ΒΙΒΛΙΑ

Woody Allen: Οι αποκαλύψεις που κάνει στην αυτοβιογραφία του. Ποιον να πιστέψεις τελικά;

AP Photo Thibault Camus, File

Μόλις δύο μήνες πριν, μιλούσαμε για την πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του Woody Allen, με τίτλο “Apropos of Nothing”. Τελικά κυκλοφόρησε από διαφορετικό εκδοτικό οίκο, εφόσον ο “Grand Central Publishing” έκανε πίσω μετά από τον σάλο που ξέσπασε. Ο γιος του, Dylan, και ουσιαστικός δημιουργός του κινήματος #MeToo αντέδρασε δημόσια και ήμασταν σίγουροι ότι το βιβλίο θα μπει στο συρτάρι.

Μέχρι που ο οίκος Arcade αποφάσισε να αναλάβει εκείνος την έκδοση, και μάλιστα νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. «Το βιβλίο έχει γραφτεί από τη σκοπιά του Woody Allen περιγράφοντας όλη του τη ζωή. Την παιδική ηλικία στο Μπρούκλιν, την καριέρα στο θέατρο, το stand up, το σινεμά, αλλά και τις σχέσεις της ζωής του», ανακοίνωσε λιτά.

Οι κριτικές είναι αυτό που θα περίμενες. Οι λάτρεις του Woody Allen βλέπουν ως ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό βιβλίο που περιγράφει την 84χρονη ζωή του και θυμίζει τις αδέξιες και υπαρξιακές του ταινίες. Άλλοι που νιώθουν αμήχανα με συγκεκριμένες αναφορές και περιγραφές προσώπων και καταστάσεων. Άλλοι που νιώθουν ότι βρίσκονται κάπου στη μέση. Πώς να δεις ανάλαφρα έναν άνθρωπο που κατηγορήθηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του και τη σύναψη σχέσης  (και γάμου) με τη θετή του κόρη;

Προφανώς και αναφέρεται σε όλα αυτά μέσα στο βιβλίο, επιμένοντας σε αυτά που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες. «Η καρδιά είναι καρδιά και κάνει αυτό που θέλει», είχε πει για τη σχέση του με τη Σουν-Γι. Και μιλάει για όλα όσα περιμένεις να δεις σε μία αυτοβιογραφία. Για την οικογένεια, το μεγάλωμα, τις γυναίκες της ζωής του. Τις ταινίες του, τους ηθοποιούς του, τα βραβεία. Και το κάνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο που σου προκαλεί αμηχανία.

Η οικογένεια

Δεν σου προκαλεί έκπληξη το ότι αναφέρεται στη γιαγιά του ως μία «χοντρή γυναίκα που καθόταν μονίμως σε μία καρέκλα και δεν έκανε τίποτα» και ότι η μητέρα του ήταν φτυστή ο Groucho Marx. Ή στο ότι οι γονείς του διαφωνούσαν σε όλα, εκτός από τον Χίτλερ και τους βαθμούς του Woody. Μεγαλωμένος ως Εβραίος στο Brooklyn, με πραγματικό όνομα Allan Konigsberg, γράφτηκε σε σχολή σκηνοθεσίας αλλά τον διέγραψαν γιατί δεν πατούσε το πόδι του.

Ο σκηνοθέτης Woody Allen

Είναι γνωστό ότι δεν τις παρακολουθεί ποτέ αφότου ολοκληρωθούν και έχει να διαβάσει κριτικές τουλάχιστον 40 χρόνια. Αναφέρεται στις αποστάσεις που κρατά από τους ηθοποιούς του και επιβεβαιώνει ότι δεν αντέχει την ανθρώπινη επαφή. «Δεν έχω να τους πω και πολλά». Θεωρεί ότι η πιο αστεία ταινία του είναι το «Αγάπη και Πόλεμος» (και η δική μου αγαπημένη). Δεν πήγε να παραλάβει το Όσκαρ του γιατί προτίμησε να παίξει κλαρινέτο σε μία live σκηνή. «Όταν μου το έφεραν στο σπίτι, ένιωσα όπως όταν έμαθα για τη δολοφονία του John Kennedy. Το σκέφτηκα για λίγο και συνέχισα να τρώω τα δημητριακά μου». Μάλιστα.

Οι πρωταγωνιστές του

Όλως περιέργως, λέει και καλά πράγματα για αρκετούς από τους ηθοποιούς που έχουμε δεις στις ταινίες του τα τελευταία χρόνια. «Ο Joaquin Phoenix είναι αυτό που βλέπετε. Ένας συγκλονιστικός ηθοποιός. Είναι τρομερά ευχάριστο να δουλεύεις με τον Luke Wilson. H Rachel McAdams καταλαβαίνει αμέσως αυτό που της ζητάς και δείχνει υπέροχη από κάθε γωνία λήψης». Όταν αναφέρεται στη μούσα του σήμερα, Scarlett Johansson, μία αμηχανία τη νιώθεις. «Έπρεπε να ελέγξω τις φερομόνες μου κοντά της. Δεν είναι μόνο πανέμορφη και ταλαντούχα. Η σεξουαλικότητά της είναι σκέτη ραδιενέργεια».

Αναφέρεται φυσικά και στην Diane Keaton, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους έρωτες που μετατράπηκε σε αδελφική φιλία. «Ο Chaplin είναι πιο αστείος από την Diane», γράφει και το λες και αστοχία.

Οι γυναίκες της ζωής του Woody Allen

‘Ηταν και πολλές ζωή να’χουν. Ο πρώτος και άγνωστος γάμος του ήταν όταν ήταν 20 χρονών με μία κοπέλα 3 χρόνια μικρότερη. Τη Harlene Rosen. Ο έγγαμος βίος είχε διάρκεια 6 χρόνια τον περιγράφει ως σκέτη δυστυχία. Ο δεύτερος γάμος ήταν με τη Louise Lasser. Μία κουκλάρα με ατελείωτες νευρώσεις, όπως γράφει ο ίδιος. Και περνάμε στην Diane Keaton, που έγινε η γυναίκα που τον υποστήριξε περισσότερο. Έκανε σύντομες σχέσεις και με τις δύο αδερφές της; Yes, he did.

Η Mia Farrow ήταν ο γάμος που ξέρουμε περισσότερο, εξαιτίας των ατελείωτων σκανδάλων. Υιοθετημένα παιδιά, με τον Woody Allen να την κατηγορεί για αμέλεια και έλλειψη φροντίδας. «Ένα εξ αυτών πέθανε μόνο του σε νοσοκομείο, κάποια Χριστούγεννα, από AIDS». Το ειδύλλιο με τη θετή κόρη της Mia και οι γυμνές Polaroid που βρήκε η ίδια στο συρτάρι του Allen. Εκείνος ήταν 56 και εκείνη 21. Ένας έρωτας που σου προκαλεί αμηχανία και επιβαρύνει τη θέση του σκηνοθέτη, όχι εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας, αλλά της συγγένειας που ήδη είχαν. Εκείνος πάντως περιγράφει αυτόν τον γάμο (με δύο παιδιά) ως την καλύτερη σχέση της ζωής του.

Για την κατηγορία της παρενόχλησης

Στο βιβλίο του γράφει αυτά που υποστηρίζει εδώ και χρόνια. Υπήρξαν τεστ ανίχνευσης ψεύδους από το FBI που αποδεικνύουν ότι η 7χρονη τότε Dylan τελούσε υπό καθοδήγηση της μητέρας της, Mia Farrow. Ένα θέμα που έχει κλείσει νομικά, αλλά χωρίς να γίνει ποτέ δίκη. Θα μάθουμε άραγε τι πραγματικά συνέβη; Είναι όντως ένα τρελό σχέδιο της Farrow και τα παιδιά της ορκίζονται αιώνια πίστη με το να το αναπαράγουν;  Ή υπήρξε πράγματι σεξουαλική παρενόχληση και ο Allen θα πάρει αυτό το μυστικό στον τάφο του; Για την ιστορία, ο ένας γιος της Farrow έχει πάρει το μέρος του Woody Allen, ενώ ο Ronan είναι εκείνος που αποκάλυψε τα σκάνδαλα του #MeToo και αντέδρασε οργισμένα πριν την έκδοση του βιβλίου. Όπως και να το δεις, είναι η αυτοβιογραφία ενός μεγάλου καλλιτέχνη.