ΤΑΙΝΙΕΣ

Βληχή: Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί ξανά την Emma Stone – Το trailer της νέας του ταινίας

[email protected]/Kirsty Wigglesworth

Η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο Βληχή και πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Oscar, Emma Stone και τον διακεκριμένο Γάλλο ηθοποιό, Damien Bonnard, έχει trailer.

O Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται με Εθνική Λυρική Σκηνή

Mετά τη συνεργασία τους στην ταινία «The Favourite», Γιώργος Λάνθιμος και Emma Stone ένωσαν και πάλι τα ταλέντα τους και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους. Διατηρώντας μεγάλο μέρος από την επιτυχημένη ομάδα των συνεργατών του- με πρώτο και καλύτερο των μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη- ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στα πάτρια για μια ταινία η οποία θα είναι μέρος εικαστικής εγκατάστασης στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Πρωταγωνιστές, η Emma Stone και ο σημαντικός Γάλλος ηθοποιός, Damien Bonnard.

Γυρισμένη στην Τήνο τον Φεβρουάριο του 2020, η πολυαναμενόμενη ταινία του Έλληνα βραβευμένου σκηνοθέτη, Βληχή αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ «The Artist on the Composer». Η ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, συνοδεία μουσικών συνόλων, στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βληχή». Μετά την εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη «Noli me Tangere», ο Γιώργος Λάνθιμος παίρνει τη σκυτάλη της δεύτερης ανάθεσης του «The Artist on the Composer» και δημιουργεί ένα νέο κινηματογραφικό έργο, το οποίο θα παρουσιάζεται πάντα με συνοδεία μουσικών συνόλων. Το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από τους σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), Γου Γουέι (σενγκ), το κουαρτέτο «Μαρία Κάλλας» και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

The Artist on the Composer – Καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με συνθέτες

Το πρόγραμμα «The Artist on the Composer», μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

Γιώργος Λάνθιμος, Βληχή: η ταυτότητα του έργου

Επιμέλεια προγράμματος The Artist on the Composer: Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ) – Ελίνα Κουντούρη (Διευθύντρια ΝΕΟΝ)
Παραγωγή, σενάριο, σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Damien Bonnard
Μουσική: Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ, Τόσιο Χοσοκάβα
Τσίμπαλο: Αγγελίνα Τκάτσεβα
Σενγκ: Γου Γουέι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Με τη συμμετοχή του κουαρτέτου «Μαρία Κάλλας» και της Χορωδίας της ΕΡΤ

Σκηνικά: Άννα Γεωργιάδου
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θοδωρής Μιχόπουλος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Executive producer: Ρεμπέκκα Σκίννερ
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

The Artist on the Composer – Γιώργος Λάνθιμος, «Βληχή»

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 6, 7, 8 Μαΐου 2022, 18.00, 20.00, 22.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Εισιτήρια: 10 ευρώ (το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
Προπώληση: ticketservices.gr, Ταμεία ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00)