλη αυτά σύμφωνα με την έρευνα των Times του Los Angeles, «θεωρείται ευρέως ότι μπορούν να χειραγωγηθούν με ειδική μεταχείριση». Κάποιος μάλιστα σύμβουλος των βραβείων αποκαλεί την H.F.P.A. «καλό στόχο» για καμπάνιες σειρών με σκοπό να αποκτήσουν βραβεία, ακριβώς επειδή ο αριθμός των μελών της είναι τόσο μικρός. Τα μέλη της H.F.P.A. που μίλησαν στους LA Times θεωρούν ότι αυτή η «κουλτούρα διαφθοράς» πρέπει να αλλάξει πριν αρχίζουν να αντιμετωπίζονται οι Χρυσές Σφαίρες σαν βραβεία γραφικότητας.

Το ρεπορτάζ φέρνει ως παράδειγμα αυτής της ειδικής μεταχείρισης που περιλαμβάνει «διαμονές σε ξενοδοχεία, δείπνα κι άλλες δωρεάν απολαύσεις» που λαμβάνουν οι ψηφοφόροι του θεσμού Χρυσές Σφαίρες, ένα ταξίδι που πραγματοποιήθηκε για εκείνους το 2019 από το δίκτυο “Paramount” στο πλαίσιο μιας πολυτελούς ξενάγησεις στο set του “Emily in Paris”. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, 30 μέλη και ψηφοφόροι στις Χρυσές Σφαίρες 2021, βρέθηκαν σε αυτή την περιήγηση που περιλάμβανε «διήμερη διαμονή σε 5αστερο ξενοδοχείο στο Παρίσι (κόστους περίπου 1400 δολαρίων τη βραδιά) και μία συνέντευξη Τύπου και γεύμα στο Musee des Arts Forains, ένα ιδιωτικό μουσείο όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα της σειράς».

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η Paramount με όλα αυτά, να σε ενημερώσω ότι αρχικά είχε δημιουργηθεί γι’ αυτό το δίκτυο πριν την αγοράσει το Netflix. «Μας συμπεριφέρθηκαν λες και είμαστε βασιλείς και βασίλισσες», σημείωσε ένα μέλος που παρευρέθηκε στο συγκεκριμένο ταξίδι. Στο event συμμετείχαν και μέλη του Τύπου που δεν είναι μέλη της ένωσης H.F.P.A.

Το νέο αυτό ρεπορτάζ έρχεται λίγες εβδομάδες αφού ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες 2021, που προκάλεσαν απορίες με τις σειρές που άφησαν έξω από τις λίστες τους στο κοινό και τους δημιουργούς του Hollywood. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μέλος της συγγραφικής ομάδας του Emily in Paris δήλωσε ότι η σειρά “I May Destroy You” ήταν όχι μόνο καλύτερη, αλλά «η σειρά που αξίζει να κερδίσει όλα τα βραβεία». Η σειρά αυτή δεν είναι υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα.